ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι πιο αμφίρροπες εκλογές

Οι πιο αμφίρροπες εκλογές

Τα δεδομένα, το ρευστό πολιτικό σκηνικό και οι δημοσκοπήσεις.

Όλοένα και πιο ρευστό παρουσιάζεται το πολιτικό σκηνικό όσο πλησιάζουν οι εθνικές εκλογές.

Τα κόμματα που φαίνεται να κερδίζουν μέχρι στιγμής από τη ρευστότητα είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Δημοκρατική Αριστερά.

Τα δύο μεγάλα κόμματα εμφανίζουν μικρά σημέδια συσπείρωσης, που όμως δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τα αναμενόμενα, ούτε με εκείνα άλλων εποχών.

Από τη μια στην Νέα Δημοκρατία πιστεύουν πως το πρώτο κόμμα θα πρέπει να έχει αυτοδυναμία, έστω και αν προηγηθούν αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ στο ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν πως τα κόμματα που θα μετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας θα πρέπει αθροιστικά να ξεπερνούν το 50% της ψήφου του ελληνικού λαού.

Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δίνουν ξεκάθαρο προβάδισμα στη ΝΔ σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, όμως στις περισσότερες μετρήσεις στη Βουλή μπαίνουν μέχρι και 9 κόμματα, κάτι που κάνει πιο δύσκολή την επίτευξη αυτοδυναμίας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα τα σενάρια παραμονής του πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου στο Μέγαρο Μαξίμου και μετά τις εκλογές, δίνουν και παίρνουν.

Σε παράγοντες της πολιτικής ζωής διάχυτη είναι η εντύπωση πως οι εκλογές του Μαΐου δεν θα είναι οι μόνες εκλογές μέσα στο 2012.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπου δεύτερη εκλογκή αναμέτρηση είτε πριν είτε μετά το καλοκαίρι. Ο κοινός στόχος των δύο μεγάλων κομμάτωνείναι να εξουδετερώσουν από κοινού την Αριστερά και την Ακροδεξιά.

Ως εκ τούτο έχει διαμορφωθεί ένα κοινό μέτωπο απέναντι στις δύο αυτές δυνάμεις, με δεδομένο ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι τους κατευθύνονται προ τη μία ή την άλλη πλευρά.

Το ερώτημα που προκύπτει για τις μικρότερες πολιτικές δυνάμεις, που συγκροτούν το αντιμνημονιακό μέτωπο, είναι τι θα κάνουν αν όλοι μαζί, ή έστω αρκετοί από αυτούς, μετά τις εκλογές θα μπορούν να συγκεντρώνουν τέτοιο ποσοστό που να δύνανται να σχηματίσουν ένα μεγάλο κυβερνητικό σχηματισμό.

Θα αποφασίσουν να συνεργαστούν μεταξύ τους ή θα συνεχίσουν να μη λένε ούτε... καλημέρα;

Διαβάστε ακόμη:

Το «περιέργο παιχνίδι» με τις εκλογές