ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η βιωσιμότητα των Ταμείων εξαρτάται από την πορεία της οικονομίας»

«Η βιωσιμότητα των Ταμείων εξαρτάται από την πορεία της οικονομίας»

Την ανάγκη να υπάρξουν διαρθρωτικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό σύστημα, επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας.

«Οι επόμενοι τρεις μήνες είναι κρίσιμοι κι η προεκλογική και πρώτη μετεκλογική περίοδος θα καθορίσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την πορεία της χώρας» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό σύστημα.

«Η βιωσιμότητα των Ταμείων και η διατήρηση των συντάξεων και των παροχών εξαρτάται από την πορεία της οικονομίας», είπε και συμπλήρωσε πως το θέμα των συντάξεων και των κοινωνικών δαπανών συνολικά θα είναι και το επόμενο διάστημα βασικό στοιχείο των διαπραγματεύσεων και των πιέσεων προς την κατεύθυνση μείωσης των δαπανών.

Ο κ. Κουτρουμάνης επισήμανε όμως ότι είναι δυνατό να αποτραπεί η περαιτέρω μείωση στις συντάξεις «όχι όμως με λόγια αλλά με σχέδιο».

Σχετικά με το νομοσχέδιο για το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ που αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ώρες και είναι το τελευταίο της παρούσας κοινοβουλευτικής περιόδου, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι ολοκληρώνει τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης.

Οι εισηγητές

Εκ μέρους της ΝΔ, ο Νίκος Νικολόπουλος επισήμανε πως πολλά από τα μέτρα του νομοσχεδίου είναι τα αυτονόητα και πρόσθεσε ότι οι ρυθμίσεις του νομοθετήματος είναι θετικές, αφού βελτιώνονται οι όροι ρύθμισης παλαιών οφειλών προς το ΙΚΑ, ενσωματώνονται διευκολύνσεις για τις επιχειρήσεις λόγω ύφεσης, ενσωματώνεται ευρωπαϊκή οδηγία για την γονική άδεια που επιφέρει θετικές αλλαγές. Πρόσθεσε τέλος ότι η Ν.Δ. θα ψηφίσει το εκλογικό επίδομα για τους αστυνομικούς.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Ν. Παπακωνσταντίνου τόνισε το νομοσχέδιο πραγματοποιεί τακτοποίηση λειτουργικών ζητημάτων που προέκυψαν από την ψήφιση αντιλαϊκών νομοθετημάτων με στόχο την επιτάχυνση τους. «Υλοποιείτε το πρόσταγμα των βιομηχάνων» σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας για «ληστεία των αποθεματικών των ταμείων».

Από τον ΛΑΟΣ ο Κ. Κιλτίδης είπε πως επιχειρείται εξαπάτηση του υγειονομικού κόσμου της χώρας και των πολιτών.

Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κριτσωτάκης δήλωσε ότι το νομοσχέδιο αυτό ολοκληρώνει το καταστροφικό έργο του ακραίου νεοφιλελευθερισμού στον χώρο της εργασίας και της υγείας.

Από τη ΔΗΜ.ΑΡ. ο Ηλίας Θεοδωρίδης και εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο Κώστας Μαρκόπουλος, είπαν ότι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο.