ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλεύρης: Κανονικά τα πρόστιμα στους άνω των 60 ετών από αύριο, πότε θα αρθούν τα μέτρα

Πλεύρης: Κανονικά τα πρόστιμα στους άνω των 60 ετών από αύριο
Πλεύρης: Κανονικά τα πρόστιμα στους άνω των 60 ετών από αύριο
Intimenews

Πρόστιμο 100 ευρώ για μη εμβολιασμένους άνω των 60 ετών από αύριο - Ποιοι είναι οι λόγοι απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό - Όσα είπε ο Θάνος Πλεύρης στο OPEN, το πρωί της Κυριακής.

Για το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ στους άνω των 60 ετών, τα υφιστάμενα μέτρα και την πίεση στο ΕΣΥ μίλησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στην τηλεόραση του OPEN, το πρωί της Κυριακής.

«Η βασική αλλαγή που έχουμε από αύριο είναι ότι σε περίπτωση που οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί, θα τους επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα», τόνισε με το άνοιγμα της συζήτησης ο κ. Πλεύρης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν και κατηγορίες συμπολιτών μας που εξαιρούνται από τα πρόστιμα.

Λόγοι απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

  • Όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση
  • Όσοι έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ' οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός
  • Όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό. Η καταχώρηση του εμβολιασμού τους γίνεται μέσω της ιστοσελίδας anagnorisi.emvolio.gov.gr
  • Όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Αρμόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι οι τριμελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια. Η υποβολή των αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους έγινε έως τις 14 Ιανουαρίου 2022.

Οι αιτήσεις απαντώνται εντός αποκλειστικής προθεσμίας επτά ημερολογιακών ημερών. Η απόφαση κοινοποιείται µε ηλεκτρονικό τρόπο στον αιτούντα και στον θεράποντα ιατρό. Κατά το χρονικό διάστημα από την κατάθεση της αίτησης µέχρι την έκδοση της απόφασης από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή, δεν επιβάλλονται κυρώσεις λόγω µη διενέργειας του εμβολιασμού. Στις 28 Ιανουαρίου θα πρέπει όσοι πολίτες λάβουν απορριπτική απόφαση να έχουν κάνει την πρώτη δόση ώστε να µην καταλογιστεί το πρόστιμο.

«Δεν εξετάζεται η υποχρεωτικότητα σε άλλες ηλικιακές ομάδες»

Όσον αφορά την υποχρεωτικότητα σε άλλες ηλικιακές ομάδες, ο κ. Πλεύρης επιβεβαίωσε ξανά το Newsbomb, καθώς όπως είπε δεν εξετάζεται από την κυβέρνηση τη δεδομένη χρονική στιγμή. «Η υποχρεωτικότητα με το ηλικιακό κριτήριο έχει να κάνει με την πίεση στο ΕΣΥ», πρόσθεσε. «Η Ο μας δείχνει ότι είναι πολύ μεταδοτική και λιγότερο νοσηρή. Είναι σημαντικό ότι μέχρι τις 31/1 όσοι έχουν κλείσει το επτάμηνο πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση για να είναι πλήρως εμβολιασμένοι», είπε.

«Αρκετά σύντομα θα αρθούν τα μέτρα ή θα χαλαρώσουν»

Η πραγματικότητα είναι ότι επιλέξαμε τα απολύτως απαραίτητα μέτρα που δεν επηρεάζουν την κανονικότητα των συμπολιτών μας επεσήμανε ο κ. Πλεύρης, ενώ όταν ερωτήθηκε πότε θα υπάρξει χαλάρωση ή άρση των υφιστάμενων περιορισμών απάντησε: Η βούληση είναι ότι έαν συνεχίσουμε με αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, θέλουμε να επιστρέψουμε σε πλήρη κανονικότητα.

Ο κ. Πλεύρης είπε ότι το ΕΣΥ θα δέχεται πίεση και τις επόμενες εβδομάδες καθώς μπορεί στην κοινότητα η «Όμικρον» να επικρατεί σε ποσοστό 90%, ωστόσο στα νοσοκομεία «Δέλτα» και «Όμικρον» παίζουν στα... ίσια. «Χθες που ειχαμε 17.000 κρούσματα, υπήρξαν 1.700 Δ, θα εξαλειφθεί σίγά σιγά, αλλά το σύστημά μας θα επηρεαστεί παραπάνω το επόμενο διάστημα», κατέληξε.

Πρόστιμο 100 ευρώ για μη εμβολιασμένους άνω των 60 ετών από αύριο

Όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και την 31.12.1961 πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση εμβολίου (για το μονοδοσικό Johnson & Johnson) κατά της covid-19 έως και την 16η Ιανουαρίου 2022, διαφορετικά επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ. Η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Με απόφαση του υπουργού Υγείας, δύναται να τροποποιείται η ημερομηνία προκειμένου το μέτρο να εφαρμόζεται σε φυσικά πρόσωπα που συμπληρώνουν το 60ό έτος της ηλικίας τους μετά την 31.12.2021.

Πάντως από την ημέρα ανακοίνωσης της υποχρεωτικότητας περισσότεροι από 200.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί και συνολικά το 90% των πολιτών άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού.

Στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης εμβολιασμού επιβάλλεται από 17 Ιανουαρίου διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως. Ειδικώς για τον μήνα Ιανουάριο 2022, για την παραβίαση της υποχρέωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.

Στην περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης έως και την 15η ημέρα του μήνα και ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικώς για τον μήνα αυτόν, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ. Σε περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης από τη 16η ημέρα του μήνα και εντεύθεν, επιβάλλεται το σύνολο του προστίμου.

Οι κυρώσεις αίρονται από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης. Σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το χρονικό σημείο θεμελίωσης της σχετικής υποχρέωσης.

Το σχετικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται αμελλητί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Οι πόροι που συγκεντρώνονται από την επιβολή των κυρώσεων αξιοποιούνται αποκλειστικά για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορονοϊού COVID-19.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νόβακ Τζόκοβιτς: Απορρίφθηκε η έφεσή του- Απελαύνεται από την Αυστραλία

Survivor Spoiler 16/1: Φεύγει και η Μυριέλλα; Οι ανακοινώσεις του Λιανού που θα αλλάξουν το παιχνίδι

Θεσσαλονίκη: Η καταγγελία βιασμού έφερε σάλο κι αποκαλύψεις στα social media - Διάψευση του 27χρονου

Πιστοποιητικό νόσησης: Πώς εκδίδεται και τι αλλάζει σε PCR, rapid test και άδειες;

Ιωάννα Τούνη: Ξέσπασε για την υπόθεση της 24χρονης και αποκάλυψε ποιος διέρρευσε το δικό της βίντεο!

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr