ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το κάλεσμα Τσίπρα στη «Δημοκρατική» αντιπολίτευση και τα μηνύματα της Πορτογαλίας

Το κάλεσμα Τσίπρα στη «Δημοκρατική» αντιπολίτευση και τα μηνύματα της Πορτογαλίας
Ο Αλέξης Τσίπρας.
INTIME

Το ζήτημα της προοδευτικής διακυβέρνησης έθεσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε σε βάρος της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας. 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από τη μία απηύθυνε κάλεσμα συμπόρευσης προς τα κόμματα της λεγομένης «δημοκρατικής αντιπολίτευσης», αφήνοντας, παράλληλα, και σαφείς αιχμές προς την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το έχει τονίσει κατ’ επανάληψη. Η μοναδική λύση για την επιστροφή της «κανονικότητας» στη χώρα, περνάει μέσα από τις εκλογές και τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης συνεργασίας, η οποία θα αποτελείται από τα κόμματα της ευρύτερης κεντροαριστεράς.

Επίσης, έχει υπογραμμίσει κατά το πρόσφατο παρελθόν, ότι συντρέχουν δύο προϋποθέσεις για τη δημιουργία αυτής της κυβέρνησης. Η πρώτη, είναι τα κόμματα που θα την αποτελούν, να αθροίζουν περισσότερες έδρες από τη Νέα Δημοκρατία και την Ελληνική Λύση. Η δεύτερη, να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα.

Το προσκλητήριο…

Όσο, λοιπόν, τα εκλογικά σενάρια θα «φουντώνουν» -είναι σαφές πως η Κουμουνδούρου εκτιμάει ότι βρισκόμαστε σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο- τόσο ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθεί να πιέσει τις ηγεσίες τον όμορων κομμάτων στο να τοποθετηθούν επί του θέματος. Γίνεται, επίσης, ευκόλως αντιληπτό ότι ο βασικός αποδέκτης αυτής της πίεσης, είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Ξέρετε, φίλες και φίλοι των πτερύγων της προοδευτικής παράταξης, του συνόλου της προοδευτικής παράταξης, μην αγνοείτε το δίλημμα αυτό. Μόνο με εκλογές και προοδευτική κυβέρνηση θα απελευθερωθεί η εργασία (…) θα αυξηθεί άμεσα, τώρα που υπάρχει ανάγκη για τον μέσο πολίτη, τώρα που η ακρίβεια είναι στα ύψη, ο βασικός μισθός στα 800 ευρώ! Και η αύξηση αυτή θα περάσει σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια!».

Αυτό είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας, απευθύνοντας έτσι «προσκλητήριο» μετεκλογικής συνεργασίας στο ΚΙΝΑΛ και τον Γιάνη Βαρουφάκη – δευτερευόντως.

…και οι αιχμές

Βέβαια, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιορίστηκε μόνο στο «προσκλητήριο» προς τις «προοδευτικές δυνάμεις». Άφησε και σαφέστατες αιχμές προς την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη -χωρίς να την κατονομάζει- για την αντιφατική -όπως τη θεωρούν στην Κουμουνδούρου- στάση μπροστά στο αίτημα για εκλογές εδώ και τώρα.

«Κι όσο και αν κάποιοι προσπαθούν, φαίνεται ότι δεν θα καταφέρουν να ξεφύγουν από αυτό το μεγάλο δίλημμα, το δίλημμα των εκλογών. γιατί μόνο με εκλογές και προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα σταματήσει αυτός ο κατήφορος, θα αποκατασταθεί η κανονικότητα, θα επανέλθει το αίσθημα της ασφάλειας, θα επανεκκινήσει η οικονομία, διαγράφοντας ή μειώνοντας δραστικά τα χρέη της πανδημίας από την πρώτη στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Το μήνυμα της Πορτογαλίας

Στην Κουμουνδούρου, δέχθηκαν με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση το αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών στην Πορτογαλία, παρά το γεγονός πως το «Bloco», το αδελφό, δηλαδή, κόμμα τους, απώλεσε μεγάλες δυνάμεις – όπως, άλλωστε και το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Ο λόγος που χαμογέλασαν, είναι η επικράτηση του Σοσιαλιστή Αντόνιο Κόστα -με τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί άψογη προσωπική φιλία- που θα παραμείνει στην εξουσία. Και αυτή τη φορά, αυτοδύναμος.

Όπως ανέφεραν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, το «Bloco» και το ΚΚΠ, με τα οποία συγκυβερνούσε ο Κόστα, έχασαν σημαντικές δυνάμεις επειδή απέσυραν τη στήριξη τους από την κυβέρνηση, με τους πορτογάλους ψηφοφόρους να τους χρεώνουν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες – αν και η ιστορική πείρα δείχνει ότι τα Κομμουνιστικά Κόμματα συρρικνώνονται ακριβώς γιατί στηρίζουν ή συμμετέχουν σε αστικές κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, το μήνυμα που έστειλαν οι πορτογάλοι ψηφοφόροι, οι οποίοι τιμώρησαν τα κόμματα που έθεσαν σε κίνδυνο την προοδευτική πορεία της χώρας, θα πρέπει να εισακουστεί και από τα ελληνικά προοδευτικά κόμματα, που αρνούνται να συζητήσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας μίας «αντιδεξιάς» κυβέρνησης συνεργασίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.