ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα κανάλια «πατερίτσες» του Μητσοτάκη – Τι λένε στον ΣΥΡΙΖΑ για τα στοιχεία του ΕΣΡ

Τα κανάλια «πατερίτσες» του Μητσοτάκη – Τι λένε στον ΣΥΡΙΖΑ για τα στοιχεία του ΕΣΡ
Τι λένε στον ΣΥΡΙΖΑ για τα στοιχεία του ΕΣΡ

Ως επιβεβαίωση των όσων υποστηρίζουν εδώ και τρία χρόνια, ότι δηλαδή τα κανάλια αποτελούν την «πατερίτσα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εκλαμβάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ τα στοιχεία με την προβολή των κομμάτων στα τηλεοπτικά ειδήσεων για το 2020 που δημοσιοποίησε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Σύμφωνα με αυτά, παρατηρείται μία υπερπροβολή της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αθροιστικά αγγίζει κατά μέσο όρο το 74.8%, την ώρα που τα υπόλοιπα κόμματα είναι παντελώς εξαφανισμένα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να «καρπώνεται» μόλις το 16.2%, ποσοστό δηλαδή μισό από τις εκείνο που συγκέντρωσε στις εκλογές του 2019.

Στην Κουμουνδούρου έχουν αναφερθεί πολλές φορές δημόσια στη μιντιακή «ασυλία» που πιστεύουν ότι περιβάλλει το Μέγαρο Μαξίμου – ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Πλέον, ήρθαν τα στοιχεία του ΕΣΡ για το 2020 να επιβεβαιώσουν αυτό που γνώριζαν. Ότι τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων παίζουν σχεδόν μονόπλευρα την κυβερνητική πλευρά.

Όχι μόνο ως προς τον τηλεοπτικό χρόνο που της αφιερώνουν σε σχέση με τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα, αλλά και ως προς τη «γραμμή», αφού δεν είναι λίγες οι φορές που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μιλήσει για τηλεοπτικά «παπαγαλάκια» και «λιβανιστήρια».

Δεν τους προκαλεί, πάντως, καμία εντύπωση. Από τη μία η περίφημη λίστα «Πέτσα» που μοίρασε εκατομμύρια ευρώ στα ΜΜΕ -με τη μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στους τηλεοπτικούς σταθμούς-, αλλά και τα υπόλοιπα κρατικά χρήματα που έχουν καρπωθεί τη τελευταία τριετία. Από την άλλη, η ουσιαστική κατάργηση του «νόμου Παππά» άνοιξε την πόρτα στην εργοδοτική ασυδοσία. Υπό αυτό το πρίσμα, είναι λογικό, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, τα κανάλια να στηρίζουν την κυβέρνηση.

Όμως, δεν είναι μόνο οι απευθείας συναλλαγές τηλεοπτικών σταθμών-κυβέρνησης που έχουν οδηγήσει σε αυτή την «πρωτόγνωρη» -όπως τη χαρακτηρίζουν στην Κουμουνδούρου- συμμαχία. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πει πρόσφατα σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό «Κόντρα», πως ένα τεράστιο τμήμα της ελληνικής αστικής τάξης, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών, έχουν στρατηγικά επιλέξει την πλευρά Μητσοτάκη.

Και αυτοί είναι που κατά την άποψη του κρατούν όρθια την υπό κατάρρευση κυβέρνηση. Αποτελούν, δηλαδή, το στήριγμα της σε όλες τις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζει, αποκρύπτοντας πολλές φορές ακόμα και πραγματικά γεγονότα, τα οποία και μεταδίδουν μόνο όταν πάρουν πολύ μεγάλη έκταση στο διαδίκτυο.

Πάντως, οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα πιστεύουν ότι σταδιακά το κλίμα θα αλλάξει σε βάρος της κυβέρνησης, ακόμα και σε αυτόν τον τομέα. Και ο λόγος δεν είναι άλλος, παρά το γεγονός ότι η δραματική πραγματικότητα που ζουν οι έλληνες δεν θα μπορεί πια να «μακιγιαριστεί» από κανένα κανάλι.