ΠΟΛΙΤΙΚΗ

MRB για Newsbomb.gr: Προβληματίζει η ακρίβεια - Πώς κρίνουν τα μέτρα στήριξης οι πολίτες

MRB για Newsbomb.gr: Προβληματίζει η ακρίβεια - Πώς κρίνουν τα μέτρα στήριξης οι πολίτες
Το γενικό συμπέρασμα των πολιτών είναι ότι όχι μόνο υπάρχει ακρίβεια, αλλά αισχροκέρδεια

Παρά τα μέτρα ανακούφισης που λαμβάνει η κυβέρνηση για να δημιουργήσει ένα ισχυρό ανάχωμα στις πληθωριστικές πιέσεις τόσο στο ρεύμα όσο και στα καύσιμα, η ακρίβεια παραμένει το Νο 1 πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία και αυτό δείχνει η πρόσφατη δημοσκόπηση της NRB για το Newsbomb.gr

Οι αυξήσεις στο ρεύμα, στην ενέργεια, αλλά και στα είδη πρώτης ανάγκης δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα απαισιοδοξίας σε μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης να βάλει φρένο στην ανεξέλεγκτη πορεία του πληθωρισμού λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Όπως προκύπτει από την δημοσκόπηση της MRB για το Newsbomb.gr οι δείκτες αισιοδοξίας την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και για τους επόμενους μήνες 12 παραμένουν χαμηλοί και ανεβάζουν σε υψηλά επίπεδα την αγωνία και τον προβληματισμό των πολιτών.

Στο ερώτημα «ποιο θέμα επικαιρότητας σας απασχολεί περισσότερο;» η συντριπτική πλειοψηφία απαντά σε ποσοστό 59,6% την ακρίβεια. Δεύτερο θέμα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις για την χώρα μας.

Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος αποτελεί το γεγονός ότι στην προηγούμενη μέτρηση της MRB, πάλι για το Newsbomb.gr, το πρόβλημα της ακρίβειας ήταν στο ποσοστό του 47,7% και του πολέμου στο 30,55. Μιλάμε λοιπόν για μια αύξηση του φόβου γύρω από την ακρίβεια της τάξης του 11,9% από την προηγούμενη μέτρηση που έγινε 18-26 Μαρτίου.

Η αύξηση των τιμών και η ακρίβεια απασχολεί σε υψηλό ποσοστό και τους ψηφοφόρους της ΝΔ σε ποσοστό 49,3% και βεβαίως οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ κατά 71,8%.Οι ηλικίες που προβληματίζονται ιδιαίτερα είναι οι 55-64 σε ποσοστό 69,2% αλλά και 35-44 σε ποσοστό΄ 64,1%. Περισσότερο από όλους δείχνουν να φοβούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι σε ποσοστό 69,4% αλλά και οι ιδιωτικοί σε ποσοστό 65%.

Το γενικό συμπέρασμα των πολιτών είναι ότι όχι μόνο υπάρχει ακρίβεια, αλλά αισχροκέρδεια η οποία έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ποσοστό 75,9% των ερωτηθέντων επισημαίνουν ότι έχουμε ξεπεράσει πλέον το επίπεδο της ακρίβειας και έχουμε μπει σε περιβάλλον αισχροκέρδειας. Κατά 83,4% αυτό το πιστεύουν όσοι το 2019 ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι μόνο αυτοί. Ακόμα και όσοι ψήφισαν ΝΔ το 2019 πιστεύουν σε ποσοστό 69,7% ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αισχροκέρδειας.

Αυξήσεις τιμών και επίδραση στα νοικοκυριά.

Όλος αυτός ο φαύλος κύκλος της διεθνούς ύφεσης και του πληθωρισμού έχει επηρεάσει αρνητικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και το 60,3% των πολιτών δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν (35,2) ή δεν τα καταφέρνουν καθόλου (25,1%). Στον αντίποδα υπάρχει ένα ποσοστό 38,2% που δηλώνουν πως είτε δεν δυσκολεύονται καθόλου είτε δυσκολεύονται λίγο.

Με βάση τις κομματικές πεποιθήσεις του καθενός έχουν ενδιαφέρον οι απαντήσεις πολιτών που τα καταφέρνουν ακόμα. Από όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2019 ένα ποσοστό 34,7% δηλώνει ότι ακόμα τα καταφέρνει. Οι αντίστοιχοι «νεοδημοκράτες» που τα φέρνουν βόλτα είναι στο 46,2%.

Ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι αρκετοί συμπολίτες μας δεν πιστεύουν ότι θα έχουμε επαναφορά τιμών σε ενέργεια, καύσιμα και σε τιμές προϊόντων. Για την ακρίβεια το 50,2% εκτιμά ότι οι τιμές των προϊόντων δεν θα επιστρέψουν ποτέ σε επίπεδα προ κρίσης.

Αντίστοιχα το 47,2% λέει το ίδιο πράγμα για τα καύσιμα και την ενέργεια. Ιδιαίτερα απαισιόδοξοι εμφανίζονται σε ποσοστό 53,6% οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ όσοι το 2019 ψήφισαν ΝΔ σε ποσοστό 47,6% εκτιμούν ότι οι τιμές θα επιστρέψουν σε κανονικά επίπεδα σε ένα χρόνο.

Τι δείχνουν οι δείκτες αισιοδοξίας;

Υψηλοί παραμένουν οι δείκτες απαισιοδοξίας των πολιτών για το πώς πάνε τα πράγματα στη χώρα μας. Το 56,6% των ερωτηθέντων στην δημοσκόπηση της MRB απαντά αρκετά άσχημα και πολύ άσχημα, αν και στην προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας που έγινε τον Μάρτιο για το Newsbomb.gr τα ποσοστά απαισιοδοξίας ήταν ακόμα ψηλότερα και άγγιζαν το 65,4%. Συνεπώς, τον τελευταίο μήνα υπάρχει μια σχετική βελτίωση των 9 μονάδων, αν και η αγωνία των πολιτών είναι ακόμα μεγάλη.

Όταν η ερώτηση γίνεται πιο προσωπική και με χρονικό ορίζοντα το 12μηνο και στο ερώτημα «ποια πιστεύετε ότι θα είναι στους επόμενους 12 μήνες η προσωπική σας οικονομική κατάσταση;», το 48,4% απαντά θα χειροτερεύσει σημαντικά ή θα χειροτερεύσει ελαφρά.

Ουσιαστικά είναι περίπου το ίδιο ποσοστό με την προηγούμενη έρευνα της MRB για το Newsbomb.gr που διενεργήθηκε τον Μάρτιο του 2022. Στην έρευνα του Μαρτίου το 47,5% έλεγε ότι θα χειροτερεύσει η προσωπική του οικονομική κατάσταση. Ο δείκτης απαισιοδοξίας δηλαδή παραμένει σταθερός.

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση ΜRB για το Newsbοmb.gr: Αντέχει η κυβέρνηση, δεν κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ