ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΜRB για Newsbomb.gr: Ενισχυμένο το ΠΑΣΟΚ μετά τις εσωτερικές εκλογές – Στα ίδια επίπεδα ο ΣΥΡΙΖΑ

ΜRB για Newsbomb.gr: Ενισχυμένο το ΠΑΣΟΚ μετά τις εσωτερικές εκλογές – Στα ίδια επίπεδα ο ΣΥΡΙΖΑ
Οι πολίτες θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ βγαίνει ενισχυμένο και ενδυναμωμένο από τις εσωτερικές πολιτικές διαδικασίες,

Μετά την ολοκλήρωση των εσωκομματικών διεργασιών ενδυναμώθηκε ή όχι η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και του ΠΑΣΟΚ /ΚΙΝΑΛ; Τι δείχνουν τα ευρήματα της δημοσκόπησης της MRB  για λογαριασμό του Newsbomb.gr;

Το βασικό πολιτικό συμπέρασμα που προκύπτει από την ανάλυση των απαντήσεων είναι ότι οι πολίτες θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ βγαίνει ενισχυμένο και ενδυναμωμένο από τις εσωτερικές πολιτικές διαδικασίες, ενώ για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ οι πολίτες βλέπουν τα πράγματα να είναι περίπου ίδια με το παρελθόν. Στους πίνακες που ακολουθούν μπορείτε να παρακολουθήσετε τι πιστεύουν οι πολίτες αναλυτικά για το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και για την Κουμουνδούρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης της MRB για το Newsbomb.gr, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ μετά την ολοκλήρωση των εσωτερικών του διαδικασιών εμφανίζεται ιδιαίτερα ενισχυμένο σε ποσοστό 45,3%. Ένα ποσοστό 33,1% πιστεύει ότι η εικόνα του κόμματος παρέμεινε η ίδια, όμως έχει σημασία να προσθέσουμε ότι ειδικά οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ στην τελευταία μέτρηση της MRB εμφανίζονται ικανοποιημένοι σε ποσοστό 73,6% έναντι 65,5% της προηγούμενης μέτρησης που έκανε η ίδια εταιρεία. Ενδυναμωμένο βλέπουν το ΠΑΣΟΚ και οι ψηφοφόροι της ΝΔ σε ποσοστό 60,3%.

Τα ευρήματα της MRB για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αντιστοίχως αισιόδοξα. Μόνο 8,5% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η Κουμουνδούρου ενισχύθηκε σημαντικά και μόνο 19,4% ότι ενισχύθηκε ελαφρά μετά τις εσωκομματικές διαδικασίες. Συνολικά δηλαδή ένα ποσοστό 27,9% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να ενισχύσει την εικόνα του. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της τάξης του 45,9% θεωρεί ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρέμεινε στα ίδια. Μάλιστα κάποιοι θεωρούν ότι αποδυναμώθηκε, σε ποσοστό 11,1%. Αν μάλιστα δούμε και τις απαντήσεις των ίδιων των πολιτών που στις εκλογές του 2019 ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να υπάρχει μια σχετική απογοήτευση. Μόνο 55% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι το κόμμα βγήκε ενισχυμένο, ενώ το 36,5% πιστεύει ότι η εικόνα του παρέμεινε η ίδια.

Περνώντας στα ειδικά αποτελέσματα αξιολόγησης για την διαδικασία εκλογής προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο ερώτημα: «Με δεδομένο ότι στην διαδικασία εκλογής προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μπορούσαν να συμμετέχουν μόνο μέλη του Κόμματος που είχαν δικαίωμα εγγραφής μέχρι και τη ημέρα των εκλογών, πως κρίνετε εσείς προσωπικά την συμμετοχή;», το 44,3% απαντά ότι δεν βλέπει ικανοποιητική την όλη διαδικασία. Από λίγο ικανοποιητική (25,9%) έως καθόλου (18,4%). Αντίθετα ένα αξιοσημείωτο ποσοστό της τάξης του 31,1% δηλώνει ικανοποιημένο από τις διαδικασίες εκλογής προέδρου. Μέσα σε αυτούς, εξέχουσα θέση έχουν βεβαίως όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2019 που σε ποσοστό 60,7% θεωρούν ότι όλα έγιναν καλώς με την εκλογή του προέδρου στο κόμμα.