ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόωρες εκλογές: Ο Μητσοτάκης, ο Τσίπρας και η θεωρία της σχετικότητας

Πρόωρες εκλογές: Ο Μητσοτάκης, ο Τσίπρας και η θεωρία της σχετικότητας

Ο πρωθυπουργός εμμένει στην δηλωμένη εδώ και καιρό πρόθεσή του οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας αν και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις προσδιόρισε για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει – όπως ο ίδιος είπε – ήπιο πολίτικό κλίμα, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε «γκάζια» στην Πολιτική Γραμματεία να είναι έτοιμη για κάλπες και να καταρτίσουν ψηφοδέλτια μέσα στον Ιούλιο. Παρόλα αυτά από τα συμφραζόμενα του πρωθυπουργού δεν προκύπτει κάποια σκέψη περί φθινοπωρινών εκλογών, εάν υποθέσουμε ότι το πολιτικό κλίμα θα παραμείνει ήρεμο.

Σε αντίθετη περίπτωση που δημιουργηθούν συνθήκες ακραίας πόλωσης ή αστάθμητοι παράγοντες προφανώς τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να απαντήσει στις προβλέπεις του κ. Τσίπρα ότι η απόφαση του κ. Μητσοτάκη, όσο και αν προσπαθεί να πείσει πως θα εξαντλήσει την θητεία του, είναι να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο, ακόμα και νωρίς το Σεπτέμβρη για να προλάβει την απόλυτη κατάρρευση από την ακρίβεια.

«Πόσες από τις προβλέψεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα;» διερωτήθηκε ειρωνικά μιλώντας ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι: «Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας όπως έχω δεσμευτεί αρκετές φορές μέχρι σήμερα. Από εκεί και πέρα θέλω να τονίσω ότι η χώρα σήμερα χρειάζεται περισσότερο παρά ποτέ ένα ήρεμο πολιτικό κλίμα, μία ήρεμη πολιτική αντιπαράθεση αρχών, αξιών, θέσεων, λιγότερη πόλωση, λιγότερες φωνές, λιγότερη προκλητική ρητορική, η οποία παραπέμπει ευτυχώς για την Ελλάδα, σε εποχές που έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας. Η αντιπολίτευση και ο αρχηγός της επιλέγουν τη δική τους κατά την άποψή μου εξαιρετικά μοναχική διαδρομή και θα κριθεί και αυτή όταν με το καλό γίνουν εθνικές εκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Από την άλλη μεριά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βάζει προτεραιότητα τη συγκρότηση ισχυρών και ανταγωνιστικών ψηφοδελτίων μέχρι τα τέλη Ιούλη, την ανάδειξη του κυβερνητικού προγράμματος για τα μέτρα άμεσης εφαρμογής και υλοποίησης από μία προοδευτική κυβέρνηση μετά τις εθνικές εκλογές, στη βάση των 5+1 προγραμματικών δεσμεύσεων. Πιέζει τα στελέχη του να είναι έτοιμα στην ΔΕΘ, αρχές Σεπτέμβρη, και να έχουν καταρτίσει ρεαλιστικό και ριζοσπαστικό κυβερνητικό πρόγραμμα, αφού είναι βέβαιος ότι θα κερδίσει τις εκλογές. Προανήγγελλε μάλιστα για τον Αύγουστο την οργάνωση δύο μεγάλων εκδηλώσεων της νεολαίας του κόμματος, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη.

Μπορούμε λοιπόν από τώρα να προεξοφλήσουμε ότι το κλίμα θα είναι ήρεμο στο εσωτερικό ή και στο εξωτερικό; Νομίζω πως όχι. Έχουν λυθεί αυτά τα ζητήματα από τη γενική θεωρία της σχετικότητας. «Δύο γεγονότα που φαίνονται να συμβαίνουν ταυτόχρονα σε έναν παρατηρητή Α, δε θα συμβαίνουν ταυτόχρονα για έναν παρατηρητή Β, εάν ο Β κινείται σε σχέση με τον Α». Τα έχει εξηγήσει αυτά τα πράγματα ο Αλβέρτος Αϊνστάιν πολλά χρόνια πριν… Είναι θέμα παρατηρητή δηλαδή και ανάλογα με τι ταχύτητα τρέχει ο καθένας…