ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αύρα του καλοκαιριού μυρίζει εκλογές το φθινόπωρo

Η αύρα του καλοκαιριού μυρίζει εκλογές το φθινόπωρo
Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βιάζεται να αποφασίσει για το χρόνο των εκλογών

Συνέδρια και εσωτερικές διαδικασίες έλαβαν τέλος για τα κόμματα και πλέον οι πολιτικοί αρχηγοί ετοιμάζονται πυρετωδώς για περιοδείες στην επαρχία, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν προκηρυχθεί εκλογές – Στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές είτε μέσα στον Σεπτέμβριο, είτε το αργότερο τον Οκτώβριο – Στην κυβέρνηση πάντως τηρούν σιγή ασυρμάτου και αποφεύγουν να ομιλούν για εκλογές.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βιάζεται να αποφασίσει για το χρόνο των εκλογών και περιμένει να έχει την πλήρη εικόνα για τα καυτά ζητήματα που ταλανίζουν τη χώρα αλλά και τη διεθνή σκακιέρα.

Η τεράστια αβεβαιότητα που επικρατεί στο διεθνές περιβάλλον και το σενάριο ενός ακόμα δυσκολότερου χειμώνα είναι ο βασικός λόγος που στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν το ενδεχόμενο να στήσουν νωρίτερα τις κάλπες.

Το κλίμα που θα επικρατήσει στην κοινή γνώμη το επόμενο διάστημα θα παίξει κομβικό ρόλο στις όποιες αποφάσεις. Αν και αρκετές δημοσκοπήσεις καταγράφουν άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, ωστόσο στο Μαξίμου θέλουν να ζυγίσουν συγκεκριμένα ποιοτικά στοιχεία στις έρευνες που θα διενεργηθούν εντός του καλοκαιριού.

Ένα από τα αγκάθια που προβληματίζουν τους εκλογικούς αναλυτές είναι ότι μεγάλο μέρος της κοινωνίας, αλλά και της εκλογικής δεξαμενής της ΝΔ δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές εντός του 2022.

Άγνωστος Χ στην εξίσωση των εκλογών είναι και το ενδεχόμενο της «χαλαρής» ψήφου για την 1η Κυριακή των εκλογών, αλλά και η ανατροπή όλων των δεδομένων είτε από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και από τον τρόπο που θα τις αντιμετωπίσει η Πολιτική Προστασία, είτε από τη συνεχώς αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα που δημιουργεί συνθήκες ασταθούς περιβάλλοντος.

Την ίδια ώρα στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται ήδη σε εκλογικό συναγερμό και είναι γνωστό ότι ο πρόεδρος του κόμματος έχει ζητήσει μέχρι τα μέσα Ιουλίου να είναι έτοιμα όλα τα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη προγραμματίσει μια σειρά περιοδειών μέσα από τις οποίες θα επιχειρήσει να πολώσει ακόμα περισσότερο το κλίμα κυρίως στα ζητήματα της ακρίβειας και της φτώχειας. Στον αντίποδα, στη Χαριλάου Τρικούπη επιχειρούν να ενισχύσουν το προσωπικό προφίλ του Νίκου Ανδρουλάκη με βασικό στόχο να πλησιάσουν από την 1η Κυριακή σε απόσταση αναπνοής τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.

Το χρονικό διάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακή θα είναι κομβικό αφού οι επιτελείς των κομμάτων θα παίξουν τα τελευταία του χαρτιά για την πολυπόθητη αυτοδυναμία. Μέχρι τις πρώτες κάλπες είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν θα γίνει καμία απολύτως ζύμωση επί κυβερνήσεων συνεργασίας, αφού και τα τρία κόμματα θέλουν να μετρήσουν τις απόλυτες δυνάμεις τους και τα ποσοστά συσπείρωσής τους πάντα με βάση τα ποσοστά που πήραν στις προηγούμενες εθνικές εκλογές το 2019.

Συμπερασματικά μπορεί τα μπάνια του λαού να μην διαταραχθούν με ανακοινώσεις περί εκλογών, τα στελέχη των κομμάτων πάντως δεν πρόκειται να κάνουν πολυήμερες διακοπές. Η μάχες του σταυρού στις περιφέρειες έχουν ήδη ξεκινήσει και αναμένονται… επικές.

Σχετικές ειδήσεις