ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Κυρίτσης: Το ΠΑΣΟΚ έχει ασπαστεί έναν «γκανγκστερικό» καπιταλισμό

Γ. Κυρίτσης: Το ΠΑΣΟΚ έχει ασπαστεί έναν «γκανγκστερικό» καπιταλισμό

Συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ «βλέπει» μετεκλογικά ο υποψήφιος βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς στην περιφέρεια Τρικάλων, Γιώργος Κυρίτσης.

«Η κοινή πορεία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ είναι προδιαγεγραμμένη. Ας το διαψεύδουν», υποστηρίζει ο κ. Κυρίτσης σε συνέντευξή του στο newsbomb.gr, εκτιμώντας πάντως ότι μια τέτοια συγκυβέρνηση «δεν θα είναι μακράς πνοής». Ο ίδιος κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι «έχει ασπαστεί έναν "γκανγκστερικό" καπιταλισμό, και προβλέπει ότι ο δικομματισμός θα καταρρεύσει, αν όχι στις 6 Μαΐου, στις επόμενες εκλογές.

Διαβάστε αναλυτικά τι δήλωσε ο κ. Κυρίτσης στο newsbomb.gr:

Τι βλέπετε σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας;

Η κοινή πορεία Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ είναι προδιαγεγραμμένη. Ας το διαψεύδουν. Θα προσπαθήσουν να φτιάξουν μια κυβέρνηση για την επόμενη μέρα και θα επιχειρήσουν να υπογράψουν όλα τα σκληρά μέτρα. Προσωπική μου εκτίμηση βέβαια, είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα είναι μακράς πνοής.

Παρά το «όχι» της Δημοκρατικής Αριστεράς και του ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς...

Είμαστε θετικοί σε συνεργασίες με προοδευτικές δυνάμεις, εφόσον βέβαια υπάρξουν συγκεκριμένες προγραμματικές συγκλίσεις. Θέτουμε δύο «κόκκινες γραμμές», οι οποίες είναι απλές και πολύ συγκεκριμένες. Πρώτον, η ανάγκη για σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο. Δεύτερον, ο σταθερός προσανατολισμός της χώρας στην Ευρώπη και το ευρώ. Ο κύριος Τσίπρας τη μία μέρα λέει «έξω από το ευρώ» κι από την άλλη «ναι στο ευρώ». Όσο για το ΚΚΕ, η ίδια η κυρία Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι δεν είναι αριστερό, αλλά κομμουνιστικό κόμμα.

Ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε υπέρ «μιας κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας» με τη συμμετοχή των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Θα βλέπατε θετικά μια τέτοια πρόταση;

Μα πώς να συμφωνήσουμε με το ΠΑΣΟΚ; Σήμερα το ΠΑΣΟΚ, με όσα υπέγραψε, δεν είναι απλώς ένα νεοφιλελεύθερο κόμμα, αλλά ένα κόμμα που έχει ασπαστεί έναν «γκανγκστερικό» καπιταλισμό. Είναι σαφές ότι μια τέτοια συνεργασία δεν μπορεί να υπάρξει. Όπως δεν μπορεί να υπάρξει και με τη ΝΔ.

Πάντως, παρά τις κοινωνικές αντιδράσεις, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ φαίνεται ότι παραμένουν στις δύο πρώτες θέσεις...

Προσωπικά θεωρώ ότι ο δικομματισμός πλέον δεν «κρατιέται». Τα δύο κόμματα προσπαθούν να αρπαχτούν από τα «χαλάσματα» μιας χώρας για να μείνουν όρθια, αλλά παραπαίουν. Ακόμη κι αν ο δικομματισμός δεν καταρρεύσει τη Δευτέρα, στις επόμενες εκλογές θα αλλάξει όλος ο πολιτικός χάρτης.

Αμέσως μετά τις εκλογές, τον Ιούνιο, θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα περίπου 12 δισ., την ώρα που η ανεργία ξεπερνά το 21%, η ύφεση βαθαίνει και λεφτά δεν υπάρχουν. Σε αυτό το κλίμα, τι λέτε στους ψηφοφόρους σας;

Πρώτα απ' όλα, θα πρέπει να σταματήσει ο εκφοβισμός των πολιτών. Να μπει τέρμα στο φόβητρο. Εμείς έχουμε παρουσιάσει το σχέδιό μας, που περιλαμβάνει ισοδύναμα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής με στόχο την απαγκίστρωση από το μνημόνιο και την ανάπτυξη. Οι προτάσεις μας είναι εφικτές και ρεαλιστικές. Για παράδειγμα, προτείνουμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα στο οποίο θα πληρώσουν κι αυτοί που δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ στην κρίση. Και μπορούμε να τα καταφέρουμε. Γιατί έχουμε τη βούληση και δεν έχουμε καμία εξάρτηση από συμφέροντα.

Το τελευταίο διάστημα ζήσαμε έντονα περιστατικά βίας και αποδοκιμασιών κατά των πολιτικών. Πού τα αποδίδετε;

Μα στην οργή του κόσμου. Εμείς σαφώς και δεν είμαστε υπέρ της βίας. Όμως είναι ανάγκη να αποκατασταθεί άμεσα η σχέση της κοινωνίας με το πολιτικό σύστημα. Έχουμε προτείνει για παράδειγμα την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης. Η πολιτική δεν είναι επάγγελμα, είναι προσφορά. Πού ακούστηκε να δικαιούται κάποιος σύνταξη επειδή εξελέγη δύο φορές; Γιατί ένας υπουργός να έχει στρατιές συμβούλων; Χρειάζεται ανατροπή αυτού του πελατειακού συστήματος, που οδήγησε την κοινωνία σε αδιέξοδο.