ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η επίδραση της κυβέρνησης Μητσοτάκη πολλαπλασιάζει το βάρος υπαρκτών κρίσεων

Τσίπρας: Η επίδραση της κυβέρνησης Μητσοτάκη πολλαπλασιάζει το βάρος υπαρκτών κρίσεων
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την αγωνία του για την οικονομία και την ανάγκη να υπάρξει πολιτική αλλαγή στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ

Τους προβληματισμούς του για την κατάσταση της οικονομίας, τους κινδύνους από την αλλαγή εξωτερικης πολιτικής και την ένταση με την Τουρκία ζητώντας πολιτική αλλαγή παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ

Δείτε την ομιλία Τσίπρα:

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο effect της κυβέρνησης στα θέματα της οικονομίας τονίζοντας πως «αποδεικνύεται ότι οι οικονομικές συνταγές που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία το 2009 δεν είναι ικανές να δώσουν ώθηση στη μεταμνημονιακή αλλά εύθραυστη οικονομία του 2022»

«Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς το πραγματικό effect αυτής της κυβέρνησης δεν ήταν όταν απολάμβανε τα οφέλη της προηγουμένης κυβέρνησης αλλά σήμερα που βιώνουμε τα αποτελέσματα της σημερινής κυβέρνησης τρία χρόνια μετά την εκλογή της» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι «το βλέπουμε στην ανασφάλεια για τα νοικοκυριά όσο και στην πρωτοφανή ένταση»

«Η επίδραση της κυβέρνησης Μητσοτάκη πολλαπλασιάζει το βάρος υπαρκτών κρίσεων και δημιουργεί νέες» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφοντας ότι «είμαστε πρωταθλητές στην τιμή των καυσίμων, πρώτοι στην Ευρωζώνη στον ενεργειακό πληθωρισμό, και ο πληθωρισμός καταρρίπτει το ένα αρνητικό μετά το άλλο».

«Είναι τυχαίο αυτό;» αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και απάντησε ότι «στο ένα σκέλος της είναι η αδράνεια καθώς εμείς προειδοποιούμε εδώ και δύο χρόνια και η κυβέρνηση επιμένει ότι η ακρίβεια είναι ένα πρόσκαιρο παροδικό φαινόμενο. Στο άλλο σκέλος βρίσκονται οι ιδεολογικές εμμονές σε πολιτικές που χρεοκόπησαν και θέλουν το κράτος να υποτάσσεται στα ιδιωτικά συμφέροντα».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά και στην εξωτερική πολιτική υποστηρίζοντας ότι «εντείνεται η ανασφάλεια». «Από χώρα που ήταν μέρος της λύσης γίνεται μέρος της κρίσης, από πυλώνας ασφάλειας μετατρέπεται σε προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ. Αν χρειαστεί να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας θα είμαστε μόνοι μας να μην έχουμε αυταπάτες» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «οι κίνδυνοι από τη ΙΧ εξωτερική πολιτική και την οικονομία μπορεί να μετατραπούν σε κίνδυνους υπαρξιακούς για τη χώρα».

«Η χώρα και οι καιροί απαιτούν άμεση αλλαγή στρατηγικής στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική, ισχυρίζομαι ότι χρειάζεται μια πολιτική αλλαγή με μια κυβέρνηση που θα εγγυάται την κοινωνική συνοχή» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αφού επισήμανε ότι είναι γνωστές οι διαφωνίες του κόμματός του με τον ΣΕΒ, σχολίασε ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η κριτική του ΣΕΒ επικεντρώθηκε στη φορολογία και στη παρέμβαση του κράτους στην αγορά, ενώ κάποιες φορές ορισμένοι παρέβλεπαν σημαντικές επιτυχίες, όπως είπε: έξοδος από την οκταετή επιτροπεία, ρύθμιση χρέους, επιστροφή στις διεθνείς αγορές χρήματος, επαναφορά της οικονομίας σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά, ”μαξιλάρι” 37 δισ. ως κάλυψη και ανάχωμα για πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους.

Σχολίασε, δε, ότι πριν από τρία χρόνια ορισμένοι απέδωσαν την αλλαγή της ελληνικής οικονομίας όχι στα παραπάνω αλλά στο «λεγόμενο Μητσοτάκης effect», δηλαδή στο ότι «η ανάδειξη μιας νέας κυβέρνησης που ασπάζεται νεοφιλελεύθερές οικονομικές πολιτικές, έλεγαν ότι ήταν αυτή που άμα τη εμφανίσει της, ξαφνικά άλλαξε όλη την εικόνα της ελληνικής οικονομίας».