ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προεκλογικό μήνυμα νίκης θέλει να στείλει ο Τσίπρας

Προεκλογικό μήνυμα νίκης θέλει να στείλει ο Τσίπρας
Μήνυμα νίκης από τις πρώτες κάλπες
INTIME NEWS

Να στείλει στους πολίτες το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές -που πιστεύει ότι θα πραγματοποιηθούν στις αρχές του φθινοπώρου- και θα σχηματίσει προοδευτική κυβέρνησης σωτηρίας, θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας.

Στόχος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να δημιουργηθεί ένα ευδιάκριτο κοινωνικό ρεύμα, το οποίο θα «σπρώξει» τον ΣΥΡΙΖΑ στη νίκη. Ταυτόχρονα, η νίκη αυτή θα σημάνει και αλλαγή κυβερνητικής πολιτικής, προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων που δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια και τις συνέπειες της.

Όπως επανειλημμένα έχει αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας, η εκτίμηση που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν το αργότερο μέσα στον Οκτώβριο. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, επομένως θεωρούν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν άλλη επιλογή.

Η δραματική επιδείνωση της κατάστασης σε όλα τα επίπεδα (πληθωρισμός, οικονομία, κοινωνική οργή) πιστεύουν ότι καθιστά ανέφικτο τον «ψυχολογικό στόχο» που εκτιμούν ότι έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλαδή να ξεπεράσει τη θητεία διακυβέρνησης του πατέρα του, καθώς εάν περιμένει μέχρι τον Ιανουάριο θα οδηγηθεί σε συντριβή.

Μήνυμα νίκης από τις πρώτες κάλπες

Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι έχουν ένα καθαρό διακύβευμα και αφήγημα συσπείρωσης από τον 1ο γύρο -αν μπορούμε αν τον χαρακτηρίσουμε τέτοιο- καθώς η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή της απλής αναλογικής θα διασφαλίσει τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης.

Σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία, που επιμένει να παίζει «εκβιαστικά» και «ανεδαφικά» -όπως τα χαρακτηρίζουν- παιχνίδια με την αυτοδυναμία και τις πολλαπλές εκλογές, που σημαίνει και παιχνίδια με τη σταθερότητα της χώρας σε μία συγκυρία ιδιαίτερα αρνητική.

Μόνο ένα εμπόδιο, λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, μπορεί να ανακόψει τα σχέδια για την προοδευτική διακυβέρνηση. Αν, δηλαδή, τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης αρνηθούν να συμπράξουν μαζί τους και οδηγήσουν τη χώρα σε νέες εκλογές, προκειμένου να δώσουν, επί της ουσίας, μία δεύτερη ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη.

Όμως, μία τέτοια επιλογή, πιστεύουν ότι θα οδηγήσει τα ποσοστά τους σε σημαντική συρρίκνωση σε περίπτωση νέας αναμέτρησης, επομένως θεωρούν δύσκολο να το ρισκάρουν.

«Όχι» σε μεγάλο συνασπισμό

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο που τοποθετούν τα κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου στις κατ’ ιδίαν κουβέντες που πραγματοποιούν, είναι το γεγονός ότι σε συζητήσεις που είχε στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ στα μέσα της εβδομάδας ο αρχηγός τους, ακόμα και ο επιχειρηματικός κόσμος διαβλέπει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα είναι πάλι Πρωθυπουργός.

Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εξέφρασαν την αγωνία τους για το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας, προκρίνοντας σενάρια μεγάλου συνασπισμού, τα οποία και απέκλεισε κατηγορηματικά ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως οι δύο πόλοι που υπάρχουν στο πολιτικό μας σύστημα μπορούν και πρέπει να κάνουν κυβερνήσεις συνεργασίας, αλλά σε καμία περίπτωση μεταξύ τους.

Τα επόμενα βήματα

Μπροστά σε αυτές τις συνθήκες, από τον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι όχι μόνο για να κερδίσουν την εκλογική μάχη που υπάρχει μπροστά μας, αλλά και για να προχωρήσουν γρήγορα στα άμεσα μέτρα για την προστασία της κοινωνία από τις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζουμε.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία για την προεκλογική προετοιμασία. Στόχος είναι μέχρι τα τέλη Ιουλίου να έχει ανακοινωθεί το 80% των ψηφοδελτίων, που θα χαρακτηρίζονται μεταξύ άλλων και από αμφίπλευρη διεύρυνση με πρόσωπα με εγνωσμένη κοινωνική γείωση, από ανανέωση και θα εμπλουτιστούν και από πρόσωπα και επιστήμονες – όπως έγκαιρα έχει γράψει το Newsbomb.gr.

Παράλληλα, τις επόμενες μέρες ο Αλέξης Τσίπρας θα αναθέσει την περαιτέρω προγραμματική προετοιμασία του κόμματος, προκειμένου στη ΔΕΘ να παρουσιάσει ένα πλήρες πρόγραμμα διακυβέρνησης με τις άμεσες προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, από τους πρώτους κιόλας μήνες.

Τέλος, θα συνεχιστούν οι περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα αλλά και οι ανοιχτές εκδηλώσεις με το σύνολο των στελεχών και του κομματικού μηχανισμού που μπαίνουν σε πλήρη προεκλογική εγρήγορση. Μέσα από αυτή τη διαδικασία υπηρετείται η αδιαμεσολάβητη επαφή με τους πολίτες και τους προβληματισμούς τους αλλά και η εξειδίκευση του προγράμματος για την προοδευτική πολιτική αλλαγή.