ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αθ. Δρέττα: Ο κόσμος θα ξαναδώσει ευκαιρία ευθύνης στο ΠΑΣΟΚ

Αθ. Δρέττα: Ο κόσμος θα ξαναδώσει ευκαιρία ευθύνης στο ΠΑΣΟΚ

Στην τελική επιλογή ωριμότητας των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, τα 2/3 των οποίων ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ελπίζει η κυρία Αθηνά Δρέττα.

Συνέντευξη: Κατερίνα Σινάνη

Δύο 24ωρα πριν την προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες, η υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ στη Β' Αθηνών σε συνέντευξή της στο newsbomb εκτιμά ότι μόνο με μία συμμαχική κυβέρνηση του ευρωπαϊκού τόξου, με την συνεννόηση υπεύθυνων, προοδευτικών και συντηρητικών δυνάμεων, μπορεί η χώρα να σταθεί όρθια, «διαφορετικά η κατάρρευση είναι δεδομένη».

Χαρακτηρίζει τη θέση Σαμαρά περί επαναληπτικών εκλογών ως την «απόλυτη συνταγή χρεοκοπίας», εκτιμά ότι η αποχή στις εκλογές θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη και καλεί τους πολίτες να στείλουν τη βουλή άφθαρτα πρόσωπα που είναι αποφασισμένα να δουλέψουν πραγματικά.

Διαβάστε αναλυτικά τι δήλωσε η Αθηνά Δρέττα στο newsbomb:

Θεωρείτε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές;

Το ΠΑΣΟΚ το 2009, ανέλαβε χωρίς απόλυτη γνώση και προετοιμασία το σταυρό του μαρτυρίου για τα μακροχρόνια λάθη της αμέριμνης μεταπολίτευσης. Έπρεπε να το κάνει όμως για λόγους πολιτικής ευθύνης και πατριωτικού καθήκοντος. Πάλεψε με ανεπάρκειες και αστοχίες, όσο μπορούσε και κράτησε τη χώρα. Έπαθε, έμαθε και ωρίμασε.

Σήμερα, παραμένει ο βασικός άξονας της υπεύθυνης συνεννόησης για να διασφαλιστεί και ν’ ανακάμψει η χώρα. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναψηφιστεί γιατί κατάλαβε τα λάθη του, ωρίμασε από την κρίση και αποτελεί πολιτική και οικονομική σταθερά για τη χώρα. Στην πολιτική δεν αποτελεί λύση, η εμμονή στην τιμωρία και την εκδίκηση αλλά η υπέρβαση των λαθών και το ξεκαθάρισμα για μια καλύτερη πορεία.

Πιστεύω στην τελική επιλογή ωριμότητας των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, τα 2/3 των οποίων είναι πολίτες που μας ψήφισαν. Υπάρχει μια μεγάλη σιωπηλή πλειοψηφία που θα ζυγίσει μέχρι την τελευταία στιγμή τα πράγματα και πιστεύω ότι θα ξαναδώσει μια ευκαιρία ευθύνης στο ΠΑΣΟΚ.

Υπάρχει προοπτική εξόδου από την κρίση;

Ασφαλώς. Χρειάζεται πρώτα απ' όλα πολιτική σταθερότητα και μετά εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών, δηλαδή σύγκρουση με μικρά και μεγάλα συμφέροντα που μας κρατούν σταθερά προσκολλημένους στο χθες.

Μετά νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε με τους εταίρους την επιμήκυνση του προγράμματος κατά ένα χρόνο και ένα μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων από την Ευρώπη όπως αυτό που συζητείται με αφορμή τις Γαλλικές εκλογές. Για να γίνουν αυτά σε κάθε περίπτωση χρειάζονται αξιόπιστοι συνομιλητές.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις καταγράφουν απουσία αυτοδυναμίας. Θα οδηγηθούμε σε νέα κυβέρνηση Παπαδήμου και τι πιθανότητες έχει να πετύχει ένα τέτοιο σχήμα;

Τη Δευτέρα των εκλογών, η χώρα για να συνεχίσει όρθια θα χρειαστεί συμμαχική κυβέρνηση του ευρωπαϊκού τόξου, με την συνεννόηση υπεύθυνων, προοδευτικών και συντηρητικών δυνάμεων. Μόνο ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα στην Ελλάδα της κρίσης, μπορεί να βάλει τις απαιτούμενες βάσεις ανάταξης της οικονομίας, αναδιοργάνωσης του κράτους και ανασυγκρότησης του πολιτικού συστήματος, για την κρίσιμη περίοδο μέχρι το 2015.

Με ρωτάτε αν θα πετύχει ένα τέτοιο σχήμα. Δεν έχει άλλη επιλογή από το να πετύχει. Διαφορετικά η κατάρρευση είναι δεδομένη.

Πώς σχολιάζετε τη θέση Σαμαρά για επαναληπτικές εκλογές σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας;

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ. Είναι η απόλυτη συνταγή χρεοκοπίας.

Το 2009 ψήφισαν 7.044.000 πολίτες. Δεδομένης της απόρριψης του πολιτικού συστήματος από την κοινωνία, θεωρείτε το μέγεθος της προσέλευσης νίκη; Και αν ναι, που εκτιμάτε ότι θα φτάσει;

Πιστεύω ότι η αποχή σε αυτές τις εκλογές θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Δεν μπορώ να δώσω συγκεκριμένο νούμερο, ξέρω όμως ότι οι πολίτες έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα των περιστάσεων και θα προσέλθουν για να εκφραστούν. Ας κρατήσουμε από την καταιγίδα της περιόδου ως θετικό, την επιστροφή της πολιτικής, που θα πρέπει και εκείνη να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο ασκείται, αφού περάσει μια επώδυνη διαδικασία αλλαγών μέχρι να γεννηθεί το καινούργιο.

Η ανεργία έχει ξεπεράσει το 21%, μέχρι τον Ιούνιο πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα ύψους 12 δισ., η ύφεση βαθαίνει, τα λεφτά έρχονται με το σταγονόμετρο και οι φωνές για χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ δεν λένε να κοπάσουν. Πώς θα ζητήσετε την εκλογή σας;

Η καθημερινή επαφή, επί ένα μήνα με όλες τις περιοχές της Β’ Αθήνας, έβγαζε διαρκώς ένα διπλό συναίσθημα, δικαιολογημένης οργής και καθολικής αβεβαιότητας. Μεγάλη δυσπιστία και αγανάκτηση απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Η απάντηση σ’ αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα δεν μπορεί παρά είναι ευθεία, ειλικρινής και όχι ψευδοπαρηγορητική. Το πολιτικό σύστημα επείγει ν’ αντιστοιχηθεί με τα επώδυνα της κοινωνίας αναλαμβάνοντας το κόστος, που του αναλογεί. Τέλος, να συνδυάσουμε σωστά την ανάγκη περίσκεψης με την εκδήλωση της οργής μας. Να διαφυλάξουμε την επιβίωση και το μέλλον της χώρας, αποδοκιμάζοντας συγκεκριμένα αρνητικές νοοτροπίες και συμπεριφορές. Να επιδοκιμάσουμε συνολικά το ΠΑΣΟΚ για όσα προσπάθησε και ν’ ανατρέψουμε ειδικά ότι το κρατά προσκολλημένο στο παρελθόν.

Όσον αφορά στην εκλογή μου, να κρίνουνε με βάση τη δουλειά, την προσπάθεια, την αλήθεια. Να στηρίξουν όσους έβαλαν τα χέρια τους στη φωτιά και δεν κρύφτηκαν, να στείλουν στη βουλή μια κρίσιμη μάζα άφθαρτων προσώπων που είναι αποφασισμένοι να δουλέψουν πραγματικά.

Που αποδίδετε την άνοδο των ποσοστών της ακροδεξιάς;

Εκτιμώ, ότι η εμφάνιση και η όποια ανάπτυξη ακραίων αντιλήψεων είναι φαινόμενα συγκυρίας. Περισσότερο σχετίζονται με τα κενά μιας εύρυθμης και αποδοτικής κρατικής λειτουργίας ή την όξυνση των μεταναστευτικών φαινομένων παρά με την ίδια την ελκυστικότητα των ακραίων ιδεολογιών. Ειδικότερα στη χώρα μας, δεν υπάρχει ιστορικό και ιδεολογικό έδαφος για την επώαση αυταρχικών και ολοκληρωτικών ιδεολογιών και ιδιαίτερα ακροδεξιάς κοπής και προελεύσεως. Στην Ελλάδα είναι ισχυρά τα αντισώματα δημοκρατίας, ανεκτικότητας και ανθρωπιάς, που εξοβελίζουν τέτοια φαινόμενα. Αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν πρέπει ν’ αγρυπνούμε κλείνοντας τα κενά μέσα στα οποία καλλιεργούνται οι ακραίες αντιλήψεις και αποκαλύπτοντας ειδικά για τις νέες γενιές, την βαθύτερη καταστροφική και αντιανθρώπινη στάση τους.