ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει και επενδύει στην προοδευτική κυβέρνηση - Μηνύματα Τσίπρα προς κάθε ενδιαφερόμενο

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει και επενδύει στην προοδευτική κυβέρνηση - Μηνύματα Τσίπρα προς κάθε ενδιαφερόμενο
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Όχι μία, αλλά δύο φορές μέσα σε δύο ημέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο των πρόωρων εκλογών. Η πρώτη, την Τετάρτη στη Βουλή όταν δήλωσε ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Η δεύτερη, λίγες ώρες αργότερα, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι» και στους Παύλο Τσίμα και Βασίλη Χιώτη, που λίγο, πολύ επανέλαβε το ίδιο.

Οι διαβεβαιώσεις αυτές δεν φαίνεται πως πείθουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που συνεχίζουν τις δραστηριότητες τους με ορίζοντα το φθινόπωρο – την εποχή, δηλαδή, που πιστεύουν ότι θα στηθούν κάλπες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Ανδρουλάκης και Δημήτρης Κουτσούμπας, βρέθηκαν σε περιοδείες ανά την Ελλάδα.

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι το κλίμα στη χώρα θα συνεχίσει να είναι προεκλογικό. Ως εκ τούτου, δεν προκαλεί καμία εντύπωση το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει σχεδόν καθημερινά για την ανάγκη να υπάρξει μία προοδευτική κυβέρνηση, η οποία και θα προκύψει από την Κυριακή της απλής αναλογικής.

Μήνυμα σταθερότητας στις παραγωγικές δυνάμεις

Ουδείς μπορεί να χαρακτηρίσει την εποχή που ζούμε ως περίοδο ομαλότητας. Ο πληθωρισμός και η διεθνείς αβεβαιότητα για τον χειμώνα που έρχεται, προκαλούν ένα νευρικό κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον. Δεν χρειάζεται να είναι ειδικός κάποιος για να το εντοπίσει στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Αυτή η αβεβαιότητα εντείνεται και από το προεκλογικό κλίμα, αλλά κυρίως από τον φόβο μιας μακράς εκλογικής διαδικασίας. Η Νέα Δημοκρατία, ακόμα και στην περίπτωση που είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές, αποκλείεται -με βάση τα ως τώρα δεδομένα- να είναι αυτοδύναμη στις κάλπες της απλής αναλογικής. Επίσης, δύσκολα θα καταφέρει να βρει και πρόθυμο κόμμα για να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας.

Αν δε λάβουμε υπόψη μας και τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη που θέτει ως στόχο την αυτοδυναμία, τότε μιλάμε σίγουρα και για δεύτερες εκλογές. Ακόμα και για τρίτες. Επομένως, όποτε και αν οδηγηθούμε στη λαϊκή ετυμηγορία, το να χρειαστούν ακόμα και τρεις μήνες μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση, είναι ένα σενάριο ρεαλιστικό.

Και αυτή η υπαρκτή πιθανότητα, μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας που ζούμε, τρομάζει τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. Το μετέφεραν, άλλωστε, και στον Αλέξη Τσίπρα ορισμένα εξέχοντα μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας κατά την πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Μάλιστα, προσπάθησαν να διερευνήσουν και τις προθέσεις του σχετικά με την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης «Μεγάλου Συνασπισμού», με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μην δέχεται καν να συζητήσει αυτά τα σενάρια.

Όμως, συνεργάτες του τέως πρωθυπουργού σημειώνουν σε όλους τους τόνους ότι το κόμμα τους σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί μία μακρά εκλογική περίοδο. Αντίθετα, υπογραμμίζουν, πως είναι η μοναδική δύναμη που προσφέρει κυβερνητική προοπτική από τις πρώτες κιόλας κάλπες.

Το δίλημμα, λοιπόν, είναι ξεκάθαρο. ΣΥΡΙΖΑ πρώτη δύναμη και προοδευτική κυβέρνηση ή χάος μέχρι ο Μητσοτάκης να κερδίσει την αυτοδυναμία. Το μήνυμα αυτό δεν έχει ως αποδέκτες μόνο τις παραγωγικές δυνάμεις, αλλά και τους πολίτες. Και φυσικά τα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται ως «προοδευτικά» και κατά βάση το ΠΑΣΟΚ.

Μήνυμα σε Ανδρουλάκη

«Όσοι θέλουν και διακηρύσσουν ότι θέλουν όχι απλά προοδευτική αλλά και σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, δεν έχουν παρά να αποκλείσουν ρητά από τώρα κάθε σκέψη για συνεργασία με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Για να έχουν κάποιο νόημα οι λέξεις και κάποια λογική οι προτάσεις τους».

Με αυτά τα λόγια έκλεισε τη δευτερολογία του, την Τετάρτη, στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας. Και σε αυτό δεν χωράει καμία παρανόηση. Απευθύνονταν ανοιχτά στον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ. Αρχικά γιατί χωρίς τη Χαριλάου Τρικούπη δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση από το βράδυ της απλής αναλογικής. Και δευτερευόντως, διότι -υπό συνθήκες- θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση από τα δύο αυτά κόμματα και μόνο. Χωρίς, δηλαδή, να χρειάζεται κάποιος τρίτος και εν μέρει «ανεπιθύμητος» εταίρος.

Και αν ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμεί να ανοίξει τα χαρτιά του για ευνόητους λόγους, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο και για τους ψηφοφόρους του άλλοτε κραταιού Κινήματος, όπως τουλάχιστον κατεγράφη στις τάσεις της MRB.

Στην έρευνα, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ προτιμούν με ποσοστό 25,2% μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενώ συνεργασία με τη ΝΔ μετά τις εκλογές προτιμά το 23,1% των ερωτηθέντων.

Στο σύνολο των πολιτών, το σενάριο προοδευτικής κυβέρνησης, δηλαδή την συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ την θέλει το 17,7% ενώ την συνεργασία ΝΔ ΠΑΣΟΚ το 14,9%.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ διατηρούν τα «αντιδεξιά» αντανακλαστικά τους, προκρίνοντας τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.