ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέντε όρους έθεσε ο Βενιζέλος στον Σαμαρά

Πέντε όρους έθεσε ο Βενιζέλος στον Σαμαρά

Το «γάντι» στην Αριστερά και ειδικότερα στον ΣΥΡΙΖΑ πέταξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών για τη συγκρότηση κυβέρνησης.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι ο ελληνικός λαός αποφάσισε να δώσει στο ΠΑΣΟΚ την τρίτη κατά σειρά ευθύνη για να μην περάσει η χώρα περίοδο ακυβερνησίας, υπονοοώντας με αυτόν τον τρόπο ότι θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του το δεύτερο κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ κι ότι θα πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας με την αναγκαία, όπως τόνισε, συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε ο νέος πρωθυπουργός να είναι πρόσωπο ευρείας αποδοχής, που θα απηχεί τη νέα τάση αναδιαπραγμάτευσης. Ρίχνοντας το μπαλάκι στις αντιμνημονιακές δυνάμεις, σημείωσε ότι αφού ο λαός επέλεξε την αλλαγή προσώπων θα πρέπει κάποιοι να αναλάβουν την επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους για το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση με όριο, βέβαια, την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

«Σεβόμενοι απολύτως την απόφαση που έλαβε χθες ο ελληνικός λαός, πως το ΠΑΣΟΚ είναι το τρίτο κόμμα, έχουμε την τρίτη κατά σειρά ευθύνη για την διακυβέρνηση της χώρας. Θεωρούμε όμως ότι όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις έχουν μερίδιο ευθύνης για να δοθεί λύση συγκεκριμένη και υπεύθυνη», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, που παρέθεσε τους πέντε όρους για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Οι πέντε όροι του Βενιζέλου

Πρώτος όρος είναι η συμμετοχή των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, κάτι που καθιστά αναγκαία τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, της Δημοκρατικής Αριστεράς και της Νέας Δημοκρατίας. Δεύτερον, το ΠΑΣΟΚ δεν θέτει ως όρο για τη συγκρότηση κυβέρνησης τη συμμετοχή στελεχών του. «Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης και να παράσχουμε τη στήριξή μας. Ο λαός έχει εκφράσει την επιθυμία και την προτίμηση να αλλάξουν τα πρόσωπα αυτών που διαχειρίζονται την κρίση», προσέθεσε. Τρίτος όρος είναι ο νέος πρωθυπουργός να είναι πρόσωπο ευρείας αποδοχής, που θα έχει την τάση αναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου. Τέταρτον, το όριο της συνεργασίας να διασφαλίζει την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και πέμπτον, μια σειρά θεμάτων στα οποία εκτιμά ότι θα πρέπει να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση.