ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ψευδαισθήσεις του ανασχηματισμού

Ανασχηματισμός
Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι ένθερμος υποστηρικτής των ανασχηματισμών
Intime News

Μετά το πάγωμα των πρόωρων εκλογών η πολιτική ειδησεογραφία στρέφεται πλέον σε έναν επικείμενο ανασχηματισμό που προφανώς έχει μια λογική βάση, αλλά έχει και πολλές ψευδαισθήσεις...

Προφανώς και μια χειρουργική ανανέωση του υπουργικού συμβουλίου θα προσφέρει μια επικοινωνιακή ανάταση της κυβέρνησης η οποία όμως δεν πρόκειται να προσδώσει τεράστιο πολιτικό όφελος. Άλλωστε όπως έχουμε επισημάνει αρκετές φορές, ο ίδιος ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι ένθερμος υποστηρικτής των ανασχηματισμών.

Προφανώς σε επίπεδο υφυπουργών θα υπάρξουν πολλές μετακινήσεις προκειμένου να ικανοποιηθεί η κοινοβουλευτική αντιπροσώπευση συγκεκριμένων περιφερειών στις οποίες η ΝΔ χρειάζεται ενίσχυση.

Σε επίπεδο υπουργών είναι ουτοπία να πιστέψουμε ότι θα αντικατασταθούν όσοι έχουν κρίσιμα υπουργεία. Υπουργείο Εξωτερικών, Άμυνας και Οικονομικά υπουργεία για ευνόητους λόγους δεν θα υπάρξουν αλλαγές υπουργών. Εν μέσω τουρκικών απειλών και ενός δύσκολου ενεργειακά χειμώνα τα χαρτοφυλάκια πρέπει να τρέχουν με ταχύτητες φωτός και δεν υπάρχει πίστωση χρόνου να προσαρμοστούν οι νέοι υπουργοί. Επίσης δεν υπάρχει χρόνος για εσωστρέφεια και γι' αυτό ο ανασχηματισμός δεν θα είναι «βαθμολογικός». Δεν θα μετακινηθούν δηλαδή βάσει δυσφορίας.

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι σίγουρα ο ανασχηματισμός θα έχει και συγκεκριμένες κεντρώες εκπλήξεις, προερχόμενες από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Είναι κάτι που το έχει υπονοήσει πολλές φορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εξίσου δύσκολο είναι να γίνει και δομικός, υπό την έννοια της συγχώνευσης υπουργείων ή τη δημιουργία νέων. Αυτό είναι κάτι που το επιθυμεί ο πρωθυπουργός αλλά απαιτεί μεγάλο όγκο νομικής επεξεργασίας και ίσως καλυφθεί με κάποιες νέες γενικές γραμματείες που θα καλύπτουν το χώρο της ενεργειακής μετάβασης στις ΑΠΕ και τη στήριξη της νεολαίας σε προγράμματα για φθηνή στέγη κλπ.

Τέλος σε ότι αφορά το timing του ανασχηματιαμού, αν και θα βόλευε να γίνει άμεσα για να προλάβουν οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί να μελετήσουν τα χαρτοφυλάκια τους, πρακτικά είναι απίθανο να γίνει άμεσα.

Εν μέσω αντιπυρικής περιόδου και θερινής ραστώνης θα χάσει το όποιο πλεονέκτημα εντυπωσιασμού.