ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «εκεχειρία» κράτησε μια μέρα – «Παταγώδης η αποτυχία του επιτελικού κράτους», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας
Intimenews

Όσο βρίσκονταν σε εξέλιξη το πύρινο μέτωπο που κατέκαιγε την Πεντέλη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να μιλήσει για ευθύνες και λάθη.

Σημασία εκείνη τη στιγμή είχε η συμπαράσταση στους ανθρώπους που έβλεπαν τις περιουσίες τους να κινδυνεύουν και σε όσους έδιναν τη μάχη της κατάσβεσης. Τα υπόλοιπα, θα τα έθεταν επί τάπητος στην ώρα τους.

Αυτή η ώρα, πάντως, δεν άργησε να έρθει. Τα όσα είπε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, για τη διαχείριση της κρίσης και την αποτελεσματικότητα στη λειτουργία της κρατικής μηχανής, προκάλεσε την οργή της Κουμουνδούρου, η οποία εκδηλώθηκε με μια σκληρή ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου.

«Δεν βρήκε να δώσει μια πειστική εξήγηση για το γιατί οι κάτοικοι προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους αβοήθητοι ή γιατί αστυνομικοί επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα, μετά τα 3500 οργανικά κενά πυροσβεστών, και μάλιστα με… ποτιστήρια», ανέφερε -ανάμεσα σε άλλα- το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό, η «εκεχειρία» που είχε κηρύξει ο ΣΥΡΙΖΑ, διήρκησε μέχρι την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Λίγες ώρες αργότερα, ακολούθησε η επίθεση σε βάρος της κυβέρνησης, την οποία και κατηγορεί ότι «πανηγυρίζει» πάνω στα καμένα.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr, στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα -που νοσεί με κορονοϊό- έκαναν λόγο για «παταγώδη αποτυχία του επιτελικού κράτους», η οποία και δεν μπορεί να κρυφτεί παρά τις «θριαμβολογίες» του Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρμόδιου υπουργού.

Η στάση της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ως «πρόκληση». Διότι μετά την περσινή καταστροφή, που έκαψε 1.500.000 στρέμματα και παρά την «μεταγραφή» Στυλιανίδη μετά βαΐων και κλάδων, το πάθημα δεν έγινε μάθημα.

Αντίθετα, το Μαξίμου πορεύτηκε ακριβώς πάνω στα ίδια βήματα που βάδισε και πέρσι. Αφήνοντας, δηλαδή, «γυμνή» την πυροσβεστική, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο οργανόγραμμα της υπηρεσίας σχεδόν 3.500 κενά, ενώ δεν είναι λίγα τα παράπονα των στελεχών της για απαρχαιωμένο εξοπλισμό και άλλα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.