ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: «Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την Ελλάδα»

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: «Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την Ελλάδα»

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως οι γείτονες έχουν ξεπεράσει τα όρια αλλά η Ελλάδα δεν «τσιμπάει» στο κρεσέντο των τουρκικών προκλήσεων

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία πως κανείς δεν μπορεί να παίζει με την Ελλάδα έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας τις ισχυρές συμμαχίες και τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας.

«Η επιλογή μας είναι να μην τσιμπάμε στις προκλήσεις. Είναι σίγουρα και προεκλογικό παιχνίδι. Το 63% των Τούρκων δεν θεωρούν την Ελλάδα απειλή. Είμαστε καταδικασμένοι να συνυπάρχουμε, αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν» είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο ραδιόφωνο «Σφαίρα».

«Θα είμαι πολύ αυστηρός ως προς τα όρια που θέτουμε, ξέρουν όλοι ότι δεν παίζουν με την Ελλάδα, από την άλλη πρέπει να συζητούμε και να λύνουμε τις διαφορές μας ή να συζητούμε και να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε χωρίς να πλακωνόμαστε». «Χρειαζόμαστε κάθε μέρα αυτή την ένταση και αυτό το δηλητήριο;» αναρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως «πέρυσι κάναμε λάθος, με αποτέλεσμα να μην επιδοτούνται αρκετές καταναλώσεις» και διαβεβαίωσε ότι «θα πάμε σε κλιμακωτή επιδότηση, ώστε να μπορούν οι πολίτες να δρομολογήσουν δράσεις εξοικονόμησης. Όσο εξοικονομείς σε σχέση με τον περυσινό σου λογαριασμό, τόσο μεγαλύτερη επιδότηση».

Επανέλαβε πως για το φυσικό αέριο η επιδότηση θα είναι οριζόντια ενώ ειδική αναφορά έκανε στη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων: «θα τα πάρουμε και θα τα επιστρέψουμε σε μια οριζόντια επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης» τόνισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε αιχμές κατά της ΕΕ για την άρνηση να επιβάλλει πλαφόν στο φυσικό αέριο ενώ διαβεβαίωσε πως «δεν θα ξανακλείσουμε λόγω κορονοϊού». Κάλεσε δε τους άνω των 60 να πάνε να κάνουν το εμβόλιο.

Όσον αφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού, θα γίνει από την 1η Μαΐου του 2023. «Εύκολο να λέμε ότι θα αυξήσουμε πολύ τον κατώτατο μισθό, αλλά πρέπει να αντέχουν οι επιχειρήσεις. Άρα πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή, διότι το μεγάλο μας πρόβλημα παραμένει η ανεργία. Άρα, δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε την πορεία της γρήγορης αποκλιμάκωσης της ανεργίας» σημείωσε.

Σχετικές ειδήσεις