ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Αν τα κράτη μέλη χορηγούσαν άσυλο σε όλους, δεν θα είχε νόημα το Διεθνές Σύστημα Ασύλου

Μηταράκης
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
INTIME NEWS/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Χαιρετισμό στην επιστημονική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 60 χρόνων λειτουργίας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων απηύθυνε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, την Παρασκευή (30/09/2022).

Ο Νότης Μηταράκης επεσήμανε τη συμβολή των Ελλήνων δικαστών στην καλλιέργεια του αισθήματος ασφάλειας σε όλους τους πολίτες αυτής της χώρας και τόνισε πως τα Διοικητικά Δικαστήρια βρίσκονται στις τεκτονικές πλάκες ανάμεσα στη δικαστική και την πολιτική εξουσία.

«Η Σύμβαση της Γενεύης εδράζεται στη βασική θεμελιώδη παραδοχή: μόνο εκείνοι που εμπίπτουν στον ορισμό του πρόσφυγα, περιβάλλονται με διεθνή προστασία. Όσοι βρίσκονται εκτός του πεδίου εφαρμογής του ορισμού, απορρίπτονται και ως εκ τούτου πρέπει να επιστρέφονται στη χώρα καταγωγής τους ή σε ασφαλή χώρα διέλευσης. Ο διαχωρισμός αυτός είναι ουσιαστικός, είναι στην καρδιά του συστήματος Διεθνούς Δικαίου που δημιουργήθηκε με τη Συνθήκη της Γενεύης και το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης. Δεν είναι ένα απλό θέμα σημειολογίας» σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Αν τα κράτη μέλη χορηγούσαν άσυλο σε όλους, δε θα είχε νόημα το Διεθνές Σύστημα Ασύλου», τόνισε, τέλος, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Διαβάστε επίσης:

Μηταράκης: Η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι – Στερήσαμε από την Τουρκία ένα «όπλο» απέναντι στην ΕΕ

Απάντηση Μηταράκη για τους 38 του Έβρου: «Δεν υπάρχει νεκρό παιδί, σε τουρκικό έδαφος οι μετανάστες»

Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου: Να τοποθετηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση του Έβρου