ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τσουνάμι πλειστηριασμών»: Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει το πρόβλημα

«Τσουνάμι πλειστηριασμών»: Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει το πρόβλημα
Ο Αλέξης Τσίπρας.
Intime News

ΣΥΡΙΖΑ: Οι πλειστηριασμοί ακόμα και πρώτων κατοικιών μετατρέπονται σε έναν τεράστιο «βραχνά», την ώρα που οι καταγγελίες για την ασυδοσία funds και τραπεζών καθημερινά πολλαπλασιάζονται.

Την προσοχή της σε ένα θέμα που αφορά χιλιάδες δανειολήπτες και που μπορεί να προκαλέσει μείζον κοινωνικό πρόβλημα, στρέφει η Κουμουνδούρου. Οι πλειστηριασμοί ακόμα και πρώτων κατοικιών μετατρέπονται σε έναν τεράστιο «βραχνά», την ώρα που οι καταγγελίες για την ασυδοσία funds και τραπεζών καθημερινά πολλαπλασιάζονται.

Για τσουνάμι πλειστηριασμών, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης κατοικίας το 2022, εν μέσω ακραίου πληθωρισμού και δυσβάσταχτου κόστους ζωής, κάνουν λόγο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο μέσα στη χρονιά που «τρέχει», έχουν προγραμματιστεί 44.000 πλειστηριασμοί, αριθμός υπερτριπλασίος από πέρυσι, που πλησιάζει στα επίπεδα 2008. Παράλληλα, σημειώνουν πως δεν υπάρχει καμία προστασία της πρώτης κατοικίας.

«Σε συνθήκες πολύ υψηλού πληθωρισμού, εκρηκτικού κόστους ενέργειας και διαβίωσης, το ιδιωτικό χρέος διογκώνεται και δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση έκανε συγκεκριμένες επιλογές με σαφές πρόσημο, ο πτωχευτικός νόμος, η απελευθέρωση των πλειστηριασμών, ο εξωδικαστικός μηχανισμός, χωρίς καμία δεσμευτικότητα για τις τράπεζες. Αυτές τις επιλογές πληρώνει η κοινωνία σήμερα», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Όπως υποστηρίζουν από την Κουμουνδούρου, υπάρχει παταγώδης αποτυχία του εξωδικαστικού μηχανισμού. Ούτε 3 στους 100 πολίτες που ζητούν ρύθμιση δεν μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές, διότι η κυβέρνηση έχει αφήσει όλη την ελευθερία στις τράπεζες να μην ρυθμίζουν, αν δεν θέλουν.

Η Έφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε, ακόμα, ότι «τα funds αρνούνται να κάνουν ρυθμίσεις. Δεν απαντούν καν στα αιτήματα των πολιτών. Άλλες φορές ζητούν υπέρογκα ποσά ως προκαταβολές μόνο για να συζητήσουν μια ρύθμιση, χωρίς να δεσμεύονται για το περιεχόμενο και τους όρους αυτής. Αλλά και όταν κάνουν πρόταση ρύθμισης, αυτή είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας. Τα funds ελέγχουν σήμερα με εμπράγματη εξασφάλιση περίπου 700.000 ακίνητα και η μόνη μέριμνά τους είναι πώς θα γίνουν πλειστηριασμοί».

Το ζήτημα είναι, όπως λένε, ότι στα funds έχουν μεταβιβάσει οι τράπεζες σχεδόν το σύνολο των δανείων, δεν απαντούν καν στην προσπάθεια επικοινωνίας των πολιτών, δεν ρυθμίζουν, κοινοποιούν πλειστηριασμούς ακόμη και για οφειλές της τάξης των 20.000 ευρώ, ζητούν αδιανόητα ποσά μόνο και μόνο για να καθίσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Διότι από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι ο μόνος σκοπός τους είναι οι πλειστηριασμοί και το real estate.

Σχετικές ειδήσεις

Ο Τσίπρας «φλερτάρει» τους συντηρητικούς ψηφοφόρους

Ηλιόπουλος: Γιατί δεν έχει μειωθεί ο ΦΠΑ στα είδη βασικής κατανάλωσης;

Στο καλάθι του νοικοκυριού στρέφει την προσοχή του ο ΣΥΡΙΖΑ