ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Πότε και πώς θα πάμε στις κάλπες;

Εκλογές 2023: Πότε και πώς θα πάμε στις κάλπες;
Eurokinissi

Οι ακριβείς ημερομηνίες της πρώτης και της δεύτερης κάλπης αποτελούν ακόμα σπαζοκεφαλιά για το Μέγαρο Μαξίμου, αν και έχει ανακοινωθεί ότι οι εκλογές θα γίνουν την Άνοιξη.

Ο γρίφος των εθνικών εκλογών δεν είναι εύκολος αφού την Άνοιξη μεσολαβεί βεβαίως το Πάσχα και οι Πανελλήνιες εξετάσεις και συνεπώς θα πρέπει να βρεθεί χρόνος που να μην επηρεάσει ούτε τη ραστώνη του Πάσχα, ούτε την αγωνία των Εξετάσεων για γονείς και μαθητές. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ο Ιούνιος μένει εκτός σχεδιασμών καθώς είναι μήνας πανελληνίων εξετάσεων και ο Απρίλιος θα αποφευχθεί λόγω μεγαλοβδομάδας…

Το κόστος των μετακινήσεων

Γαλάζια στελέχη εκτιμούν πως ο Απρίλιος είναι απαγορευτικός και λόγω των αυξημένων τιμών στα καύσιμα αφού οι ετεροδημότες δύσκολα θα μπορέσουν να μεταβούν δύο φορές μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα στην ιδιαίτερη τους πατρίδα με την βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης να βρίσκονται στα ύψη. Δεν αποκλείεται όσο θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές να αυξηθεί ο αριθμός των ετεροδημοτών που έχει δικαίωμα να ψηφίσει στα ειδικά εκλογικά κέντρα που δημιουργούνται κοντά στον τόπο διαμονής τους, προκειμένου οι πολίτες να μπορέσουν να περιορίσουν τα έξοδα τους και να προσέλθουν και στις κάλπες και στις δύο αναμετρήσεις.

Επικρατέστερος ο Μάιος

Στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες ημερομηνίες οι οποίες και εξετάζονται, ενώ υπάρχουν και αρκετοί άλλοι παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη από τους «εκλογολόγους» του Μαξίμου. Με τα μέχρι στιγμής ο Μάιος δείχνει να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες με την 21η και την 28η Μαΐου να είναι οι δύο Κυριακές που συζητούνται αρκετά. Στην περίπτωση που επιλεγεί ο Μάιος και οδηγηθούμε σε δεύτερες κάλπες με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής τότε το πιθανότερο σενάριο είναι οι δεύτερες κάλπες να διεξαχθούν στις 2 ή 9 Ιουλίου. Ημερομηνία που θα συμπέσει ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημειολογία για την γαλάζια παράταξη.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στο τραπέζι έχει πέσει και η πρώτη Κυριακή του Απριλίου (με λίγες βέβαια πιθανότητες) καθώς όπως εκτιμούν αρκετοί οι δεύτερες κάλπες θα γίνουν τον Μάιο κι έτσι η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί πριν τις πανελλήνιες. Ωστόσο και σε αυτό το σενάριο υπάρχει το πρόβλημα με το τριήμερο της 25ης Μαρτίου που θα έχει προηγηθεί.

Την ίδια ώρα πολλά γράφονται και ακούγονται και για το ενδεχόμενο αλλαγής της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών οι οποίες θα διεξαχθούν στις 8 Οκτωβρίου του 2023. Οι περισσότερες πληροφορίες συγκλίνουν ότι δεν θα χρειαστεί μετακίνηση της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών διότι όπως εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές δεν θα υπάρξει ανάγκη για τρίτες κάλπες στις εθνικές εκλογές. Στόχος του Μαξίμου είναι οι εθνικές εκλογές να έχουν ολοκληρωθεί νωρίτερα έτσι ώστε ο κομματικός μηχανισμός να μπορέσει να βοηθήσει τους υποψήφιους περιφερειάρχες και δημάρχους κατά την διάρκεια του προεκλογικού τους αγώνα, ενώ ανάλογα θα πράξουν και οι τοπικοί άρχοντες στηρίζοντας τους υποψήφιους βουλευτές.

Οι παράγοντες που θα κρίνουν την κάλπη

Όπως έχουμε ήδη επισημάνει ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που θα επηρεάσει το αποτέλεσμα θα είναι βεβαίως η αποκαλούμενη «χαλαρή ψήφος». Υπάρχουν όμως και άλλοι παράμετροι που μελετώνται προσεκτικά. Ένας εξ αυτών θα είναι και οι σημαντικές αλλαγές που θα φέρει στις εκλογικές έδρες η απογραφή του 2021, ενώ για πρώτη φορά θα ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού με τις προσδοκίες να είναι μειωμένες, λόγω των εμποδίων που είχε βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Η σπαζοκεφαλία θα είναι μεγάλη για τους βουλευτές όλων των κομμάτων στην περίπτωση που δεν εκλεγούν στην πρώτη κάλπη, από την στιγμή που η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα γίνει με λίστα οπότε θα πρέπει να έχουν πλασαριστεί όσο ψηλότερα γίνεται. Επίσης αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των νέων που έχουν δικαίωμα ψήφου. Όλα τα παραπάνω εξετάζονται εξονυχιστικά.

Ο γρίφος της Απογραφής

Έτσι για παράδειγμα οι σημαντικές πληθυσμιακές μεταβολές που υπήρξαν στην τελευταία αναμένεται να προκαλέσουν σημαντικές ανακατατάξεις στον αριθμό των εδρών της κάθε εκλογικής περιφέρειας. Τα κομματικά επιτελεία εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια και προσπαθούν να αναπροσαρμόσουν την στρατηγική τους όσον αφορά τα ψηφοδέλτια. Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να επικυρωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ τον Δεκέμβριο και στην συνέχεια το υπουργείο Εσωτερικών θα ανακοινώσει τις αλλαγές που θα υπάρξουν στις εκλογικές περιφέρειες. Το σενάριο οι εκλογές να γίνουν με την παλαιότερη απογραφή είναι ανοιχτό αλλά δύσκολο νομικά.

Αλλαγές στις έδρες

Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς οι μονοεδρικές στις οποίες στις εκλογές του 2019 η ΝΔ είχε επικρατήσει αυξάνονται και από 7 γίνονται 10 καθώς προστίθενται η Καστοριά, η Θεσπρωτία και η Χίος που μέχρι τώρα ήταν διεδρικές. Αυξομειώσεις αναμένεται να υπάρξουν και σε άλλες περιφέρειες όπως για παράδειγμα στην Ά Αθήνας που ο αριθμός των εδρών πιθανότατα θα μειωθεί από 13 σε 12, ενώ σημαντική αύξηση του πληθυσμού καταγράφεται στην Ανατολική Αττική. Το γεγονός αυτό θα επηρεάσει τις έδρες οι οποίες πιθανότατα θα ανέβουν στις 12 από 10 που είναι σήμερα. Από μία έδρα φαίνεται κερδίζουν ο βόρειος, ο νότιος και ο δυτικός τομέας της Β΄ Αθήνας ενώ ίδια εικόνα υπάρχει και για την Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης.

Επικρατείας και νέοι ψηφοφόροι

Τα νέα δεδομένα με την ψήφο στο Επικρατείας αυξάνουν κατά δύο τις θέσεις προκειμένου να εκπροσωπείται η ομογένεια στο ελληνικό κοινοβούλιο ενώ τα κόμματα πρέπει να τοποθετήσουν σε μία από τις τρεις πρώτες θέσεις έναν Έλληνα που διαμένει μόνιμα στο εξωτερικό.

Προβληματισμός επικρατεί στο κυβερνών κόμμα και για τη νεολαία αφού αξίζει να θυμίσουμε ότι στις εκλογές του 2019 οι 17άρηδες είχαν δικαίωμα για πρώτη φορά να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ο αριθμός δεν ήταν μικρός καθώς στους καταλόγους ήταν εγγεγραμμένοι 106.760. Η συγκεκριμένη γενιά, την Άνοιξη του 2023 θα βρίσκεται στο 21ο έτος, ενώ θα ακολουθούν περισσότεροι από 300 χιλιάδες νέοι από 17 έως 20 ετών οι οποίοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά το 2023. Ο όγκος του συγκεκριμένου εκλογικού σώματος είναι πολύ μεγάλος και η ΝΔ πρέπει να ρίξει ιδιαίτερο βάρος για να αποκτήσει ερείσματα.

Η απλή αναλογική θα «κόψει» πολλούς βουλευτές

Ένα από τα μεγάλα ζητήματα που δημιουργεί η απλή αναλογική είναι ότι την πρώτη Κυριακή αρκετοί βουλευτές θα μείνουν εκτός και αν δεν έχουν πλασαριστεί σε υψηλές θέσεις, μπορεί να κοπούν την δεύτερη Κυριακή από τη λίστα. Αν όπως ακούγεται η ΝΔ χάσει στην πρώτη κάλπη περίπου 30 βουλευτές αντιλαμβάνεστε ότι θα γίνει η «νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου». Οπότε το αφήγημα περί χαλαρής ψήφου πάει περίπατο. Όσοι θέλουν να είναι βουλευτές πρέπει να καταβάλλουν υπερπροσπάθεια…