ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαστίγιο και καρότο στη Σύνοδο Κορυφής

Μαστίγιο και καρότο στη Σύνοδο Κορυφής
Στηρίζουν την Ελλάδα αλλά ετοιμάζουν σχέδιο Β. Μετωπική σύγκρουση Μέρκελ – Ολάντ για την Ανάπτυξη

Κείμενο υποστήριξης της Ελλάδας και παραμονής της στην Ευρωζώνη, υιοθέτησε η άτυπη Σύνοδος Κορυφής, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως επεξεργάζονται ήδη σχέδιο Β.

Η Σύνοδος Κορυφής τόνισε ωστόσο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της εάν θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη, ενώ απέτυχε να άρει το αδιέξοδο σε ό,τι αφορά το ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγων.

Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε προτεραιότητα της πολιτικής του να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.

«Εξ όσων γνωρίζω, στη Γαλλία δεν υφίσταται κανένα σχέδιο προετοιμασίας για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», δήλωσε κατηγορηματικά ο Πρόεδρος της Γαλλίας.

«Η Γαλλία δεν κάνει τέτοιου είδους υποθέσεις, για τον απλό λόγο ότι επιθυμεί και ευνοεί την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ», διεμήνυσε ο κ. Ολάντ, προσθέτοντας ότι θα επιμείνει στην άμεση αποδέσμευση διαθέσιμων πόρων των διαρθρωτικών ταμείων με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Οι Ευρωπαίοι ζήτησαν από την Αθήνα να εφαρμόσει σκληρές περικοπές δημοσίων δαπανών και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, σε αντάλλαγμα για τη δανειακή σύμβαση 173 δισ. ευρώ.

«Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην ζώνη του ευρώ και ταυτόχρονα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της», είπε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

Η Σύνοδος ωστόσο έστειλε σαφές μήνυμα προς τη χώρα μας, πως εάν στις επερχόμενες εκλογές επικρατήσουν τα κόμματα τα οποία αντιτίθενται στις πολιτικές λιτότητας, η συμφωνία είναι πιθανό να τερματιστεί.

Παράλληλά, η ομάδα εργασίας του Eurogroup σε τηλεδιάσκεψη αποφάσισε να ζητηθεί από κάθε κράτος μέλος της Ευρωζώνης να εκπονήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έθιξε την πιθανότητα να παρασχεθεί στην Ελλάδα ταχύτερη πρόσβαση στα διαρθρωτικά ταμεία, ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ερωτηθείς εάν η ΕΕ ετοιμάζει σχέδια αντιμετώπισης του σεναρίου εξόδου της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα είπε ότι «θα πρέπει να εξετάσουμε όλα τα είδη γεγονότων, αλλά στόχος είναι η Ελλάδα να παραμείνει (στην Ευρωζώνη)».

Ο Βαν Ρόμπεϊ προέβλεψε ότι ο συμβιβασμός των αντιθέτων απόψεων για τα ευρωομόλογα --την αμοιβαιοποίηση του κρατικού χρέους στην Ευρώπη-- «θα χρειαστεί χρόνο».

Στις συνομιλίες του πριν από τη Σύνοδο Κορυφής με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, ο Ολάντ αύξησε επίσης την πίεση στην ΕΚΤ, καλώντας να δοθούν φθηνότερες πιστώσεις στις τράπεζες της ευρωζώνης.

Στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την 28η και 29η Ιουνίου, αναμένεται να εγκριθούν σαφέστερα μέτρα για την ανάπτυξη, περιλαμβανομένης μιας συμφωνίας για την αύξηση των διαθεσίμων κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης,