ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Le Monde: Δράστε πριν η Ελλάδα μας παρασύρει στο βυθό!

Le Monde: Δράστε πριν η Ελλάδα μας παρασύρει στο βυθό!

Έκκληση στη Γερμανία να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από την κρίση ώστε να καταλήξει σε συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, κάνει σήμερα η εφημερίδα Le Monde μέσω άρθρου που τιτλοφορείται «Μια ελληνο-γερμανική τραγωδία» και υπότιτλο «Δράστε πριν τις 17 Ιουνίου»!

Το άρθρο υπογράφει η Καρολίν Φουρές, η οποία στην αρχή του άρθρου σημειώνει: «Πρόκειται για την ιστορία μιας τραγωδίας που θα μας πάρει όλους στο βυθό αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δράσει πριν τις 17 Ιουνίου, πριν οι Έλληνες επιστρέψουν στις κάλπες».

Η αρθρογράφος τονίζει ότι μια ελληνική κατάρρευση θα έπαιρνε μαζί της στο βυθό την Ευρώπη και τις ευρωπαϊκές τράπεζες. «Το πρόβλημα είναι ότι όταν αυτό συμβεί θα είναι αργά», αναφέρει και προτείνει να ληφθούν μέτρα πριν τις 17 Ιουνίου.

«Πρέπει άμεσα να προτείνουμε στους Έλληνες ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που θα δίνει χρόνο και οξυγόνο για να αποπληρώσουν τα χρέη. Αυτό το πρόγραμμα είναι πιο επείγον από τα ευρωομόλογα. Μόνο αν προκύψει αυτό το πρόγραμμα οι Έλληνες θα είχαν διάθεση να εκλέξουν μια δημιουργική κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία θα συνυπήρχαν η δίκαιη οργή του ΣΥΡΙΖΑ και ο απαραίτητος ρεαλισμός του ΠΑΣΟΚ» σημειώνει.

Αλλιώς, συνεχίζει η αρθρογράφος, θα είναι πολύ αργά. «Πολύ αργά για να πεισθούν οι Έλληνες ότι οι θυσίες τους πιάνουν τόπο, πολύ αργά για να αποφύγουμε την πτώχευση, την έξοδο από την ευρωζώνη και τον πειρασμό να επιχειρηθεί δικτατορία».

Στο άρθρο γίνεται επίσης αναφορά στην άνοδο της Χρυσής Αυγής: «Προς το παρόν μόνο 6,9% ψήφισαν το νεοναζί κόμμα Χρυσή Αυγή. Ακόμη κι αν τα ποσοστά δεν ανέβουν, μόνο αυτό το νούμερο πρέπει να χτυπήσει το κόκκινο καμπανάκι... Η αύξηση της βίας εναντίον μεταναστών στους δρόμους της Αθήνας δεν παραπέμπει στην "ελληνική μυθολογία" αλλά σε μια θλιβερή πραγματικότητα. Αφού κάποιοι έκλεισαν τα μάτια απέναντι στον ισλαμικό φονταμενταλισμό μιλώντας για ρατσισμό, τώρα αρνούνται τον κίνδυνο της άκρας δεξιάς αποδίδοντάς την στην ελληνική κρίση. Απλοϊκές αναλύσεις... όπως απέδιδαν το πρώτο πρόβλημα στην εξίσωση Μουσουλμάνοι κατά Τζορτζ Μπους και τώρα το αποδίδουν Έλληνες κατά Μέρκελ».