ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «χαρτί» της σταθερότητας παίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Το «χαρτί» της σταθερότητας παίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Να χρεώσουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη μακρά προεκλογική περίοδο στην οποία βρίσκεται η χώρα, ουσιαστικά, από το καλοκαίρι, επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει λόγο για «πρωθυπουργό με ημερομηνία λήξης».

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη «παράγοντα αστάθειας». Το έκανε τις προηγούμενες ημέρες, τόσο από το συνέδριο της «Ναυτεμπορικής», όσο και κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στο Κιλκίς.

Αυτό που στην πραγματικότητα κάνει η Κουμουνδούρου, είναι να το παίξει το «χαρτί» της πολιτικής σταθερότητας και να πείσει τους πολίτες, αλλά και τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας ότι μόνο το κόμμα τους μπορεί να εγγυηθεί το ότι η χώρα δεν θα διολισθήσει σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις – με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποστεί τεράστια φθορά από το τρίτπυχο «ακρίβεια, διαφθορά, υποκλοπές», γεγονός που τον καθιστά «υπ’ αριθμόν ένα παράγοντα πολιτικής αποσταθεροποίησης», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

«Ο Μητσοτάκης δέσμιος της στρατηγικής της αυτοδυναμίας»

Υπενθυμίζουν πως εκείνος άνοιξε θέμα πρόωρων εκλογών τον Γενάρη -όπως και το καλοκαίρι- και τώρα το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί με διαρροές να το κλείσει. Υποστηρίζουν, επίσης, πως η κυβέρνηση έχει κατεβάσει τα μολύβια και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, «μαδάει τη μαργαρίτα» για το χρόνο των εκλογών.

Στο εύλογο ερώτημα που τίθεται προς τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, γιατί πιστεύουν ότι συμβαίνει αυτό, την ώρα που η Νέα Δημοκρατία προηγείται με μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις, η απάντηση είναι πως ο Κυρίακος Μητσοτάκης επανήλθε στη στρατηγική της αυτοδυναμίας, κάτι το οποίο φαντάζει απίθανο με τα πραγματικά δημοσκοπικά δεδομένα.

Ως εκ τούτου, συνεχίζουν, επί της ουσίας προϊδεάζει το πολιτικό προσωπικό αλλά και το εκλογικό σώμα για αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και ακυβερνησία, άρα και αποσταθεροποίηση, μέχρι να ξαναβγεί ο ίδιος πρωθυπουργός.

Παράλληλα, πιστεύουν πως με την επιστροφή στο αφήγημα της αυτοδυναμίας, αποσκοπεί, ουσιαστικά, στην συσπείρωση των ψηφοφόρων της Δεξιάς καθώς οι διαρροές από τα δεξιά του, λένε, ότι είναι τεράστιες. Ταυτόχρονα, υποστηρίζουν πως αναγνωρίζει -εμμέσως- την ανυπαρξία εν δυνάμει κυβερνητικού εταίρου μετά και το σκάνδαλο των υποκλοπών και την παρακολούθηση Ανδρουλάκη.

Τέλος, από τον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι στέλνει μήνυμα στους πολίτες πως δεν τον ενδιαφέρει η πρώτη κάλπη, προεξοφλώντας προσφυγή και σε δεύτερες εκλογές. Όπως, όμως, προκύπτει από τη μελέτη όλων των τελευταίων δημοσκοπήσεων, αν στις πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική δεν υπάρξει αυτοδυναμία από κανένα κόμμα, τότε οι πολίτες σε ποσοστό 54% θέλουν να φτιαχτεί κυβέρνηση συνεργασίας και μόνο το 37% θέλει να προκηρυχτούν νέες εκλογές.

Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή

Στον αντίποδα της «στρατηγικής αστάθειας» του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται πως από την πρώτη Κυριακή -εφόσον είναι πρώτο κόμμα- θα σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας.

Η παραπάνω υπόσχεση δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη ούτε από τους πολίτες, αλλά ούτε και από τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας – που δεν θέλει καν να σκέφτεται ένα σενάριο ακυβερνησίας, μέσα σε αυτή την πολλαπλή κρίση που μαστίζει τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ επισπεύδει τις διεργασίες για τα ψηφοδέλτια και την οριστικοποίηση του προγράμματός του, ενώ την ίδια ώρα τόσο ο κ. Τσίπρας το επόμενο διάστημα και μέχρι τις εκλογές όσο και το σύνολο του κόμματος συνεχίσουν τις εξορμήσεις, με σκοπό να μεταφέρουν το μήνυμα της εναλλακτικής πρότασης τους.

Το δίλημμα της κάλπης, όπως το έθεσε προ ολίγων ημερών ο Αλέξης Τσίπρας, θα είναι το εάν θα συνεχιστεί η αδικία και η διεύρυνση των ανισοτήτων ή αν θα επιστρέψει η Δικαιοσύνη παντού, σε όλες τις πτυχές.