ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θ. Τζήμερος: «Δεν είμαι Μπερλουσκόνι»

Θ. Τζήμερος: «Δεν είμαι Μπερλουσκόνι»

Κάθε παραλληλισμό με τον Μπερλουσκόνι απέρριψε ο πρόεδρος της Δημιουργίας Ξανά, κ. Θάνος Τζήμερος.

«Δεν είμαι Μπερλουσκόνι, ούτε στο μέγεθος, ούτε στα ήθη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζήμερος, λέγοντας ότι ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός «έβαλε στην πολιτική τους φίλους του».

Σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΜΠΕ, ο κ. Τζήμερος αρνήθηκε να τοποθετηθεί για το εάν η «Δημιουργία Ξανά» βρίσκεται «δεξιά» ή «αριστερά», απαντώντας «μπροστά».

Σε κάθε περίπτωση, εμφανίστηκε ανοιχτός σε μια κυβερνητική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, υπό την προϋπόθεση ότι θα δεσμευτούν για μεταρρυθμίσεις από την επομένη των εκλογών. Άλλωστε, παρότι το σύνθημα του κόμματός του είναι «πολιτική χωρίς πολιτικούς», ο ίδιος υποστήριξε ότι οι δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα επιτάσσουν συμπράξεις.

Ωστόσο, καταλόγισε στη Νέα Δημοκρατία λαϊκισμό και εξαπέλυσε πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε για διγλωσσία και έλλειψη σοβαρότητας.

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Τζήμερος επισήμανε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο που «θα αλλάξει τη σχέση πολίτη-πολιτείας», σημειώνοντας ότι ο πολίτης θα παίρνει τις απαραίτητες άδειες, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις και η πολιτεία θα ελέγχει την τήρησή τους, εφαρμόζοντας το νόμο. Επίσης, έδωσε έμφαση στην ανάγκη πάταξης της γραφειοκρατίας, που θα διευκολύνει τις επενδύσεις, «είτε πρόκειται για επιχείρηση εκατομμυρίων, είτε για τυροπιττάδικο».

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο πρόεδρος της Δημιουργίας Ξανά τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης της συμφωνίας «Δουβλίνο ΙΙ» και κάλεσε την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της. Σε εθνικό επίπεδο, ζήτησε να ξαναδούμε την πολιτική του ασύλου και δήλωσε θετικός με τους «φράχτες» ώστε η χώρα να μην είναι «ξέφραγο αμπέλι». Επίσης, επέμεινε στη θέση του για λειτουργία των «ειδικών οικονομικών ζωνών», που θα έδιναν μεν εργασία μειωμένης αμοιβής στους μετανάστες, όπως γίνεται και αλλού, αλλά όχι μαύρη εργασία.