ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ασπίδα» από ΣΥΡΙΖΑ σε Ράμμο - Πως φτάσαμε στην έκρηξη Τσίπρα

«Ασπίδα» από ΣΥΡΙΖΑ σε Ράμμο - Πως φτάσαμε στην έκρηξη Τσίπρα
eurokinissi

Πλούσιο το παρασκήνιο της «έκρηξης» του Αλέξη Τσίπρα κατά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου

Ανοιχτή πολιτική στήριξη προς τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) προσέφερε με τη χθεσινή, ευθεία επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, ο Αλέξης Τσίπρας, στέλνοντας μήνυμα πως ο ίδιος και το κόμμα του θα επιμείνουν μέχρις εσχάτων στην προσπάθεια διαλεύκανσης της υπόθεσης των υποκλοπών.

Η γνωμοδότηση του Ισίδωρου Ντογιάκου, προς τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, με τους συνεργάτες του να κάνουν λόγο για διαφαινόμενη θεσμική εκτροπή και το επιχειρούμενο «μπλόκο» του κ. Ντογιάκου στην ΑΔΑΕ, με σκοπό να «παγώσει» τις έρευνες της.

Μάλιστα, από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλούνται το πλήθος των νομικών και συνταγματολόγων που δεν ανήκουν στον δικό τους πολιτικό χώρο, αλλά αντέδρασαν έντονα στις πράξεις του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για να στοιχειοθετήσουν την αντισυνταγματικότητα των ενεργειών Ντογιάκου.

Ενδιαφέρον, ωστόσο, έχει και η πρόσκληση-πρόκληση που απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας προς τον Ντογιάκο, που επί της ουσίας τον προκάλεσε να τον συλλάβει αφού θεωρεί ότι παρανομεί. Και αυτό γιατί ήταν εκείνος που ζήτησε από την ΑΔΑΕ ενημέρωση για το κατά πόσο έχουν τεθεί σε καθεστώς νόμιμης επισύνδεσης από την ΕΥΠ συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.

Το παρασκήνιο της «έκρηξης» Τσίπρα

Το παρασκήνιο, πάντως, για το πως φτάσαμε στην «έκρηξη» Τσίπρα, είναι πλούσιο. Αρχικά, δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο το γεγονός πως δεν έχουν περάσει ούτε καν 40 ημέρες από το τετ α τετ που είχε με τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό στις 5 Δεκεμβρίου. Εκεί εξέφρασε την εμπιστοσύνη του για τη διερεύνηση του σκανδάλου με αφορμή την παρακολούθηση των αρχηγών του Στρατού, βλέπει τον ίδιο τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ναρκοθετεί την διαλεύκανση της υπόθεσης.

Επομένως, από τον ΣΥΡΙΖΑ, λένε ότι τον σεβάστηκαν απόλυτα. Και θεσμικά και προσωπικά, επομένως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισχυριστεί το αντίθετο. Λίγα 24ωρα αργότερα, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε τα γραφεία της ΑΔΑΕ, συνάντησε με τον κ. Ράμμο και του ζήτησε να τον ενημερώσει για παρακολουθήσεις που αφορούν πολιτικά πρόσωπα, υπουργούς, βουλευτές, ευρωβουλευτές, δημοσιογράφους, δικαστές, αλλά και αρχηγούς ή αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων, και έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία τριετία.

Σήμερα, πλέον, οι συνεργάτες του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως ενδεχομένως υπάρχει εξήγηση για όσα έλαβαν χώρα τη Δευτέρα. Όπως υπογραμμίζουν, πιθανότατα η κυβέρνηση και ο κ.Ντογιάκος, να φοβούνται πως ο κ.Ράμμος, είτε έχει ήδη πραγματοποιήσει ελέγχους στους παρόχους για πιθανές παρακολουθήσεις από την πλευρά της ΕΥΠ , είτε τις έχει δρομολογήσει για το προσεχές διάστημα.

Η «ασπίδα Τσίπρα» και το «δώρο» Ντογιάκου

Με τη χθεσινή του δήλωση, πάντως, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ύψωσε μια πολιτική «ασπίδα» μπροστά από τα μέλη της ΑΔΑΕ, η οποία από την αρχή του σκανδάλου των υποκλοπών αποτελεί και το μοναδικό φορέα που λειτουργεί στην κατεύθυνση της διαλεύκανσης της υπόθεσης.

Παράλληλα, πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτήριζαν «δώρο» τη χθεσινή παρέμβαση Ντογιάκου, δεδομένου ότι επανέφερε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας την υπόθεση των παρακολουθήσεων, αλλά και γιατί προκάλεσε με αυτή του την ενέργεια την αντίδραση πολιτών και προσωπικοτήτων, που ταλαντεύονταν για το αν θα στήριζαν ξανά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αιχμές για Ανδρουλάκη

Στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν πέρασε απαρατήρητη η «αφωνία» του Νίκου Ανδρουλάκη, που ήταν ο ίδιος θύμα των παρακολουθήσεων. Το γεγονός πως δεν τοποθετήθηκε ο ίδιος, αλλά το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ και μεμονωμένα, αλλά κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως ο Χάρης Καστανίδης, σχολιάστηκε έντονα στην Κουμουνδούρου.