ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έρχεται νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο το 2024

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έρχεται νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο το 2024
Συνέντευξη Τύπου δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την αύξηση στον κατώτατο μισθό, τα νέα μέτρα υπέρ των πολιτών - Τι απάντησε για την ημερομηνία των εκλογών και το νέο ενιαίο μισθολόγιο στους δημοσίους υπαλλήλους το 2024.  

Συνέντευξη Τύπου έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για την Οικονομία, την Ανάπτυξη και την Αγορά Εργασίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε μια σειρά από ερωτήσεις για τον κατώτατο μισθό, τις νέες αυξήσεις, αποκαλύπτοντας ότι έρχεται ενιαίο μισθολόγιο στους δημοσίους υπαλλήλους το 2024.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι βασικό μέλημά του είναι η πάταξη της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας που επικρατεί στην αγορά. Δεν απάντησε στο ερώτημα πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές.

«Είδαμε τιμές φυσικού αερίου που αυξήθηκαν», ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι χρειάστηκαν παρεμβάσεις.

«Θέλω να επισημάνω ότι οι τιμές μπορεί να είναι υψηλές αλλά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν αποκλιμάκωση στον πληθωρισμό», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κυβέρνηση στη διάρκεια της πληθωριστικής κρίσης απάντησε με μέτρα, με σημαντικότερη τη «βόμβα» στους λογαριασμούς ρεύματος. «Το καλάθι του νοικοκυριού είχε ως αποτέλεσμα να κρατηθούν οι τιμές στα σούπερ μάρκετ», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Από τον Φεβρουάριο θα τεθεί σε ισχύ και το Market Pass, που θα βοηθήσει τους πολίτες. «Ωφελημένοι θα είναι εκατομμύρια πολίτες». Αναφερόμενος στην αισχροκέρδεια, είπε ότι η χώρα διαθέτει εργαλεία για την καταπολέμησή της.

Πού θα βρει η αντιπολίτευση τα λεφτά για τον ΦΠΑ, διερωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ο κ. Τσίπρας δεν θα άντεχε 44 μέρες, σας διαβεβαιώ», είπε και τόνισε ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι λίγο χαμηλότερος.

Τι είπε για αισχροκέρδεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Κληθείς να σχολιάσει τα κόλπα και τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «πάντα θα υπάρχουν περιπτώσεις επιχειρηματιών που θα προσπαθήσουν να βγάλουν χρήματα σε βάρος των καταναλωτών. Το καλάθι του νοικοκυριού, όμως, προσέφερε διαφάνεια. Με το καλάθι του νοικοκυριού είναι πολύ εύκολο να γίνει σύγκριση στις τιμές.

Οι καταναλωτές είναι ευχαριστημένοι. Επιδίδονται σε έρευνα αγοράς και κάνουν συγκρίσεις. Εξαντλούμε τις δυνατότητές μας για ελέγχους», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «τα χειρότερα ως προς τις τιμές στο ράφι τα έχουμε δει». «Δεν έχουμε πρόθεση να χαριστούμε σε κανέναν», είναι το μήνυμα που έστειλε, τονίζοντας ότι υπάρχει διάταξη περί αισχροκέρδειας. «Πρέπει να εφαρμοστεί με τη μέγιστη αυστηρότητα», είπε, τονίζοντας ότι πρώτο μέλημα είναι η ακρίβεια στα τρόφιμα.

Τι είπε για τη μείωση φόρων ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Για τη μείωση των έμμεσων φόρων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε περίπτωση που η ΝΔ εκλεγεί στις εκλογές, είπε:

  • Μειώσαμε τη φορολόγηση στο κεφάλαιο και στις επιχειρήσεις
  • Υπήρχαν μειώσεις και στους έμμεσους φόρους, στις μεταφορές, στα γυμναστήρια κ.λπ.
  • Μειώσεις στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές

«Ο κ. Τσίπρας είχε αφανίσει την ελληνική κοινωνία και τη μεσαία τάξη και εμείς ήμασταν απολύτως συνεπείς», είπε και απαντώντας σχετικά για το σχέδιο της επόμενης τετραετίας είπε ότι θέλει να το κάνει πιο συγκεκριμένα.

«Όλες οι μειώσεις φόρων που νομοθετήσαμε, ήταν μειώσεις που σεβάστηκαν τις ανάγκες της χώρας για δημοσιονομική σιγουριά. Θέλουμε να είμαστε σίγουροι για το πρωτογενές πλεόνασμα».

Στόχος είναι οι μειώσεις να φτάσουν στον καταναλωτή. «Πιθανές οι μειώσεις στους έμμεσους φόρους από την επόμενη τετραετία», είπε.

Τι είπε για τον κατώτατο μισθό και τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης

1η Απριλίου είναι εύλογη ημερομηνία για τον νέο κατώτατο μισθό, καθώς τότε ξεκινά η τουριστική περίοδος. Ξεκαθάρισε ότι ο χρόνος των εκλογών δεν συνδέεται με τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπάρχει βελτίωση στους μισθούς σε σχέση και με την παραγωγικότητα στην αγορά εργασίας. «Θέλουμε οι δουλειές να είναι καλύτερες και να αμείβονται.

Μάλιστα, είπε ότι στόχος είναι οι εργαζόμενοι να είναι πλήρους απασχόλησης και να έχουν εισόδημα.

Η αύξηση στον κατώτατο μισθό είναι σημαντική. Εχουμε πάει στα 713 ευρώ, αναμένεται μία ακόμη αύξηση στον κατώτατο μισθό. «Θα είναι σημαντική η αύξηση στον κατώτατο μισθό», είναι το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μπορούν να κάνουν και άλλες αυξήσεις οι επιχειρήσεις. Υπάρχει η δυνατότητα οι εργαζόμενοι να γίνονται μέτοχοι στις επιχειρήσεις. Υπάρχουν δυνατότητες για παροχές σε είδος, δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασίας, παιδικοί σταθμοί που χρηματοδοτούνται.

Είπε ότι θα έχουμε ενιαίο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων το 2024. Και μίλησε για αξιολόγηση που είναι πολύ σημαντική.

Τόνισε, πάντως, ότι υπάρχουν δουλειές που πληρώνουν πολύ καλά χρήματα και πολύ πιο πάνω από τον κατώτατο μισθό. «Όταν είσαι καπετάνιος στα 30 σου και βγάζεις 10.000 ευρώ, είναι πολύ καλά χρήματα», είπε.

Μάλιστα, αναφέρθηκε στις καλές αμοιβές των νέων με πτυχία. «Θα πρέπει να δημιουργούμε καλές αμοιβές και για τον μέσο όρο», είπε.

«Με απασχολεί η ακρίβεια»

Αυτό που απασχολεί όλους τους Έλληνες είναι η ακρίβεια. δεν θα ισχυριστώ ότι τα έχουμε κάνει όλα καλά. Υπάρχει πρόβλημα με την ακρίβεια. Έχουμε πάρει πολλά μέτρα για να περιορίσουμε την ακρίβεια. Υπάρχουν και συμπολίτες μας που δεν τα βγάζει πέρα.

Τι είπε για την ανεργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Για την ανεργία και τα στατιστικά στους νέους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι παρατηρείται μείωση της ανεργίας στις γυναίκες.

  • Μείωση 29% στην Ελλάδα για τις γυναίκες
  • Μείωση ανεργίας νέων στην Ελλάδα 17%

Για τις ελλείψεις στην αγορά εργασίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι υπάρχουν τομείς με ελλείψεις. «Υπάρχει ένα ζήτημα εξεύρεσης εργατικών χεριών, είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλοί νέοι πηγαίνουν σε δημόσια ΙΕΚ, αντί για πανεπιστήμια», σημείωσε.

Τι είπε για τα μέτρα υπέρ των πολιτών ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουν δοθεί 500 εκατ. ευρώ στους ευάλωτους συμπολίτες μας. Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης.

Οι αυξήσεις στις συντάξεις θα φτάσουν στο 8%.

Γι' αυτό είπε ότι πριν σπεύσουμε να πάμε στο μεθεπόμενο μέτρο της κυβέρνησης, καλό είναι να μιλάμε για τα μέτρα που έχουν ήδη δοθεί.

Σημαντικό, όπως είπε, είναι και το Market Pass. «Αν κάτι με έχει διδάξει η ζωή, είναι ότι οι κρίσεις καραδοκούν και πρέπει να είμαστε σίγουροι για το τι μας ξημερώνει.

«Η Κύπρος και η Πορτογαλία δεν κινδύνευσαν να βγουν από την ευρωζώνη, εμείς έχουμε πετύχει 11 αναβαθμίσεις από την ώρα που μας εμπιστεύθηκαν οι πολίτες», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Αν ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί ξανά, θα υπάρχει επενδυτική βαθμίδα. Αν έρθει άλλη κυβέρνηση, τότε δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε και με κυάλι», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τι είπε για προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό

Η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό είναι πολύ θετική. Υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας.

Θεωρώ ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί. Σε καμία περίπτωση η εικόνα για τη βελτίωση της εικόνας της χώρας δεν πρέπει να μας κάνει να πιστέυουμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στη χώρα.

Η πολιτική που έχουμε εφαρμόσει δημιουργεί πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο.

Για τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, είπε:

Όταν χρηματοδοτούμε δράσεις όπως το Εξοικονομώ και το Ανακαινίζω στηρίζουμε κατεξοχήν τα ελεύθερα επαγγέλματα. «Είναι χρήματα που καταλήγουν στους πολίτες», είπε.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι στους πόρους θα μπουν νέα προγράμματα για τομείς όπως η ψηφιακή αναβάθμιση, η πράσινη μετάβαση κ.λπ. «Πρόκειται για δράσεις που βοηθούν την ανταγωνιστικότητα», είπε.

Τι είπε για την κρίση του 2015 και τις επενδύσεις

«Είχαμε την κρίση του 2015 και είχαμε απόκκλιση. Ερχόμαστε τώρα και την καλύπτουμε. Υπάρχουν ζητήματα που αφορούν την ανταγωνιστικότητα της κοινωνίας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανέφερε ότι θα υπάρξουν δείκτες βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας. «Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν πέρασε από τέτοιο σοκ, όπως η πατρίδα μας. Χάσαμε μια 10ετία και δεν έχουμε φτάσει στο επίπεδο που θα θέλαμε. Περάσαμε από μία πρωτοφανή κρίση», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Υπάρχει δρόμος μπροστά μας», επανέλαβε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η οικονομία έχει γίνει εξωστρεφής και ανταγωνιστική. «Εξάγουμε το 41% του ΑΕΠ μας, δεν αφορά μόνο τον τουρισμό και την ναυτιλία, αφορά και τα αγαθά μας», σημείωσε.

Αναφέρθηκε στο θεωρητικό ενδιαφέρον του παρελθόντος για την Ελλάδα αλλά και το πραγματικό τωρινό ενδιαφέρον. «Σήμερα υπάρχει μετρήσιμο έργο με συγκεκριμένα αποτελέσματα. Αν γυρνούσε κανείς τον χρόνο πίσω, θα έλεγε κανείς ότι είμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι. Η χώρα μας κατάφερε και προσέλκυσε επενδύσεις», είπε.

Η απάντηση, είπε, ότι δίνεται από αυτούς που επιλέγουν να επενδύσουν στη χώρα μας.

Τι είπε για τις εκλογές και το «μαξιλάρι» στην υπηρεσιακή κυβέρνηση

«Μαξιλάρι χρησιμοποιώ, όταν κοιμάμαι», είπε και ανέφερε ότι αυτό ήταν καταναγκαστικό μαξιλάρι, γιατί κανείς δεν εμπιστευόταν τον Αλέξη Τσίπρα. Επανέλαβε ότι υπάρχουν σχεδόν 40 δισ. ευρώ ταμειακά αποθέματα.

Τι είπε για τη φοροδιαφυγή και τα επιδόματα

Στο ερώτημα για το κατά πόσο είναι άδικο να δίνονται επιδόματα σε όσους φοροδιαφεύγουν, είπε ότι σήμερα υπάρχει καλύτερη φορολογική συμμόρφωση σε σχέση με το παρελθόν.

Στον τομέα της φοροδιαφυγής έχουν γίνει σημαντικά βήματα, ως προς τις εταιρικές συναλλαγές και τις νέες τεχνολογίες. Αυτό επιτρέπει να μειώνεται η φοροδιαφυγή στην έμμεση φορολογία.

Υπάρχει η δυνατότητα να κυνηγήσουμε τη φοροδιαφυγή. Είναι άδικο να φοροδιαφεύγει, είναι διπλά άδικο να παίρνει χρήματα από μια δήλωση που δεν είναι ειλικρινής.

Τι είπε για την πανδημία και την ημερομηνία των εκλογών

Η πολιτική μας στήριξε την κοινωνία και είμαι υπερήφανος που ξοδέψαμε χρήματα για να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή εφαρμόστηκε και θα διδάσκεται ως εργαλείο δημόσιας πολιτικής. Στηρίξαμε επιχειρήσεις που θα έκλειναν στη διάρκεια της πανδημίας.

Οι αγορές, είπε, είναι ο πιο αυστηρός κριτής. Η λίρα κατέρρευσε και η πρωθυπουργός στη Βρετανία το ίδιο, έφερε ως παράδειγμα.

Για την ημερομηνία των εκλογών, είπε ότι θα περιορίσουμε τη συνέντευξη Τύπου με ερωτήσεις που αφορούν την οικονομία.

Τι είπε για τις τράπεζες και υδρογονάνθρακες

Οι τράπεζες, όπως είπε, έχουν δυνατότητα να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων. «Η οικονομία αναπτύσσεται. Υπάρχει ενδιαφέρον για νέες δανειδοτήσεις», είπε και πρόσθετε ότι καλό είναι οι τράπεζες να επιβραβεύουν τους συνεπείς δανειολήπτες. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε τους συνεπείς δανειολήπτες», είπε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των υδρογονανθράκων, είπε ότι πάλι επί Νέας Δημοκρατίας είχε γίνει προσπάθεια επένδυσης. «Αυτή η προσπάθεια πάγωσε επί 4ετίας ΣΥΡΙΖΑ». «Το φυσικό αέριο θα είναι μαζί μας για δεκαετίες», σημείωσε, τονίζοντας ότι δεν πατάμε φρένο στην πράσινη ανάπτυξη.

Δεν εξετάζουμε άλλα οικόπεδα, κρίνουμε ότι εκεί υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις που μπορούν να προσελκύσουν ενδιαφέρον. Υπάρχουν έρευνες για φυσικό αέριο στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο. Διευκρίνισε μάλιστα ότι υπάρχουν και άλλες έρευνες που γίνονται στη Δυτική Ελλάδα.

Τι είπε για μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Ναι, είναι στις προθέσεις μας η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Τόνισε ότι υπάρχουν μια σειρά από μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν, είπε και το οικονομικό επιτελείο θα έχει μια συνολική εικόνα τον Φεβρουάριο.

Αναφέρθηκε στις προσωρινές παρεμβάσεις όπως η φορολόγηση των διυλιστηρίων για να χρηματοδοτηθεί ένα μέτρο.

Τι είπε για τις απευθείας αναθέσεις στο Δημόσιο

«Αν είχε κανείς διαφορετική άποψη, ας έρθει να μου το πει. Ας είμαστε έντιμοι επιτέλους», είπε, τονίζοντας ότι απαντά ευθέως σε όλα τα ερωτήματα. «Όταν προέκυψε το θέμα των υποκλοπών, την επομένη μέρα έκανα δήλωση. Τον κ. Τσίπρα ακόμη τον ψάχνουμε», συμπλήρωσε.

Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία χώρα που να προχωρά σε τέτοιες διαδικασίες, όταν χρειάζεται κάτι χθες.

Τι είπε για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει και ο ιδιοκτήτης πλέον μπορεί να μην πετάγεται από το σπίτι του.

Πρέπει να κυνηγάμε πάντα τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. «Αυτό δεν ακυρώνει την ανάγκη να υπάρχει πλαίσιο και δίκτυ προστασίας για τους πολίτες», είπε.

Τι είπε για τα επιτόκια

Ένας από τους βασικούς λόγους της ύφεσης στην Ευρώπη είναι αυτός, είπε. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι είναι παγκόσμιο φαινόμενο αυτό, με εξαίρεση αυτή της γειτονικής Τουρκίας, που δεν θέλει να σχολιάσει.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν λιγότερα δάνεια σε σχέση με τις ευρωπαϊκές, είπε και για τα νοικοκυριά υπάρχει άμυνα. «Έχουμε παραπάνω καταθέσεις από αυτές που είχαμε πριν από δύο χρόνια».

Τι είπε στο Newsbomb για τις 120 δόσεις και την προκαταβολή δόσεων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοικτό το θέμα, στην ερώτηση του Newsbomb.gr, λέγοντας ότι θα απαντηθεί το ερώτημα το επόμενο διάστημα.

Στην ερώτηση της Αμαλίας Κάτζου για το Newsbomb.gr, ότι δηλαδή με δεδομένο ότι τα νέα μέτρα στήριξης θα κλειδώσουν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, αν η κυβέρνηση εξετάζει νέα ρύθμιση των 120 δόσεων, κάτι που ζητά η αγορά - και μια περαιτέρω μείωση της προκαταβολής φόρου, που έτσι κι αλλιώς έχει μειωθεί, ο πρωθυπουργός απάντησε:

«Δεν θα σας πω τίποτα άλλο για μέτρα που ακόμη δεν έχουν συζητηθεί. Φαντάζομαι, ξέρετε, είναι δουλειά σας και είναι δουλειά του οικονομικού ρεπορτάζ πάντα, να έχει ένα μεγάλο μενού από πιθανά μέτρα και να τα αναπαράγει. Θέλω να ζητήσω να είστε λίγο προσεκτικοί γιατί πολλές φορές μέτρα που εφάρμοσε αυτή η κυβέρνηση, δεν άνηκαν σε αυτά τα οποία είχαν ακουστεί. Άρα, κάντε λίγο υπομονή, όπως σας είπα, όταν είμαστε έτοιμοι, θα τα ακούσετε από τα επίσημα χείλη».

Σχετικές ειδήσεις