ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για Τουρκία: «Οι καταστροφές μας έφεραν πιο κοντά, ανταποκριθήκαμε στην αποκλιμάκωση»

Μητσοτάκης για Τουρκία: «Οι καταστροφές μας έφεραν πιο κοντά, ανταποκριθήκαμε στην αποκλιμάκωση»

Κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη μετά τη μεταξύ συνάντηση στην Αθήνα. Για αποκλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έκανε λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός. 

Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Δυστυχώς η συνάντηση μας γίνεται με βαριά ακόμη τα σύννεφα της οδύνης από την τραγωδία των Τεμπών, σύννεφα που σκεπάζουν και την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο.

Γιατί σε αυτό το φρικτό δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους και δυο νέοι της Μεγαλονήσου. Η Αναστασία και ο Κυπριανός. Όμως όσο λυπημένοι και θυμωμένοι νιώθουμε, τόσο αποφασισμένοι είμαστε να αλλάξουμε όλα όσα μας πόνεσαν. Κενα δεκαετιών στις υποδομές αλλά και απαράδεκτες συμπεριφορές κρατικών υπαλλήλων που επίσης δυστυχώς έρχονται από το χθες.

Αναλαμβάνοντας μάλιστα πλήρως την ευθύνη εκ μέρους του πολιτικού συστήματος ένα δήλωσα και δηλώνω. Ότι θα είμαι πρώτος στη μάχη για να ξεριζωθεί από τη χώρα κάθε νησίδα του παλιού αναχρονιστικού κράτους. Αυτή είναι η μεγάλη μάχη στην οποία πρέπει να κερδίσουμε. Οι λαοί μας αγαπητέ μου Νίκο είναι μαζί και σ' αυτή τη δοκιμασία.

Δέξου τα συλλυπητήριά μας για τους αδερφούς Κύπριους που χάθηκαν στα Τέμπη. Είμαστε στην ίδια πλευρά με τα ίδια συναισθήματα. Αυτό θα κάνουμε και σ' αυτή τη συγκυρία. Ανέλαβες εν μέσω μιας μεγάλης γεωπολιτικής ρευστότητας με την πληγή του πολέμου στην Ουκρανία ανοιχτή και την αμφισβήτηση των συνόρων να εκφράζονται απροκάλυπτα.

Αναγκαία η στενή μας συνεργασία που ξεκινά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Με τον πρόεδρο Αναστασιάδη είχαμε κοινούς αγώνες στις Βρυξέλλες. Είμαι έτοιμος να συνεχίσουμε για την οριστική επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Με τον προκάτοχό σου πετύχαμε να διευρύνουμε τη διπλωματική επιρροή σε όλα τα πεδία. Μαζί αγωνιστήκαμε και συμβάλλαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης, μαζί πετύχαμε να γίνουμε πρωταγωνιστές του νέου ενεργειακού χάρτη.

Στο επόμενο Συμβούλιο θα βρεθούν κρίσιμα ζητήματα για Ελλάδα και Κύπρο. Η παρουσία σου στο επόμενο συμβούλιο ξεκινά πολύ δυναμικά. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις θέσεις μας για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των κρατών - μελών πρώτης γραμμής. Πρωταρχική η σημασία της υπεράσπισης των συνόρων μας με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, μετά από τις καταστροφές που έφεραν τους λαούς πιο κοντά βλέπουμε μια αποκλιμάκωση στην οποία ανταποκριθήκαμε και θα ανταποκρινόμαστε πάντα. Είναι πλέον καιρός το ευρωπαϊκό κεκτημένο να απλωθεί σε όλο το νησί στο πλαίσιο της δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αν και η τουρκική αδιαλλαξία εμπόδιζε η εμπειρία σου με κάνει πιο αισιόδοξο.

Να επανεκκινήσει ο διάλογος για το Κυπριακό και με πιο δυναμική ευρωπαϊκή εμπλοκή. Ξεκινάμε μια νέα σελίδα συνεργασίας. Οι νέες προκλήσεις για την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα απαιτούν εγρήγορση και συνεργασία με όλους τους εταίρους και συμμάχους.

Ανακοινώνουμε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου. Διαδικασία οργανωμένου διακυβερνητικού διαλόγου που έπρεπε να έχει γίνει αρκετό καιρό. Στην πρώτη μας συνεδρίαση θα μπορούμε να συζητάμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να θέτουμε κοινούς στόχους με ορόσημα για τη συνεργασία. Συνεχίζουμε την κοινή μας πορεία με την Αθήνα στο πλευρό της Λευκωσίας και με εμένα στο δικό σου πλευρό φίλε μου Νίκο».

Νωρίτερα σήμερα ο κ. Χριστοδουλίδης κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο κ. Χριστοδουλίδης στην Αθήνα μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αμέσως μετά τη συνάντησή τους οι κ. Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης θα παραχωρήσουν δηλώσεις στον Τύπο. Στις 13:30, ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει στο γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει ο Κύπριος πρόεδρος με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας θα βρεθούν οι δυνατότητες να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού, οι περιφερειακές εξελίξεις, αλλά και οι ενεργειακές συνεργασίες στην ανατολική Μεσόγειο.