ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παύλος Πολάκης - Εκλογές: Το παρασκήνιο για την παραμονή του στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

Παύλος Πολάκης - Εκλογές: Το παρασκήνιο για την παραμονή του στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

Το σκεπτικό του Αλέξη Τσίπρα πίσω από την απόφαση να βρίσκεται κανονικά στα ψηφοδέλτια των εκλογών ο Παύλος Πολάκης έπειτα από το «mea culpa» του Κρητικού βουλευτή

Στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και με τη «βούλα» επανέρχεται ο Παύλος Πολάκης, καθώς η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε δεκτή την «απολογία» του προς τον Αλέξη Τσίπρα, κλείνοντας με αυτό τον τρόπο την «πληγή» που είχε ανοίξει ο χανιώτης βουλευτής με τα όσα είχε γράψει πριν από 20, περίπου, ημέρες στα κοινωνικά δίκτυα.

Την ίδια στιγμή, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η όξυνση της ρητορικής του Αλέξη Τσίπρα εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, που κατά την εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε σχέση με την προ ολίγων ημερών συνέντευξη του, στο Mega.

Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, ο «αψύς κρητικός» δοκίμασε τις αντοχές του αρχηγού του. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βγήκε εκτός εαυτού και ανακοίνωσε την παραπομπή του βουλευτή Χανίων στα πειθαρχικά όργανα του κόμματος, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας την «εκπαραθύρωση» του από τα ψηφοδέλτια της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πλέον, όμως, η Ελλάδα, είναι μια διαφορετική χώρα από το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου. Ο χρόνος πάγωσε στις 23.21, όταν και το Intercity συγκρούστηκε μετωπικά με εμπορική αμαξοστοιχία, αφήνοντας πίσω της 57 νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και έναν λαό οργισμένο, που ζητάει απαντήσεις.

Επομένως, δεν προκαλεί καμιά εντύπωση το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να αποδεχθεί τη «συγνώμη» του Παύλου Πολάκη και να αναστείλει όλες τις «πειθαρχικές διώξεις» σε βάρος του, επανεντάσσοντας τον στα ψηφοδέλτια.

Είναι προφανές πως θέλει να οδηγήσει το κόμμα του ενωμένο στις κάλπες, καθώς η εκτίμηση που επικρατεί στην Κουμουνδούρου είναι πως καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να «φύγει» η επικίνδυνη κυβέρνηση -όπως τη χαρακτηρίζουν- Μητσοτάκη.

Η μάχη θα πρέπει να δοθεί από όλους για να επιτευχθεί ο στόχος. Και από τη στιγμή που ο Πολάκης αναγνώρισε το λάθος του και ζήτησε δημόσια συγνώμη, κάνοντας γενναία αυτοκριτική -που αποτελεί δομικό χαρακτηριστικό της Αριστεράς- δεν υπήρχε λόγος να τεθεί στο περιθώριο.

Η αλήθεια, πάντως, είναι πως υπήρξαν πρωτοβουλίες το προηγούμενο διάστημα, από κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Νίκος Παππάς και ο Χρήστος Σπίρτζης, έτσι ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα.

Αν και δεν ήταν λίγα τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας που δεν είδαν με καλό μάτι το «συγχωροχάρτι» που δόθηκε στον «αψύ κρητικό», ωστόσο, δεν έθεσαν κανένα ζήτημα και καμία αντίρρηση απέναντι στην εισήγηση του αρχηγού τους.

Αντίθετα, ζήτησαν να «διευκολύνει» ο ίδιος τον πρόεδρο, αποσύροντας την υποψηφιότητα του – αν και αναγνώρισαν την καταλυτική συμμετοχή του στην αποκάλυψη σκανδάλων, όπως αυτό με τη Σοφία Νικολάου.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα στελέχη που ανήκουν στην «Ομπρέλα», που αποτελεί τη λεγόμενη «εσωκομματική μειοψηφία» -και τα οποία ήταν εξ αρχής κατά της διαγραφής του χανιώτη βουλευτή- όπως οι Ευκλειδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης και Πάνος Σκουρλέτης, άσκησαν κριτική εναντίον του, αλλά αποδέχθηκαν την απόφαση Τσίπρα, υπογραμμίζοντας πως από τη στιγμή που το χειρίστηκε εξ αρχής μόνος του, θα αποδέχονταν και την απόφασή του.

Σχετικές ειδήσεις