ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης σε Σοϊλού: Είναι μια επίσκεψη φιλίας και στήριξης στους γείτονες μας

Μηταράκης σε Σοϊλού: Είναι μια επίσκεψη φιλίας και στήριξης στους γείτονες μας

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.

«Η βοήθεια που έστειλε η Ελλάδα μετά τους φονικούς σεισμούς, είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για το γείτονα μας» δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, κατά την επίσκεψή του στις σεισμόπλεικτες περιοχές της Τουρκίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Όπως είπε ο κ. Μηταράκης, μεταξύ άλλων, «είναι μια επίσκεψη φιλίας και στήριξης στους γείτονες μας» και συμπλήρωσε πως «και η Ελλάδα θα βοηθήσει στο βαθμό που μπορεί και σε διεθνές επίπεδο για την στήριξη της Τουρκίας για την ανασυγκρότηση». Αναφορικά με τις σχέσεις των δύο χωρών, είπε: «Για τα μεγάλα θέματα ποτέ δε θα συμφωνήσουμε σε όλα. Δεν πειράζει. Πρέπει να αποφασίσουμε οι κυβερνήσεις μας, να περάσουμε σε μία καλύτερη περίοδο τα επόμενα χρόνια. Θέλω όμως να εστιάσω στα δυο βασικά ζητήματα. Πρώτον στις χιλιάδες απώλειες ζωών, και εδώ θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τις χιλιάδες ζωές που χάθηκαν. Δεύτερον, στο θετικό μήνυμα για την πολύ μεγάλη προσπάθεια και επιτυχία για την αντιμετώπιση αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης».

Από την πλευρά του ο κ. Σοϊλού τόνισε πως «ζήσαμε έναν από τους μεγαλύτερους σεισμούς. Έχει επηρεάσει 13.5 εκατ. ανθρώπους. Πάνω από 650.000 κατοικίες, 56.000 κτήρια κατεδαφίστηκαν ή θα κατεδαφιστούν. Πολύ σημαντική η επίσκεψη σας σήμερα. Στις 58 μέρες από σεισμό, έχουμε στήσει 650.000 σκηνές και πάνω από 50.000 κοντέινερ, 20.000 κινητές τουαλέτες και 10.000 μπάνια για ντους», συνεχίζει η ανακοίνωση. Επισήμανε στη συνέχεια πως «πιστεύουμε ότι σε ένα έτος θα έχουμε επουλώσει τις πληγές σε μεγάλο βαθμό.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω στο πρόσωπο σας όλη την Ελλάδα για τα σωστικά συνεργεία. Έχετε συμβάλει σημαντικά στις επιχειρήσεις διάσωσης. Μας βοηθήσετε για την προσωρινή στέγαση των ανθρώπων. Εκ μέρους του λαού μας, σας ευχαριστούμε για αυτή τη σημαντική συνεισφορά που κάνετε σε μια δύσκολη περίοδο για εμάς. Και θεωρούμε την σημερινή επίσκεψη ως ένα σημαντικό σύμβολο της φιλίας μεταξύ των δυο χωρών. Χαιρετίζουμε και αντιμετωπίζουμε με ικανοποίηση την ισχυρή βοήθεια που παρείχε η Ελλάδα στην Τουρκία».

Ο κ. Μηταράκης, επισκέφθηκε επίσης την Qatar - Türkiye Fraternity Container City, ειδικό σημείο camp για τους σεισμόπληκτους, όπου το Κατάρ έκανε δώρο 10.000 κοντέιντερ, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

Τέλος, επισκέφτηκε το στρατιωτικό ξενώνα βάσεως Iskenderun, όπου μαζί με τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, ξεναγήθηκαν από τον υπουργό Εθνική 'Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ και τον υφυπουργό Εσωτερικών Ισμαήλ Τσατάκλι.