ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Πώς θα κατανέμονταν οι έδρες με ενισχυμένη αναλογική

Εκλογές 2023: Πώς θα κατανέμονταν οι έδρες με ενισχυμένη αναλογική

Εκλογές 2023: Παρόλο που ο νόμος είναι λιγότερο ευνοϊκός για το πρώτο κόμμα, η ΝΔ θα μπορούσε να εκλέγει περισσότερους βουλευτές από ότι έχει στην υπάρχουσα Βουλή.

Τα ποσοστά που θα λάμβαναν τα κόμματα εάν ίσχυε στις εκλογές της 21ης Μάη η ενισχυμένη αναλογική σε μία πεντακομματική Βουλή παρουσίασε η ΕΡΤ στην πολιτική εκπομπή για τα εκλογικά αποτελέσματα την Κυριακή το βράδυ.

Έτσι, εάν ήταν ήδη σε ισχύ ο νόμος με τον οποίο θα ψηφίσουμε στον δεύτερο γύρο, η Νέα Δημοκρατία με 40,8% θα εξέλεγε 171 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε 60 βουλευτές ως κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ 35, το ΚΚΕ 21 και η Ελληνική Λύση 13.

Δύο ακόμα σενάρια παρουσιάστηκαν για την κατανομή των εδρών με ενισχυμένη αναλογική. Στο δεύτερο σενάριο, περιλαμβάνεται η είσοδος ενός ακόμη κόμματος με 3% στη Βουλή, με τη ΝΔ να εκλέγει έτσι 167 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 58, το ΠΑΣΟΚ 33, το ΚΚΕ 21 και η Ελληνική Λύση 13.

Στο τρίτο σενάριο γίνεται λόγος για μία επτακομματική Βουλή, που θα έφτανε τις έδρες της ΝΔ σε 163, του ΣΥΡΙΖΑ σε 56, του ΠΑΣΟΚ σε 32, του ΚΚΕ σε 20 και της Ελληνικής Λύσης σε 13, ενώ τα δύο επιπλέον κόμματα θα είχαν από 8 βουλευτές.

Με βάση το ποσοστό που έλαβε η Νέα Δημοκρατία και ακόμα κι αν έχουμε περισσότερα κόμματα στη Βουλή, παρόλο που ο νόμος είναι λιγότερο ευνοϊκός για το πρώτο κόμμα, η ΝΔ θα μπορούσε να εκλέγει περισσότερους βουλευτές από ότι έχει στην υπάρχουσα Βουλή.