ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023 - Μαρκόπουλος: Στις 25 Ιουνίου αποφασίζουμε το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος

Εκλογές 2023 - Μαρκόπουλος: Στις 25 Ιουνίου αποφασίζουμε το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος

«Στις 25 Ιουνίου ψηφίζουμε για το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος. Οι Έλληνες που θα πάνε στις κάλπες, γνωρίζουν πως δεν υπάρχει άλλο διακύβευμα πέραν της σταθερότητας της χώρας» αναφέρει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής Β' Πειραιώς της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος.

Υποστηρίζει πως «η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν τη μοναδική καθαρή και επωφελή για την Ελλάδα πρόταση. Μια πρόταση αυτοδυναμίας. Μια βιώσιμη προσέγγιση ώστε η χώρα να πάει μπροστά και να μην μπει σε περιπέτειες». Ο κ. Μαρκόπουλος, επισημαίνει ότι «ο τόπος πλήρωσε σκληρά στο παρελθόν τα άκρα, τον ακραίο πολιτικό λόγο καθώς και τα κόμματα «ευκαιρίας» ή «συγκυρίας» κι όχι ουσίας». Ερωτηθείς για την διαπάλη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μαρκόπουλος «οι πολιτικές διαμάχες για το μέλλον ενός χώρου, όσο σημαντικές κι αν είναι στο πλαίσιο της Δημοκρατίας μας, δεν μπορούν να επικαλύψουν το μείζον» της διακυβέρνησης της χώρας και προσθέτει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ που ζει τα δικά του αδιέξοδα» και το ΠΑΣΟΚ «δεν έχει κυβερνητική προοπτική» και «δεν έχει καταθέσει στέρεα πρόταση».

Τέλος, σχετικά με την ανάδειξη της ΝΔ σε πρώτο κόμμα στην Β' Πειραιά, ο κ. Μαρκόπουλος, σχολιάζει χαρακτηριστικά πως «Το δόγμα, ότι "στη Δραπετσώνα δεν έχουμε ζωή", επάνω στο οποίο κάποιοι επένδυσαν, δεν λειτουργεί στις περιοχές μας» με αυτά που έγιναν επί κυβέρνησης ΝΔ.

Ερ.: Οι κάλπες της 25ης Ιουνίου είναι άδειες. Σας φοβίζει ότι «η σιγουριά της πρωτιάς» μπορεί να επιδράσει αρνητικά;

Απ.: Ο εφησυχασμός δεν μας ταιριάζει ως παράταξη. Δεν είμαστε του δόγματος «έχουμε τους πολίτες του χεριού μας» και δεν μας αφορούν τέτοιες προσεγγίσεις. Με απόλυτη μετριοπάθεια και σεβασμό στην πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία θα πορευτούμε στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση με μοναδικό κριτήριο το συμφέρον του τόπου. Κι αυτό το συμφέρον είναι που επικοινωνούμε καθημερινά. Θεωρώ πως η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν τη μοναδική καθαρή και επωφελή για την Ελλάδα πρόταση. Μια πρόταση αυτοδυναμίας. Μια βιώσιμη προσέγγιση ώστε η χώρα να πάει μπροστά και να μην μπει σε περιπέτειες. Δεν μου αρέσει να μειώνω τον αντίπαλο, ούτε να θριαμβολογώ. Πώς όμως ένας πολιτικός φορέας του οποίου ο πρόεδρος ήδη αμφισβητείται και που έχει εισέλθει σε κομματική εσωστρέφεια, ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ που ζει τα δικά του αδιέξοδα, επιδιώκει να κυβερνήσει τη χώρα; Πώς ένα άλλο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό διψήφιο μεν, δίχως όμως κυβερνητική προοπτική, μπορεί να καταθέσει στέρεα πρόταση; Για τους παραπάνω λόγους κι επειδή έχουμε θετικά πεπραγμένα τετραετίας, ζητούμε ψήφο αυτοδυναμίας. Τη μόνη εναλλακτική που υπάρχει δηλαδή, αν η Ελλάδα δεν θέλουμε να μπλέξει.

Ερ.: Στην ισχυρή αυτοδυναμία που ζητάει η ΝΔ, οι πολιτικοί σας αντίπαλοι υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μια επικίνδυνη, αυταρχική και αλαζονική Κυβέρνηση. Τι απαντάτε εσείς;

Απ.: Κοντά στα άλλα στα οποία απέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια, ήταν και στην προσπάθεια να παρουσιάσει μια ακροδεξιά, σκληρή κι αντιλαϊκή Νέα Δημοκρατία. Ο λαός γνωρίζει άριστα ποιο είναι το κόμμα μας και τί εκπροσωπεί. Η ΝΔ είναι η μεγάλη ελληνική, λαϊκή, φιλελεύθερη παράταξη. Ο πολιτικός φορέας που τοποθέτησε τη χώρα στην Ευρώπη, που έδωσε, δίνει και θα δίνει αγώνες για τη Δημοκρατία και τον σεβασμό του κάθε πολίτη. Το μοντέρνο εκείνο κόμμα που επενδύει στον πλουραλισμό και στην πρόοδο με ηγέτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναν πολιτικό της μεταρρύθμισης και της προόδου που συνομιλεί με την εποχή του. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντίθετα, είναι το κόμμα εκείνο που υπήρξε η πολιτική δύναμη εκπροσώπησης λαϊκιστικών ρευμάτων και που συνέπραξε με ακραίες πολιτικές δυνάμεις ή που θέλησε προεκλογικά να συνομιλήσει με τα πολιτικά άκρα.

Ερ. Η διαμάχη της αριστερής πολυκατοικίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, φοβάστε ότι μπορεί να «κρύψει» από τους πολίτες το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών που είναι η ανάδειξη Κυβέρνησης;

Απ.: Στις 25 Ιουνίου ψηφίζουμε για το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος. Οι Έλληνες που θα πάνε στις κάλπες, γνωρίζουν πως δεν υπάρχει άλλο διακύβευμα πέραν της σταθερότητας της χώρας. Οι πολιτικές διαμάχες για το μέλλον ενός χώρου, όσο σημαντικές κι αν είναι στο πλαίσιο της Δημοκρατίας μας, δεν μπορούν να επικαλύψουν το μείζον. Το αύριο της Ελλάδας. Κρίσιμο λοιπόν είναι το ζήτημα της ανάληψης ευθύνης για τον τόπο. Και κακά τα ψέματα. Αυτή την ευθύνη, έδειξε στις 21 Μαϊου ο ίδιος ελληνικός λαός ποιος μπορεί να τη σηκώσει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερ. Πόσο επικίνδυνο θεωρείτε την εκλογή ενός κόμματος με «θεοκεντρική» ρητορική και ακραίες αντιλήψεις;

Απ.: Τα άκρα και τον ακραίο πολιτικό λόγο καθώς και τα κόμματα «ευκαιρίας» ή «συγκυρίας» κι όχι ουσίας, ο τόπος τα πλήρωσε σκληρά στο παρελθόν. Η πόλωση και οι σκληροπυρηνικές προσεγγίσεις δεν βοηθούν στην επίλυση των θεμάτων της καθημερινότητας. Οι Έλληνες πολίτες ζητούν απαντήσεις για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που τους απασχολούν. Ζητούν οργανωμένες προσεγγίσεις. Ζητούν στρατηγική και πρόγραμμα.

Ερ. Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, ποια είναι εκείνα στα οποία καλείτε τους πολίτες να σκεφτούν, να κρίνουν και να συγκρίνουν, για την τελική τους επιλογή.

Απ.: Το ερώτημα είναι ποιοι μπορούν να πάνε την Ελλάδα μπροστά και ποιοι πίσω. Ποιοι έχουν σχέδιο για τα ζητήματα που απασχολούν την πατρίδα σε μια περίοδο μεγάλων γεωπολιτικών αλλαγών και ποιοι θα πειραματιστούν. Ποιοι θα πάνε τους πολίτες σε ήσυχα λιμάνια ευημερίας και ανάπτυξης με μείωση της ανεργίας, με προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία νέου πλούτου και ποιοι θα γυρίσουν τη χώρα σε δρόμους δύσβατους με υπερφορολόγηση και λεηλασία της μεσαίας τάξης. Ποιοι μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των συνόρων και να δημιουργήσουν διεθνείς συμμαχίες επιπέδου και ποιοι κινούνται στη λογική του «η άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός» ή του «οι μετανάστες λιάζονται». Ποιοι έχουν τη δυνατότητα να αντιπαρατεθούν με στρεβλώσεις ετών σε ένα δυσλειτουργικό κράτος και ποιοι θέλουν τη διαιώνιση παθογενειών. Πρόκειται για μια αναμέτρηση του αύριο με το χθες. Ήδη πάντως ο ελληνικός λαός δείχνει πως θέλει να πάει στην επόμενη ημέρα.

Ερ. Η ανατροπή υπέρ της ΝΔ των πολιτικών συσχετισμών στην Β Πειραιώς από τους συμπολίτες σας, που πιστεύετε ότι οφείλεται;

Απ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ σθεναρά επιδίωξε να παρουσιάσει μια γκρίζα εικόνα για τις λαϊκές περιοχές υπηρετώντας ένα δόγμα μιζέριας και καταστροφολογίας. Η πραγματικότητα όμως διέψευσε αυτή την προσπάθεια. Κανένας δεν αρνείται τα προβλήματα των περιοχών στις οποίες ζούμε. Όμως την τελευταία τετραετία έχει συντελεστεί μεγάλη πρόοδος. Η Β Πειραιά συνδέθηκε με το μεγάλο λιμάνι αλλά και την Αθήνα με δύο νέους σταθμούς μετρό. Στο Πέραμα η ναυπηγοεπισκευή λειτουργεί αναπτυξιακά, με καλύτερες αμοιβές συγκριτικά με το παρελθόν και τα yaghts δεν φεύγουν για επισκευές στην Τουρκία, όπως γινόταν πιο παλιά. Η ανεργία έχει αποκλιμακωθεί σημαντικά ενώ μειώθηκαν μια σειρά από φόροι που ανακούφισαν τους πολίτες ή δόθηκαν ενισχύσεις που εκτιμήθηκαν θετικά. Το δόγμα λοιπόν «στη Δραπετσώνα δεν έχουμε ζωή» επάνω στο οποίο κάποιοι επένδυσαν, δεν λειτουργεί στις περιοχές μας.