ΠΟΛΙΤΙΚΗ

O Μητσοτάκης και τα μπάνια του λαού τον Αύγουστο

O Μητσοτάκης και τα μπάνια του λαού τον Αύγουστο
EUROKINISSI

Η νέα πολιτική σκακιέρα φέρνει στο προσκήνιο τη συζήτηση περί τρίτης κάλπης τον Αύγουστο υπό την απειλή της ακυβερνησίας αν δεν προκύψει αυτοδυναμία.

Αν δεν με απατά η μνήμη μου εκλογές Αύγουστο έχουν να γίνουν πάνω από 40 χρόνια στην Ελλάδα. Πρακτικά δεν είναι τόσο εύκολο εν μέσω τουριστικής περιόδου να χαλάσεις τα μπάνια του λαού και να οδηγήσεις την χώρα σε τρίτες εκλογές.

Τα… μπάνια του λαού είναι ιερά όπως έλεγαν παλαιότερα και στο ΠΑΣΟΚ.

Τον παραπάνω κίνδυνο περιέγραψε αναλυτικά και χωρίς περιστροφές, ο ίδιος ο κ. Κ. Μητσοτάκης, προχθές Τρίτη, δεκαεννέα ημέρες πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Όπως τονίζουν συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης οδηγήθηκε στη δημόσια αυτή προειδοποίηση βασιζόμενος σε δύο παραμέτρους που μπορεί να οδηγήσουν σε αποτυχία σχηματισμού αυτοδύναμης, ισχυρής κυβέρνησης, παρά την μεγάλη διαφορά της κεντροδεξιάς από την αριστερά του κ. Τσίπρα και την κεντροαριστερά του κ. Ανδρουλάκη

Το ορατό ενδεχόμενο η επόμενη βουλή να είναι επτακομματική, με την παρουσία, πλην της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης και της Πλεύσης Ελευθερίας και της Νίκης και η πιθανότητα να υπάρξει αποσυσπείρωση των γαλάζιων ψηφοφόρων, λόγω του ιστορικά πρωτόγνωρου ποσοστού νίκης και της καλοκαιρινής χαλαρότητας.

«Επειδή έχω αποκλείσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε σύμπραξη με κόμματα και κομματίδια στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, ένα τέτοιο σενάριο, νομοτελειακά, θα μας οδηγούσε σε εκλογές τον Αύγουστο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά και επανέλαβε την αναγκαιότητα της ισχυρής αυτοδυναμίας.

Στη ΝΔ δεν επιθυμούν επ’ ουδενί τέτοια σενάρια ακυβερνησίας και τρίτων εκλογών, ούτε όπως λένε έχουν την διάθεση να τα χρησιμοποιήσουν ως εκβιαστικά διλήμματα προς το εκλογικό σώμα.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως έχει επιρρίψει ευθέως την συνολική ευθύνη αυτής της περιπέτειας των διπλών εκλογών από την μία στο «καπρίτσιο» του Αλέξη Τσίπρα που θεσμοθέτησε το νόμο της απλής αναλογικής, με αποτέλεσμα σήμερα η χώρα έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση και από την άλλη στο Νίκο Ανδρουλάκη και στις εμμονές του τελευταίου για πρωθυπουργό Χ και για άρνηση συγκυβέρνησης.

«Δεν κλείσαμε εμείς την πόρτα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά το ΠΑΣΟΚ κλείνει την πόρτα, αποποιούμενο της ευθύνης να συμμετέχει στη διακυβέρνηση της χώρας. Έχω αποκλείσει συνεργασία με μικρότερα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ. Νομοτελειακά ένα τέτοιο σενάριο, που δεν θα σχηματιζόταν αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα μας οδηγούσε σε εκλογές τον Αύγουστο. Την ευθύνη θα έχει αυτός που κλείνει την πόρτα κάθετα σε οποιαδήποτε συνεργασία. Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει αυτή τη στιγμή να είναι στην αντιπολίτευση», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ακόμη πιο σκληρή επίθεση στη Χαριλάου Τρικούπη εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο οποίος, ως γνωστόν, λειτουργεί πάντα ενισχυτικά της επίσημης γραμμής και όχι με προσωπική ατζέντα. Σε συνέντευξή του (Σκάϊ), ο υποψήφιος βουλευτής Ανατολικής Αττικής, εκτίμησε ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θέλει συγκυβέρνηση ΝΔ – Ελληνικής Λύσης, προκειμένου να μην πάρει καμία ευθύνη και να επιχειρήσει εκ του ασφαλούς να αναδυθεί συν τω χρόνω, σε κυρίαρχη δύναμη στον χώρο της κεντροαριστεράς.

«Με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει καμία πιθανότητα σύγκλησης, στο δε ΠΑΣΟΚ υπάρχει μία καθαρή θέση. Ο κ. Ανδρουλάκης λέει και 147 να έχετε, μην κοιτάτε από εδώ. Κατά τη γνώμη μου υπάρχει μία φιλοδοξία του ΠΑΣΟΚ και λέει ότι βλέπει ότι πήγε καλά στις εκλογές, βλέπει μία περιδίνηση στο ΣΥΡΙΖΑ και μία ευκαιρία να πάει καλύτερα στις εκλογές. Αν μπω στην κυβέρνηση χάνω αυτή τη δυνατότητα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

Όπως σημειώνουν στενοί του συνεργάτες, εφόσον στις κάλπες της 25ης Ιουνίου, επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που καταγράφουν ισχυρή δυνατότητα τόσο του κόμματος του θεολόγου κ. Νατσιού όσο και της Πλεύσης Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου να εξασφαλίσουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, υπερβαίνοντας τον πήχη του 3%, τα περιθώρια απώλειας ψήφων για τη ΝΔ λιγοστεύουν ακόμα περισσότερο.

Και αυτό, διότι τυχόν ανάδειξη επτακομματικής βουλής, ανεβάζει τον πήχη της αυτοδυναμίας πάνω από το 39% ίσως και στο 40%. Πάνω σε αυτό τον καμβά δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία και η πρόσφατη αναφορά του κ. Μητσοτάκη ότι «σταθερή κυβέρνηση χρειαζόμαστε για να υποστηρίξουμε την κυριαρχία μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, να αναβαθμίζουμε τον γεωπολιτικό μας ρόλο, να εξακολουθούμε με αποτελεσματικότητα και δικαιοσύνη να προστατεύουμε τα σύνορά μας και στην ξηρά και στη θάλασσα».

Τα κρίσιμα εθνικά ζητήματα επιβάλλουν την ανακήρυξη μιας ισχυρής κυβέρνησης που θα μπορεί να σταθεί απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό και δεν θα άγεται από 2-3 βουλευτές.

Για αυτό το λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάθε δημόσια παρέμβαση του τονίζει εμφατικά πως «τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα και όλα θα κριθούν στις κάλπες της 25ης Ιουνίου» εξηγώντας ότι ο νέος νόμος της ενισχυμένης αναλογικής προϋποθέτει υψηλά ποσοστά για την επίτευξη της αυτοδυναμίας.