ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Βούτσης: Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων

Νίκος Βούτσης: Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων

Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές είναι «η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων και η προοδευτική διακυβέρνηση» και το πρόγραμμα μας είναι «η εναλλακτική πρόταση απέναντι στη Δεξιά και της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολικής και της καθεστωτικής αντίληψης του κ. Μητσοτάκη» αναφέρει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ Νίκος Βούτσης.

Υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτή την προεκλογική περίοδο δίνει προτεραιότητα στην επικοινωνία «των θετικών άμεσων στόχων του προγράμματός του» και το οποίο «αγγίζει κάθε πολίτη και λαϊκή οικογένεια ξεχωριστά» και στο επίκεντρο έχεις «όλες τις πτυχές του "κοινωνικού ζητήματος" που οξύνεται καθημερινά».

Ο κ. Βούτσης, υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε «δικαίωμα να υποβαθμίσει θεσμικά κορυφαία ζητήματα δημοκρατίας» ώστε «να αντιληφθεί ο λαός αυτή την εκτροπή» της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Επισημάνει ότι η ανάδειξη των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την καθημερινότητα, τη στήριξη του ΕΣΥ, στα εργασιακά, στις ρυθμίσεις των χρεών, την Παιδεία «νοηματοδοτούν και επί της ουσίας το διαφορετικό και αντίπαλο χαρακτήρα ενός προοδευτικού προγράμματος για να μείνει η κοινωνία όρθια», που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, «απέναντι στη "συνέχεια" και την "κανονικότητα" των εξαγγελιών του κ. Μητσοτάκη. Χαρακτηρίζει το θέμα της Ροδόπης όπως το έθεσε η ΝΔ ως «άθλια και διχαστική επίθεση προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ στην Κομοτηνή και την Ξάνθη» με «προφανή επιδίωξη της συγκράτησης των ακροδεξιών ψηφοφόρων», προσθέτοντας πως «πιστοποιητικά και δηλώσεις νομιμοφροσύνης», «αποτελούν πισωγύρισμα» και θυμίζει πως τέτοιες δηλώσεις προ πενταετίας στην Βουλή ζητούσαν «οι ηγετικοί παράγοντες της Χρυσής Αυγής»

Για το Μεταναστευτικό, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, υποστηρίζει πως «η ΝΔ εργαλειοποίησε συστηματικά το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα», τονίζει πως «αλίμονο ως χώρα εάν εθιστούμε στην αρχή της "με κάθε μέσον αποτροπής" και προσθέτει πως «η ορθή στρατηγική διαφύλαξης των συνόρων της χώρας δεν πρέπει να γίνεται προσχηματική επίκληση για τη μη τήρηση των διεθνών συνθηκών».

Τέλος, ο κ. Βούτσης, αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται «με όρους "πανστρατιάς" και προβολής συλλογικών και συνθετικών προγραμματικών προτάσεων» προς το χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ερ. Στις εκλογές του Ιουνίου, όλα τα κόμματα ξεκινούν από την ίδια αφετηρία. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ιστορική του διαδρομή έχει δείξει ότι ξέρει να ξεπερνά δύσκολες εκλογικές στιγμές. Ποιος είναι ο στόχος;

ΑΠ: Οι εκλογές σε μια εβδομάδα δεν είναι προφανώς ούτε επαναληπτικός αγώνας ούτε δεύτερο ημίχρονο των εκλογών της 21ης Μαΐου, αλλά βεβαίως υπάρχει ένα πρόκριμα που επηρεάζει περισσότερο ή λιγότερο καθοριστικά, αυτό μέλλει να αποδειχθεί, την εκλογική συμπεριφορά των πολιτών μπροστά στις «άδειες κάλπες»της 25ης Ιουνίου, όπως έχουν τονίσει όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

Ο στόχος μας δεν μπορεί παρά να είναι η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων και η προοδευτική διακυβέρνηση με καθοριστικό παράγοντα τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στη βάση βεβαίως του διαφορετικού εκλογικού νόμου με τον όποιο θα διεξαχθούν οι εκλογές την προσεχή Κυριακή. Ο πολιτικός μας στόχος που εμπνέει και το πρόγραμμα παραμένει μονοδιάστατος απέναντι στη Δεξιά, ως εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης και απόρροια της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολικής και της καθεστωτικής αντίληψης του κ. Μητσοτάκη.

Με τα παραπάνω ως «σταθερές» και από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση έχουμε κάνει ως επιλογή να επικοινωνήσουμε, κατά προτεραιότητα πλέον, τους θετικούς αμέσους στόχους του προγράμματός μας που «αγγίζουν» και τον κάθε πολίτη και τη λαϊκή οικογένεια ξεχωριστά. Έχει γίνει σαφές ότι δεν αναφερόμαστε με ισότιμο τρόπο στο «μεγάλο κάδρο» των ευρωπαϊκών αλλά και των εγχώριων νεοφιλελεύθερων και αντιθεσμικών πολιτικών που βεβαίως και αφορούν, κατά την άποψη μας, τους «πολλούς» και ιδιαίτερα τη νεολαία, πλην όμως δεν επηρέασαν σημαντικά την πρόσφατη εκλογική τους προτίμηση.

Η θετική προβολή του προγράμματός μας, με επίκεντρο όλες τις πτυχές του «κοινωνικού ζητήματος» που οξύνεται καθημερινά και η προβολή και ανάλυση των πολύ συγκεκριμένων προτάσεων, όπως έγινε ήδη, για την Υγεία, τα εργασιακά δικαιώματα, το εισόδημα, την Παιδεία, εκτιμούμε ότι θα είναι κίνητρο για αναστοχασμό και για μια μαζική στήριξη αυτού του προοδευτικού προγράμματος και του κόμματός μας.

Βεβαίως έχουμε αναγνωρίσει ήδη, προσωπικά μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένα, ότι λειτούργησε ισχυρά αρνητικά για την εκλογική μας επιρροή τόσο η αδυναμία αλλά και η παρεμπόδιση διαχρονικά για να περάσουν η κριτική και τα μηνύματα μας στην κοινωνία, αλλά ιδιαιτέρως και το ότι η κεντρική πολιτική μας πρόταση για προοδευτική διακυβέρνηση σε συνθήκες απλής αναλογικής, εμφανίστηκε αδύναμη και μετέωρη, δηλαδή μη «σταθερή» ως εναλλακτική, λόγω της κάθετης άρνησης για οποιαδήποτε συζήτηση από τα υπόλοιπα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Επισημαίνω όμως ταυτόχρονα ότι αυτή η στάση, η οποία σε εμάς προφανώς εκλογικά μας έβλαψε πρέπει και μπορεί να είναι κριτήριο αξιοπιστίας και προς τις ηγεσίες και τα άλλα κόμματα ενόψει των προσεχών εκλογών.

Ερ. Μήπως δώσατε μεγάλη έμφαση σε θεσμικά ζητήματα και όχι στα θέματα της καθημερινότητας. Τα προγράμματα των κομμάτων, όπως γίνεται η δημόσια συζήτηση, μπόρεσαν να ακουστούν στον πολίτη;

Απ: Θα γίνω λοιπόν, όπως πρέπει άλλωστε, πιο συγκεκριμένος σε θέματα στα οποία αναφέρθηκα και στην προηγούμενη ερώτηση σας, έτσι ώστε να γίνουν ευρύτερα κατανοητά και επί της ουσίας ως επίδικα ενόψει της προσεχούς αναμέτρησης. Μόλις προ τριημέρου το Ευρωκοινοβούλιο με πολύ μεγάλη πλειοψηφία ενέκρινε το κείμενο - καταπέλτη με αυστηρές «συστάσεις» προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη για το ιδιαίτερο ζήτημα των υποκλοπών και της εμπορίας των παράνομων λογισμικών, το κορυφαίο αυτό ζήτημα δημοκρατίας για το οποίο εμείς έχουμε μιλήσει για «δημοκρατική εκτροπή».

Αντίστοιχα κείμενα, καταγγελτικά και τεκμηριωμένα, διεθνώς έχουν απευθυνθεί προς την προηγούμενη κυβέρνηση, αυτή της ΝΔ, της χώρας μας, τόσο για τα θέματα ανεξαρτησίας των ΜΜΕ όσο και για γενικότερα θέματα που αφορούν στα συνταγματικά δικαιώματα αλλά και στην τήρηση διεθνών συνθηκών σε σχέση με το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα. Η Αριστερά, η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη, δεν είχε, δεν είχαμε, δικαίωμα να υποβαθμίσουμε αυτά τα κορυφαία ζητήματα δημοκρατίας και να μην κάνουμε κάθε προσπάθεια για να αντιληφθεί ο λαός αυτή την εκτροπή, μέσα και στις ιδιαίτερες συνθήκες μάλιστα της πανδημίας.

Εκ του αποτελέσματος εκτιμώ ότι η προπαγάνδα της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη, με την πλειοψηφία των ηλεκτρονικών πανελλαδικών Μέσων Ενημέρωσης να την ενισχύουν και να αποσιωπούν τις ειδήσεις, για το ότι εν τέλει «όλοι ίδιοι είναι», οδήγησε σε μια σαφή υποτίμηση την εκλογική συμπεριφορά μεγάλου μέρους της κοινωνίας που θέλει μετά τις αλλεπάλληλες κρίσεις να βλέπει μόνο μια θετική όψη της πολιτικής και του μέλλοντος. Το ίδιο ισχύει προφανώς και για το μείζον επίσης ζήτημα της διάθεσης του δημόσιου χρήματος με τις άμεσες αναθέσεις και τους κλειστούς διαγωνισμούς πολλών δις που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά ακόμα και για την αφερεγγυότητα κομμάτων που ως γνωστόν χρωστάνε εκατοντάδες εκατομμύρια επί της ουσίας χωρίς ρυθμίσεις.

Στην παρούσα προεκλογική περίοδο, πέραν των ειδικών και καυτών ζητημάτων της καθημερινότητας, όπως η στήριξη του ΕΣΥ, τα εργασιακά, οι ρυθμίσεις των χρεών, η Παιδεία, στα οποία προαναφέρθηκα, που νοηματοδοτούν κιόλας επί της ουσίας το διαφορετικό και αντίπαλο χαρακτήρα ενός προοδευτικού προγράμματος για να μείνει η κοινωνία όρθια απέναντι στη «συνέχεια» και την «κανονικότητα» των εξαγγελιών του κ. Μητσοτάκη, ετέθησαν στην ατζέντα και το ζήτημα της κοστολόγησης των προγραμμάτων όπως και αυτό της άθλιας και διχαστικής επίθεσης προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ στην Κομοτηνή και την Ξάνθη. Και τα δυο αυτά ζητήματα αποτελούν χαρακτηριστικά μιας προπαγάνδας αφενός συσκότισης του «για ποιον δουλεύουν» τα δυο αντίπαλα προγράμματα των κομμάτων και αφετέρου αποπροσανατολισμού της προεκλογικής συζήτησης, με αθλιότητες μάλιστα περί «εθνικής εξαίρεσης», για την προφανή επιδίωξη της συγκράτησης των ακροδεξιών ψηφοφόρων. Με τα παραπάνω δεδομένα και καθώς ματαιώθηκε μάλιστα το debate των πολιτικών αρχηγών, με ιδιαίτερη ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, είναι φανερό ότι μένουν λίγες ημέρες που θα αξιοποιήσουμε από την πλευρά μας πάντοτε με προτεραιότητα τη «θετική ατζέντα» ώστε να μορφοποιηθεί σε ψήφο προς τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η μέγιστη επιρροή των δυνάμεων που θέλουν να κλείσουν το δρόμο σε μια ενδεχόμενη νίκη ή και παντοδυναμία της ΝΔ.

Ερ. Επειδή το θίξατε, για το θέμα της Ροδόπης, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναφέρει πως «ο κ. Μητσοτάκης μας γυρίζει στην δεκαετία του 1950» και ότι «δεν τον ενδιαφέρει η μουσουλμανική μειονότητα ή η Συνθήκη της Λωζάνης».

Απ. Είναι πραγματικά δυστύχημα για την πολιτική μας ζωή η επιλογή που έκανε ο κ. Μητσοτάκης για να ανακινήσει ένα τέτοιο ζήτημα προεκλογικά, όχι μόνο απέναντι στο κόμμα μας και τους βουλευτές μας αλλά απέναντι συνολικά στους συμπολίτες μας, της πλειονότητας και της μειονότητας της περιοχής. Πιστοποιητικά και δηλώσεις νομιμοφροσύνης σε πολίτες, που και με το status του βουλευτή, πολλές φορές έχουν ορκιστεί στο ελληνικό Σύνταγμα και έχουν συνομολογήσει τα προγράμματα των ελληνικών κομμάτων και της Ειδικής Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τις ειδικές πολιτικές που απαιτούνται ώστε να υπάρχει και να υποστηρίζεται η ισονομία και η ισοπολιτεία στην περιοχή, αποτελούν πισωγύρισμα εμφανές ακόμη και για την ίδια την παράταξη της ΝΔ σε εμφυλιοπολεμικές διχαστικές δοξασίες.

Ανατρέξτε στο πόρισμα της πλειοψηφίας και σε αυτό της μειοψηφίας για να δείτε ποιες θα έπρεπε να είναι οι προτεραιότητες για την άσκηση πολιτικών στην περιοχή επ' ωφελεία συνολικά των συμπολιτών μας και για την απουσία των οποίων πολιτικών είναι υπόλογη η ΝΔ τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Ανατρέξτε επίσης στα πρακτικά της Βουλής προ πενταετίας για να δείτε ότι δυστυχώς την ίδια πολιτική για πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης συστηματικά προέβαλαν με προκλήσεις προς όλους τους μουσουλμάνους συναδέλφους μας οι ηγετικοί παράγοντες της Χρυσής Αυγής.

Ερ. Η τραγωδία στα ανοικτά της Πύλου, αλλά και οι νέες ροές στον Έβρο θέτουν στην κορυφή της πολιτικής συζήτησης το μεταναστευτικό. Η ΝΔ σας κατηγορεί ότι στο πρόγραμμά σας επιχειρείτε να επαναφέρετε την πολιτική των «ανοικτών συνόρων».

Απ. Η ΝΔ εργαλειοποίησε συστηματικά το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα που έτσι κι αλλιώς απασχολεί τη χώρα μας ως μια από τις "πύλες εισόδου" για την Ευρώπη. Επέλεξαν το ρόλο μιας "ασπίδας της Ευρώπης" για την αντιμετώπιση του "κινδύνου" των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών αντί να πρωταγωνιστεί η χώρα μας στο να διαμορφωθεί επιτέλους μια ριζικά διαφορετική ευρωπαϊκή πολιτική, για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος που θα σφραγίσει τον 21ο αιώνα, με επίκεντρο την αλληλέγγυα παραδοχή και διαχείριση από το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών στη βάση προφανώς συμφωνημένων κριτηρίων με την ταυτόχρονη συνομολόγηση ασφαλών διελεύσεων για την εφαρμογή των συμβάσεων που αφορούν στις αιτήσεις για παροχή του status του πρόσφυγα ή και στην παραγωγική ενσωμάτωση συγκεκριμένων μερίδων από αυτές τις μεταναστευτικές ροές.

Δυστυχώς και το εμφανιζόμενο ως νέο μεταναστευτικό πλαίσιο που συμφωνήθηκε προ ημερών αντί των προφανών παραπάνω αρχών, έχει ως αξία το "20.000 ευρώ το κεφάλι" ως αποζημίωση για την αποφυγή από τις πλούσιες χώρες της αναλογούσας ευθύνης τους. Μήπως μας θυμίζει το "ο ρυπαίνων πληρώνει" με το οποίο προσπάθησαν ματαίως τις τρεις προηγούμενες δεκαετίες οι διεθνείς διασκέψεις για το κλίμα να αντιμετωπίσουμε ως πλανήτης την κλιματική κρίση; Αλίμονο ως χώρα εάν εθιστούμε στην αρχή της «με κάθε μέσον αποτροπής", δηλαδή στην αρχή της βάναυσης καταπάτησης των συνθηκών που προστατεύον τα ανθρώπινα δικαιώματα μεταναστών-προσφύγων. Η ορθή, προφανώς, στρατηγική διαφύλαξης των συνόρων της χώρας δεν πρέπει να γίνεται προσχηματική επίκληση για τη μη τήρηση των συνθηκών, πχ για ασφαλείς διελεύσεις ή και για τη διάσωση και πάντως όχι με μαζικές επαναπροωθήσεις όπως, επαναλαμβάνω, η χώρα μας διεθνώς έχει καταγγελθεί ότι διαπράττει.

Ερ. Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ ζητάει όπως και κάθε άλλο κόμμα ισχυρή εντολή και αυτοδύναμη κυβέρνηση. Γιατί, αυτό το θεωρείτε αλαζονικό και ηγεμονικό; Η Ελλάδα στον μεταπολιτευτικό της βίο είχε πολλές φορές αυτοδύναμες κυβερνήσεις

Απ. Η συζήτηση περί αυτοδύναμων ή συμμαχικών κυβερνήσεων όπως εμείς πιστευτούμε επικαλούμενοι και ότι το ίδιο συμβαίνει σε 22 από τις 28 χώρες της Ε.Ε., εξαντλήθηκε στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο καθώς αφορούσε και το σύστημα της απλής αναλογικής. Η ουσία όμως της αντιπαράθεσής μας για «ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση» της ΝΔ, εξελίσσεται θα έλεγα μάλιστα με ακόμα πιο πειστικό τρόπο στην παρούσα προεκλογική περίοδο. Το ενδιαφέρον μας δεν είναι λοιπόν εάν ο κ. Μητσοτάκης μόνος του ή με την επικουρία άλλων «ορόφων» ή «υπογείων» της δεξιάς πολυκατοικίας θα θελήσει να κυβερνήσει ή θα είναι μόνος του.

Η πολιτική εναλλακτική μας πρόταση κατατείνει στο να είναι ρεαλιστική με θετικό κοινωνικό πρόσημο για τους «πολλούς». Ταυτόχρονα, θέλουμε να πείσουμε ότι η συνέχιση των ίδιων πολιτικών από μια ενδεχόμενη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά τις 25 Ιουνίου, θα έχει επιπλέον βαρύτατες αρνητικές συνέπειες, τόσο για την ασφάλεια των πολιτών με την ευρεία κοινωνική της διάσταση σήμερα, όσο και για τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της χώρας με όρους κοινωνικής σύγκλισης, σεβασμού του περιβάλλοντος, διαμόρφωσης αναπτυξιακού κράτους και ενός νέου παραγωγικού μοντέλου αλλά και της ανάγκης για συνεχή διεύρυνση των δημοκρατικών κατακτήσεων.

Ερ. Είναι η ώρα για ένα πολιτικό άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ και μια επανασυστράτευτση των πρώην ηγετικών και μη στελεχών που στην διαδρομή διαφώνησαν και απομακρύνθηκαν; Και με ποιους όρους πιστεύετε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει;

Απ. Κινούμαστε ήδη με όρους «πανστρατιάς» και προβολής συλλογικών και συνθετικών προγραμματικών προτάσεων με την προσδοκία για την ενεργοποίηση όλου, του μεγάλου πλέον, κόμματός μας ενόψει της προσεχούς κρίσιμης εκλογικής μάχης. Στις συλλογικές διαδικασίες και τις αναλύσεις που θα ακολουθήσουν αυτή τη μακρά εκλογική περίοδο, είναι σημαντικό ζήτημα οι επιλογές μας να αφορούν και να εμπνέουν το ευρύτατο δυνατό στελεχιακό δυναμικό, ενεργό ήδη ή μερικώς αποστασιοποιημένο στη σημερινή φάση.

Ερ. Εάν αποδειχθούν ορθές οι δημοσκοπήσεις και η «Πλεύση Ελευθερίας» εισέλθει στην Βουλή, θα επιδιώξετε μια κοινή αντιπολιτευτική στρατηγική με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου;

Απ. Δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο εφόσον μάλιστα εμείς εργαζόμαστε για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της εναλλακτικής προοδευτικής λύσης που προτείνουμε στις κάλπες της 25ης Ιουνίου.