ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: «Η Αίγυπτος αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας»

Γεραπετρίτης: «Η Αίγυπτος αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας»

«Με την Αίγυπτο, μοιραζόμαστε μία κοινή φιλοσοφία για τα διμερή και τα πολυμερή μας θέματα», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας μετά τη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του. Σάμεχ Σούκρι.

Ολοκληρώθηκε η σημερινή (04/08) συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Σάμεχ Σούκρι, η οποία έλαβε χώρα στην Αίγυπτο. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών στάθηκαν στα περιφερειακά ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, μεταξύ άλλων, ενώ, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δεσμεύθηκε ότι «θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με την Αίγυπτο».

«Διαπιστώσαμε σύμπτωση απόψεων σχεδόν σε όλα τα ζητήματα και συμφωνήσαμε να εναρμονίσουμε τις πρακτικές μας, έτσι ώστε να μπορούμε συντονισμένα να παραγάγουμε καλύτερα αποτελέσματα στα διεθνή φόρα», σημείωσε αρχικά ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

«Σε αυτό το πλαίσιο, θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας, θα υπάρχει περαιτέρω ανταλλαγή επισκέψεων και βέβαια, συναντήσεις οι οποίες θα διεξαχθούν στο περιθώριο της προσεχούς Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Μέλημά μας είναι να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε αυτή τη στρατηγική σχέση, την οποία έχουμε με την Αίγυπτο», επεσήμανε.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Γιώργου Γεραπετρίτη:

«Ολοκληρώθηκε, σήμερα (04/08), η επίσκεψή μας στην Αίγυπτο. Μία χώρα με την οποία διατηρούμε παραδοσιακούς δεσμούς, μία χώρα που είναι στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας. Μία χώρα με την οποία, τα τελευταία χρόνια, έχουμε αναπτύξει εξαιρετικές διμερείς σχέσεις. Μας συνδέουν κοινές καταβολές, κοινές παραδόσεις και βεβαίως, μία κοινή φιλοσοφία για τα διμερή και τα πολυμερή μας θέματα.

Χθες, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Σίσι. Συζήτησαν εκτενώς θέματα τα οποία αφορούν στις διμερείς μας σχέσεις. Πρωτίστως, τα ζητήματα σχετικά με την ενέργεια, την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας, ένα έργο το οποίο θα δημιουργήσει συνθήκες ενεργειακής αυτονομίας και ενεργειακής διαφοροποίησης τόσο για τη χώρα μας, όσο βεβαίως και για την Ευρώπη.

Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα τα οποία αφορούν την πολιτική προστασία και ειδικότερα την ανάγκη ανάπτυξης συνεργειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η οποία ταλανίζει και τις δύο χώρες και φέτος βασάνισε ιδιαίτερα την Ελλάδα με τις καταστροφικές πυρκαγιές. Βεβαίως, μιλήσαμε για τη συνεργασία μας, σε επίπεδο πολυμερών σχημάτων, ιδίως για την τριμερή συνεργασία με την Κύπρο, στην οποία αποδίδουμε ιδιαίτερα μεγάλη σημασία και την οποία θα διευρύνουμε περαιτέρω στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Σήμερα, είχα την ευκαιρία να συζητήσω εκτενέστερα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι. Ήταν μία ιδιαίτερα παραγωγική συνάντηση. Η συζήτησή μας επεκτάθηκε σε περιφερειακά ζητήματα της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της ευρύτερης γειτονιάς μας, της Ανατολικής Μεσογείου. Διαπιστώσαμε σύμπτωση απόψεων σχεδόν σε όλα τα ζητήματα και συμφωνήσαμε να εναρμονίσουμε τις πρακτικές μας, έτσι ώστε να μπορούμε συντονισμένα να παραγάγουμε καλύτερα αποτελέσματα στα διεθνή φόρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας, θα υπάρχει περαιτέρω ανταλλαγή επισκέψεων και βέβαια, συναντήσεις οι οποίες θα γίνουν στο περιθώριο της προσεχούς Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Μέλημά μας είναι να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε αυτή τη στρατηγική σχέση, την οποία έχουμε με την Αίγυπτο.

Είχαμε χθες την ευκαιρία, ως ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον Πρωθυπουργό, να επισκεφθούμε και να αποτίσουμε φόρο τιμής στο μνημείο Ελλήνων πεσόντων στην, πολύ σπουδαία για την έκβαση του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, Μάχη του Ελ–Αλαμέιν. Εκεί, σε ένα κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης, συναντήσαμε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, έναν φάρο της Ορθοδοξίας. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Με την παρουσία μας στο Μνημείο των Ελλήνων πεσόντων στη Μάχη του Ελ–Αλαμέιν, αναδείξαμε τη συμβολή της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ευρύτερα το ρόλο της στις διεθνείς σχέσεις.

Σχετικές ειδήσεις