ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κακοκαιρία Daniel: Έφθασε στη Θεσσαλία ο Μητσοτάκης - Ανακοινώνει μέτρα για τις πληγείσες περιοχές

Κακοκαιρία Daniel: Έφθασε στη Θεσσαλία ο Μητσοτάκης - Ανακοινώνει μέτρα για τις πληγείσες περιοχές

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κινούνται σε τρεις άξονες

Στη Θεσσαλία έφθασε λίγο πριν τις 18:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αμέσως ξεκίνησε η σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων. Στη συνέχεια θα ανακοινωθεί ένα πρώτο μεγάλο «πακέτο» παρεμβάσεων που όπως όλα δείχνουν θα κινείται σε τρεις βασικούς άξονες:

  • άμεσα τα μέτρα στήριξης των πληγέντων (για την κάλυψη των πρώτων βασικών αναγκών)
  • μέτρα στήριξης και αποκατάστασης (για τις περιουσίες, τις αγροτικές εκτάσεις που έχουν καταστραφεί και τις υποδομές), καθώς και
  • μέτρα που θα αφορούν τόσο στην αντιπλημμυρική / αντιπυρική θωράκιση, όσο και σε ένα συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης των περιοχών που έχουν χτυπηθεί από τη θεομηνία.

Μάλιστα, για τον σκοπό αυτό προβλέπεται να υπάρξει ειδικό ταμείο, τόσο με εθνικούς πόρους, όσο και με ευρωπαϊκά κονδύλια, με τις σχετικές διαδικασίες για πρόσθετη ευρωπαϊκή συνδρομή να έχουν ήδη κινηθεί, όπως ανακοίνωσε από τις πληγείσες περιοχές και ο πρωθυπουργός, θα βρεθεί εκ νέου και σήμερα στη Λάρισα (και τη Δευτέρα στον Έβρο), για να εξειδικεύσει το απόγευμα όλα αυτά τα μέτρα. Εξάλλου, ένα μπαράζ κυβερνητικών συσκέψεων βρίσκεται διαρκώς σε εξέλιξη, ενώ πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο έχει μεταβεί από την πρώτη στιγμή στις πληγείσες περιοχές για αυτοψία και για επιτόπιο συντονισμό των επιχειρήσεων.

Αυτή τη στιγμή, προτεραιότητα παραμένει ο απεγκλωβισμός των ανθρώπων από τα βυθισμένα χωριά και η μετεγκατάστασή τους σε ασφαλή σημεία, η παροχή των πρώτων βοηθειών, η άμεση ανακούφιση, αλλά και η αποκατάσταση των βασικών υποδομών (ηλεκτροδότηση-υδροδότηση). Αυτό τονίζουν από την κυβέρνηση και σε αυτή την κατεύθυνση -όπως προσθέτουν- κινείται όλος ο κρατικός μηχανισμός που βρίσκεται στο πεδίο με όλες του τις δυνάμεις.

Όπως δήλωσε και νωρίτερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «κανείς δεν θα μείνει αβοήθητος, άμεσα θα ανακοινωθούν τα μέτρα συνολικής στήριξης». Ο Παύλος Μαρινάκης χαρακτήρισε ανήθικη την σπέκουλα που -όπως είπε γίνεται- και που βάζει στο κάδρο τις ένοπλες δυνάμεις, με αφορμή τα όσα ακούστηκαν για δήθεν ολιγωρία των εναέριων μέσων και για τα ελικόπτερα στο Στεφανοβίκειο, ενώ μίλησε και για χυδαία κέντρα -όπως τα χαρακτήρισε- που παίζουν, όπως είπε, με την αγωνία των πληγέντων και μιλούν για ενδεχόμενη απόκρυψη νεκρών.

«Είναι ανεπίτρεπτο το θέμα να γίνεται αντικείμενο κομματικής ή πολιτικής αντιπαράθεσης», υπογράμμισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε κατηγορηματικά και όσα, επίσης, έχουν ακουστεί για το ενδεχόμενο μετάθεσης των αυτοδιοικητικών εκλογών: «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα», όπως είπε, αλλά και για το ενδεχόμενο αλλαγής προσώπων αυτή τη στιγμή εντός του κυβερνητικού σχήματος: «Τώρα είναι η ώρα της μάχης… Δεν υπάρχει χώρος για πολιτική συζήτηση, ούτε για πολιτικές εξελίξεις ή αλλαγές», ήταν το σχόλιό του.