ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Δένδιας: Συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του και ομιλία στο Ελληνο - Βρετανικό Συμπόσιο 2023

Νίκος Δένδιας: Συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του και ομιλία στο Ελληνο - Βρετανικό Συμπόσιο 2023

Συνάντηση Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στο Λονδίνο με τον Υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Grant Shapps και ομιλία στο Ελληνο – Βρετανικό Συμπόσιο 2023

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επισκέπτεται το Λονδίνο, όπου άνοιξε σήμερα, Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023, τις εργασίες του Ελληνο – Βρετανικού Συμποσίου 2023, με θέμα «Ενεργειακή Ασφάλεια και Βιωσιμότητα στην Ευρώπη».

Τις εργασίες του Συμποσίου άνοιξε επίσης από βρετανικής πλευράς, με ομιλία του, ο Υπουργός Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου, αρμόδιος για την Ενεργειακή Ασφάλεια, το Κλίμα και το Περιβάλλον, Graham Stuart.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στις παγκόσμιες προκλήσεις ασφαλείας, στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς, που καταδικάζονται από τη Διεθνή Κοινότητα και τη χώρα μας. Ανέδειξε επίσης τον ρόλο της Ελλάδας ως κόμβου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Στη συνέχεια ο Έλληνας Υπουργός μετέβη στο Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου είχε συνάντηση εργασίας με τον νέο ομόλογό του, Grant Shapps.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Δένδιας δήλωσε για την επίσκεψή του στο Λονδίνο:

«Είχα κατ’ αρχάς σήμερα την ευκαιρία να απευθυνθώ στο Ελληνο-Βρετανικό Συμπόσιο, παρουσία επίσης του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Χρήστου Στυλιανίδη, και να μιλήσω για τις ελληνικές στρατηγικές επιλογές στον τομέα της ενέργειας. Στο γεγονός δηλαδή ότι η Ελλάδα έχει καταστεί ένας αξιόπιστος ενεργειακός κόμβος για τον εφοδιασμό όχι μόνο των Βαλκανίων αλλά και της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Αμέσως μετά συναντήθηκα με τον Βρετανό ομόλογό μου, τον κ. Shapps, με τον οποίο είχαμε μία μακρά συνομιλία, κατ’ αρχάς για την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την εγκληματική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Κάναμε μια αμοιβαία ανάγνωση της σημερινής πραγματικότητας και επίσης συμφωνήσαμε για τη διαρκή ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων κατά την εξέλιξη αυτής της κατάστασης.

Από εκεί και πέρα, συζητήσαμε για την κατάσταση στην Ουκρανία, για τη στενή συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών μας και για την προσπάθεια να δημιουργήσουμε από κοινού ένα οικοσύστημα καινοτομίας, ώστε να ενισχυθεί η ελληνική αμυντική βιομηχανία και να υπάρχει μία στενότερη συνεργασία της με το ανάλογο οικοσύστημα της του Ηνωμένου Βασιλείου.

Προσβλέπω σε μία πάρα πολύ στενή συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας γνωστός, αξιόπιστος πάροχος ασφάλειας και νομίζω ότι μπορούμε να διδαχθούμε πολλά, ιδιαίτερα από τον μηχανισμό που έχει, απορρόφησης των διδαγμάτων από τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Αύριο, Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας θα συναντηθεί στο Λονδίνο με τον Βουλευτή και αρμόδιο θεμάτων Άμυνας του Εργατικού Κόμματος, John Healey, όπως και με τη Βαρώνη Julie Smith of Newnham, αρμόδια των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στη Βουλή των Λόρδων για θέματα Άμυνας.

Διαβάστε επίσης:

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν για τη Γάζα - «Να αποφευχθεί ανθρωπιστική κρίση»

Ελληνοτουρκικά: Σε καλό κλίμα η συνάντηση Φραγκογιάννη – Ακτσαπάρ

Μητσοτάκης: Απαραίτητη η επίλυση του θέματος Μπελέρη για έναρξη διαπραγματεύσεων Αλβανίας - ΕΕ