ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση ψάχνει νέο «μαξιλάρι» κατά της ακρίβειας

Η κυβέρνηση ψάχνει νέο «μαξιλάρι» κατά της ακρίβειας

Απλώνει «δίχτυ» προστασίας 1,1 δισ. ευρώ για να βγει ο δύσκολος χειμώνας και αναζητά «μαξιλάρι» 500 εκατομμυρίων ευρώ για τα ευάλωτα νοικοκυριά

Η κυβέρνηση συνεχίζει τον σκληρό πόλεμο κατά της ακρίβειας. Μέγαρο Μαξίμου και Υπουργείο Οικονομικών δίνουν μεγάλο βάρος στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας πάνω στις οποίες στηρίζεται η θετική αξιολόγηση των διεθνών οίκων που με διαδοχικές εκθέσεις την κατατάσσουν στην επενδυτική βαθμίδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει ρητές εντολές στα μέλη της κυβέρνησης να μην ασχολούνται με τα ευτράπελα του εμφυλίου στον ΣΥΡΙΖΑ τα οποία απασχολούν την ειδησεογραφία και να ριχτούν στην μάχη κατά της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας που ταλανίζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Κατά πληροφορίες επιδιώκεται η δημιουργία ενός πρόσθετου «μαξιλαριού ασφαλείας» 400 - 500 εκατομμυρίων ευρώ που θα αξιοποιηθεί σε νέες δράσεις στήριξης των πιο ευάλωτων πολιτών. Ασφαλέστερη εικόνα για τη συγκεκριμένη δυνατότητα θα δώσουν τα στοιχεία από την διαφαινόμενη υπεραπόδοση του προϋπολογισμού κατά τον τρέχοντα μήνα, στον οποίο θα συμπεριληφθούν και τα δεδομένα της θερινής τουριστικής περιόδου.

Περαιτέρω και ανάλογα με την εξέλιξη της πολεμικής σύρραξης στη Λωρίδα της Γάζας, φαίνεται ότι υπό εξέταση και επεξεργασία είναι σε μια νέα δέσμη των μέτρων να συμπεριληφθεί και η οικονομική στήριξη στην αντλία αλλά και με ειδικές πρόνοιες στο ήδη αυξημένο πετρέλαιο θέρμανσης, για τους ενεργειακά ευάλωτους.

Σε κάθε περίπτωση για την ενέργεια και δη για τους λογαριασμούς ρεύματος αναζητούνται λύσεις που θα απαντούν και στις αυξημένες τιμές από την νέα χρονιά, όταν και θα εκλείψει το τρέχον καθεστώς επιδοτήσεων. Χάρη σε αυτό και την κινητοποίηση πόρων συνολικά 32,2 εκατομμύρια ευρώ, παρά τις αυξήσεις που ανακοινώθηκαν από τους παρόχους για τον επόμενο μήνα, η μεγαβατώρα για το 90% των νοικοκυριών που έχουν κατανάλωση μέχρι 500 Κιλοβατώρες, θα κοστίζει 25 ευρώ. Επιπλέον στα κοινωνικά τιμολόγια η κάλυψη θα φτάσει στο 100% οποιουδήποτε αυξημένου κόστους. Ακόμη στους αγρότες η στήριξη θα ανέλθει στα 25 ευρώ τη μεγαβατώρα ενώ για όσους καταναλώνουν περισσότερες από 500 κιλοβατώρες κατανάλωση, προβλέπεται αντίστοιχη, με τα οικιακά τιμολόγια, κάλυψη. Για να ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη κάλυψη, υπάρχει η αίρεση της μειωμένης κατά 15% κατανάλωσης σε σχέση με πέρυσι.

Πού θα βρεθούν τα λεφτά

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την κινητοποίηση των 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα διατεθούν έως το τέλος του έτους. Εξ’αυτών 450 εκατομμύρια θα χρηματοδοτήσουν την κρατική αρωγή αλλά και τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τους πληγέντες από τα ακραία φυσικά φαινόμενα που έπληξαν τη χώρα. Προς την ίδια κατηγορία θα κατευθυνθούν 35 εκατομμύρια ευρώ για το Market Pass, ενώ 76 εκατομμύρια ευρώ έχουν δεσμευτεί για την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. 190 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης που θα καταβληθεί φέτος και ακόμη 47 εκατομμύρια για τη νέα χρονιά. Περαιτέρω 150 εκατομμύρια ευρώ θα εκταμιευτούν για την στήριξη των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά αλλά και για την καταβολή του αυξημένου, ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Τέλος 30 εκατομμύρια ευρώ θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων του Youth Pass.