ΜΑΣΤΙΓΙΟ ΚΑΙ ΚΑΡΟΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝΤΕΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κασσελάκης: «Όσοι δεν έρθουν μαζί μου είναι "αποστάτες"» - Πώς αντιμετωπίζει το μπλοκ της Αχτσιόγλου

Στέφανος Κασσελάκης

Ο Κασσελάκης αυτονομείται πλήρως από τον όλον ΣΥΡΙΖΑ και κατηγορεί ευθέως για «αποστασία» το μπλοκ της Έφης Αχτσιόγλου, αφήνοντας όμως αιχμές και για τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι δεν έχει ανάγκη το «μαξιλαράκι» (σ.σ. το πλεόνασμα των 37 δις) κανενός

Την τακτική του stick and carrot (μαστίγιο και καρότο) επιλέγει ο Στέφανος Κασσελάκης, προκειμένου να αντιμετωπίσει το μπλοκ της Έφης Αχτσιόγλου.

Συνδυάζει δηλαδή απειλές και επιβραβεύσεις, προκειμένου να πείσει την εσωκομματική αντιπολίτευση να ακολουθήσει τη δική του «γραμμή». Το κεντρικό συμπέρασμα των όσων λέει είναι πως όποιος δεν είναι μαζί του, είναι «αποστάτης», μια έκφραση, την οποία μάλιστα σπεύδει να υιοθετήσει λίγες ημέρες πριν από την επέτειο του Πολυτεχνείου και να την συνδέσει με την ταραγμένη πολιτική περίοδο πριν την Χούντα του 1967.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στον ΑΝΤ1 και στο Νίκο Χατζηνικολάου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστρεψε τα βέλη του σε όσους τον αμφισβητούν στο κόμμα σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι δεν έχει ανάγκη κανέναν και πως όσοι φύγουν από το κόμμα του θα είναι αποστάτες. Ήταν σαφείς οι βαρύτατοι υπαινιγμοί του περί «αποστασίας» προς την τάση «6 συν 6» υπό την Έφη Αχτσιόγλου, αν και ταυτόχρονα τείνει δήθεν χείρα φιλίας για να μην αποχωρήσουν από το κόμμα.

Αν και με την αποχώρηση του Τσακαλώτου και της Ομπρέλας δεν φαίνεται να αιφνιδιάστηκε, δεν ισχύει το ίδιο με την Αχτσιόγλου. Ο κ. Κασσελάκης εκτίμησε πως «δεν νομίζω πως θα φύγουν», συμπληρώνοντας πως «δεν μπορώ να φανταστώ ότι 50 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο -ξέρουμε πώς φτάσαμε στη Χούντα- ότι αυτοί οι αξιόλογοι άνθρωποι που γνωρίζουν τους αγώνες του χώρου μας, θα γίνουν αποστάτες. Δεν μπορώ να το πιστέψω. Πιστεύω ότι θα μείνουν στο κόμμα» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενώ συνέχισε λέγοντας πως «η ιστορία θα το κρίνει».

Ενδιαφέρον έχει και η άποψη του Κασσελάκη για τον Αλέξη Τσίπρα. «Εκτιμώ αυτόν τον άνθρωπο, τον αγαπώ αυτόν τον άνθρωπο. Είναι ένας καλός, σεμνός, προσιτός άνθρωπος. Και κάθε φορά που μιλάμε, έχει την σοφία να μου πει «αυτή είναι η συμβουλή μου, αλλά γνωρίζω ότι εσύ θα αποφασίσεις το δικό σου», ισχυρίστηκε για τον Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς τον τελείως ουδέτερο στην κούρσα διαδοχής του. «Ο άνθρωπος ήταν τελείως ουδέτερος και καλά έκανε. Πώς να με υποστηρίξει; Με ποιο τρόπο να με υποστηρίξει; Να σας πω κάτι, κ. Χατζηνικολάου; Έπρεπε να κερδίσω την εκλογή μου μόνος μου. Δεν χρειάζομαι το μαξιλαράκι κανενός, μιας και λέμε για μαξιλάρια» ανέφερε ο κ. Κασσελάκης. Αυτή η αποστροφή του δείχνει ότι όχι μόνο δεν παίρνει πίσω την άποψή του για το «μαξιλαράκι», αλλά ότι δεν χρειάζεται την επίκληση του Αλέξη Τσίπρα για να κερδίσει. Σχετικά με την διαρροή για συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Κασσελάκης είπε πως έχει εξαιρετική σχέση και διέψευσε πως ο πρώην πρωθυπουργός του έχει αρνηθεί συνάντηση. «Έχω υπάρξει ο πρώτος ο οποίος είπα ότι θα τηρήσω το καταστατικό του κόμματος», είπε χαρακτηριστικά.

Βγάζει στη… σέντρα για Τσακαλώτο και Τεμπονέρα

Αναφορικά με τις αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις εσωκομματικές συγκρούσεις ο κ. Κασσελάκης τόνισε πως έτεινε χείρα φιλίας, αλλά δεν μπορούσε να αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά σε τέτοια υπονόμευση. «Συνομίλησα με τους 4, με την ομάδα τους γενικά, αρκετές φορές. Είχα μια συνάντηση και δια ζώσης με τον κ. Τσακαλώτο στο γραφείο μου, αλλά και τηλεφωνικώς έπειτα, όπου τον παρακάλεσα να μιλήσει με τους 4 συγκεκριμένους συντρόφους οι οποίοι είχαν πει τα απαράδεκτα υβριστικά πράγματα που είχαν πει στην τηλεόραση, για ν’ ανασκευάσουν κάτι, να δείξουν ένα μικρό βήμα προόδου, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε. Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι θα το έκανε, μου είπε ότι «δεν μπορώ αναγκαστικά να τους ελέγξω αλλά θα προσπαθήσω».

Το ίδιο ζήτησα κι από τον κ. Τεμπονέρα. Να τους μιλήσει, να δούμε αν μπορέσουμε πριν την Κεντρική Επιτροπή να έχουμε κάποιο κοινό έδαφος. Εγώ έτεινα χείρα φιλίας. Οι συγκεκριμένοι είπαν βαριά πράγματα χωρίς κανένα στοιχείο. Κι αντί να ανασκευάσουν έστω και μια λέξη, πήγαν στην Κεντρική Επιτροπή, κατά τη γνώμη μου, με ειλημμένη απόφαση, μ’ ένα σχέδιο να ροκανίσουν το κόμμα μέχρι τις ευρωεκλογές. Άρα λοιπόν, δεν μπορούσα εγώ να αφήσω τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι αντιμέτωπος με μια τέτοια υπονόμευση. Το λέω απλά. Δεν θα αφήσω σε κανέναν να τελειώσει τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με τους στόχους που θέτει, ο ίδιος είπε πως δεν πρόκειται να αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και θα προσπαθήσει να εφαρμόσει το όραμά του.

«Κατ' αρχάς δεν θεωρώ ότι είμαι πολιτικό πείραμα. Θεωρώ ότι είμαι ένας νέος άνθρωπος ο οποίος εκλέχτηκε από μια βάση, από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με προγραμματικές προτάσεις που είχα θέσει. Μέχρι εκεί. Άρα νομίζω είναι ξεκάθαρο για ποιο λόγο εκλέχτηκα», είπε. Ωστόσο δεν διευκρίνισε ποιοι είναι οι στόχοι του για την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προκαλεί ενδιαφέρον ότι έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι «πολιτικό πείραμα». «Το όνομα ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει, είμαστε υπερήφανοι για αυτό», είπε κλείνοντας την συνέντευξη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικές ειδήσεις