ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το καμπανάκι Σαμαρά και το μασάζ της κυβέρνησης

Το καμπανάκι Σαμαρά και το μασάζ της κυβέρνησης
Eurokinissi

Η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά δημιουργεί τεράστια αναστάτωση στο κυβερνητικό επιτελείο το οποίο προσπαθεί να δώσει επαρκείς εξηγήσεις ότι η χώρα δεν θα γίνει «μπάτε σκύλοι αλέστε»

Η χθεσινή ηχηρή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού προκάλεσε τεράστιο σάλο όχι μόνο στη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, αλλά και σε μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Ο Αντώνης Σαμαράς παρά τις όποιες εξηγήσεις υποστηρίζει ότι η τροπολογία «κάνει τη χώρα φάρο προσέλκυσης λαθρομεταναστών». Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Μετανάστευσης ότι η άδεια διαμονής αλλοδαπών εξαρτάται μόνον από την ύπαρξη και τη συνέχιση δηλωμένης εργασίας από τον δικαιούχο, ενώ δεν δίνει δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης ούτε μόνιμης διαμονής, αλλά ούτε και ιθαγένειας, ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτηρίζει λανθασμένο το περιεχόμενο της τροπολογίας. Πρόκειται ΒΕΒΑΊΩς για την τρίτη φορά που «χτυπάει» ο Αντώνης Σαμαράς μέσα σε έναν μήνα, προκαλώντας πονοκέφαλο στο κυβερνητικό στρατόπεδο και για τα εθνικά ζητήματα και για τα θέματα της οικογένειας και τώρα για το μεταναστευτικό.

Η Ελλάδα «με αυτήν την τροπολογία γίνεται, επί της ουσίας, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, που κάλεσε την κυβέρνηση να την αποσύρει και να επενεξετάσει το όλο ζήτημα.

Η τροπολογία «στην πράξη νομιμοποιεί όλους τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και 3 χρόνια! Και μάλιστα, συλλήβδην, δίχως ουσιαστικό έλεγχο της ταυτότητας κάθε ενός από την Πολιτεία», επισημαίνει.

Η κυβέρνηση μετά την παρέμβαση Σαμαρά επιχείρησε να δώσει εξηγήσεις και να προβεί στο σχετικό μασάζ προς τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ. «Είναι μία διάταξη, η οποία έχει εφάπαξ εφαρμογή για ανθρώπους που βρίσκονται στη χώρα μας μέχρι 30 Νοεμβρίου 2023, για τουλάχιστον τρία χρόνια και υπό την προϋπόθεση λήψης βεβαίωσης από τον εργοδότη, και η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανακληθεί αν παύσει η σχέση εξαρτημένης εργασίας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στον ALPHA. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Δεν αλλάζει το καθεστώς άδειας διαμονής. Παραμένουν τα επτά έτη», εξήγησε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο «καταγράφονται και ταυτοποιούνται άνθρωποι που βρίσκονται στη χώρα μας και δεν είναι καταγεγραμμένοι, κάτι που βοηθάει στην ασφάλεια της χώρας και τη δημόσια τάξη». Όπως δήλωσε ο κ. Μαρινάκης, η τροπολογία «παράλληλα αντιμετωπίζεται η μαύρη εργασία».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εξηγήσεις του Άδωνι Γεωργιάδη. Από το βήμα της Βουλής ο Άδωνις Γεωργιάδης, διευκρίνισε ότι η τοποθέτησή του δεν αποτελεί απάντηση στον κ. Σαμαρά, αποκαλώντας «σεβαστές και λογικές» τις ανησυχίες που εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, αλλά, όπως είπε, επί της ρύθμισης και προέβη σε περαιτέρω αποσαφηνίσεις.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω και να πω ότι η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με προβληματίζει και είναι σεβαστή. Έχει διαχρονικά πολύ μεγάλη ευαισθησία στα εθνικά θέμα και θέματα εθνικής ταυτότητας και είναι λογικό να εκφράζει ανησυχίες και να υπερασπίζει τις θέσεις του και είναι δική μας δουλειά να νομοθετούμε. Δεν είναι απάντηση στον αγαπημένο μου Αντώνη Σαμαρά που έχω λατρεία αλλά στην ουσία της διάταξης», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:

«Καλώ τους συναδέλφους όλων πτερύγων που αντιλαμβάνονται το πραγματικό ζήτημα έλλειψης εργατικών χεριών να υποστηρίξουν τη διάταξη. Δεν αντιδικώ με τον πρόεδρο Αντώνη Σαμαρά είμαι στη διάθεσή του να εξηγήσω τα πάντα δεν υπάρχει θέμα αντιδικίας».

Ο ίδιος απάντησε και στις επιθέσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός για το μεταναστευτικό. «Είναι άδικο, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά, να εμφανίζεται στην κοινή γνώμη ως δήθεν οπαδός της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων», είπε και συνέχισε:

«Η κυβέρνηση αυτή, στα τέσσερα χρόνια που είναι κυβέρνηση, έχει μειώσει δραστικά τις μεταναστευτικές ροές, έχει κλείσει τα σύνορα, με αποτέλεσμα όλη η αριστερά πτέρυγα του ευρωκοινοβουλίου και τα αριστερά κόμματα της Ευρώπης, να κατηγορούν την κυβέρνηση και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ως τον ιθύνοντα νου των pushbacks και των καταπατήσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αιγαίο και αλλού. Είναι δυνατόν ο ίδιος πρωθυπουργός που κατηγορείται από όλη την Αριστερά της Ευρώπης, ως ο ιθύνων νους των pushbacks, να είναι ο πρωθυπουργός των ανοιχτών συνόρων; Είναι δυνατόν να είναι ο ίδιος άνθρωπος ταυτόχρονα και τα δύο;».

Αμετακίνητος εμφανίστηκε και ο Καιρίδης

Δεν πρόκειται να αποσυρθεί η τροπολογία που προβλέπει χορήγηση άδειας σε μετανάστες που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα, ενώ ενισχύεται η αγορά εργασίας, όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ. Χρειάζεται να τραβήξουμε γραμμή και να γυρίσουμε σελίδα, είπε στη συνέχεια ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, τονίζοντας ότι το ζητούμενο είναι να ενισχυθεί η δημόσια ασφάλεια, να καταγραφούν και να τατυποιηθούν όλοι όσοι είναι εδώ «και προφανώς να ενισχυθεί και η αγορά εργασίας η οποία πάσχει».

Την ίδια ώρα διχασμένη εμφανίζεται και η αντιπολίτευση για τη στάση Σαμαρά στην τροπολογία για τους μετανάστες. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για ακροδεξιά ρητορική και το ΠΑΣΟΚ ζητά ασφαλιστικές δικλείδες, ενώ η Ελληνική Λύση και η Νίκη υιοθετούν τη θέση Σαμαρά. ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, κάλεσε την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει κάνοντας λόγο για ακροδεξιά ρητορική. «Καλούμε την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει και να προχωρήσει με την τροπολογία» δηλώνοντας ότι είναι στην σωστή κατεύθυνση. Για τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού, ο κ. Παππάς αναρωτήθηκε αν υπάρχει πλειοψηφία αυτής της άποψης και δήλωσε ότι περιμένει μια απάντηση από τα κυβερνητικά έδρανα. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Μιχάλης Κατρίνης, υπογράμμισε την αναγκαιότητα να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μην δοθεί λάθος μήνυμα ότι η διέλευση είναι ελεύθερη στη χώρα. Ο πρόεδρος του κόμματος, «Νίκη», Δημήτρης Νατσιός, σε δήλωση του τονίζει ότι «το μήνυμα του κ. Καιρίδη θα φτάσει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Η πατρίδα μας καθίσταται η πιο ελκυστική χώρα για τους λαθρομετανάστες. Η απόφαση αυτή ουσιαστικά ακυρώνει την Επανάσταση του ΄21». Ο βουλευτής του κόμματος, Νίκος Βρεττός έκανε λόγο για «ντροπιαστική τροπολογία». Από την πλευρά του ΚΚΕ, πηγές του κόμματος αναφέρουν ότι είναι θετικοί προς τη τροπολογία της κυβέρνησης, ωστόσο θα του δυο προϋποθέσεις να μην χαθεί η άδεια παραμονής των μεταναστών και το κράτος να διαφυλάξει τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης.