ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όταν ο Σημίτης παρακαλούσε να μας δανείσουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα

Όταν ο Σημίτης παρακαλούσε να μας δανείσουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα

Το «Βατερλό» Σημίτη με τα μάρμαρα του Παρθενώνα - Δεν ξέρω αν έγινε ευρέως αντιληπτό αλλά ο αποχαρακτηρισμός των απόρρητων Βρετανικών εγγράφων για τα μάρμαρα του Παρθενώνα έβγαλε ειδήσεις οι οποίες πέρασαν στα ψιλά της ειδησεογραφίας. 

Όπως φαίνεται από τις επιστολές των δύο πρώην πρωθυπουργών Τόνι Μπλερ και Κώστα Σημίτη που αποχαρακτηρίστηκαν πρόσφατα από τη βρετανική κυβέρνηση, ο Κ. Σημίτης ζητούσε από τους Άγγλους να νοικιάσουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα! Το όλο ζήτημα είναι πολύ πιο σοβαρό από όσο αρχικά φαίνεται αφού καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε ένας πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας σε ένα ζήτημα που δεν είναι μόνο πολιτιστικό αλλά και υψίστης εθνικής σημασίας.

Η πρόταση του κ. Σημίτη που ακόμα και σήμερα αποθεώνεται από συγκεκριμένη μερίδα των ΜΜΕ για την περίοδο της διακυβέρνησής του, έκανε λόγο για μακροχρόνιο δανεισμό! Δηλαδή οι Βρετανοί μας τα έκλεψαν και ο κ. Σημίτης ήθελε να τα δανειστούμε…

«Η πρότασή μας για την επιστροφή συνιστά πρόταση για μια κοινή καινοτομία στην πολιτιστική πολιτική, από την οποία θα επωφεληθούν τόσο η Βρετανία όσο και η Ελλάδα. Προτείνεται η επιστροφή των Μαρμάρων να πραγματοποιηθεί με τη μορφή μακροχρόνιου δανεισμού από το Βρετανικό Μουσείο στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης, παρακάμπτοντας το ζήτημα της ιδιοκτησίας των Μαρμάρων».

Τα παραπάνω σημείωνε ο Κώστας Σημίτης στην επιστολή του προς τον Τόνι Μπλερ στις 21 Οκτωβρίου 2002. Φωτοαντίγραφο της επιστολής υπάρχει στον φάκελο εγγράφων που αποχαρακτηρίστηκαν πρόσφατα από τη βρετανική κυβέρνηση με τον κωδικό PREM49/2946. Στην επιστολή o Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμιζε στον Βρετανό ομόλογό του ότι στο πλαίσιο ενός κοινού ελληνοβρετανικού σχεδίου, η Ελλάδα θα αναλάμβανε την υποχρέωση να παρέχει νέες και σημαντικές περιοδικές εκθέσεις ελληνικών αρχαιοτήτων στο Βρετανικό Μουσείο, συμπεριλαμβανομένων εκθεμάτων που δεν είχαν εκτεθεί ποτέ εκτός Ελλάδας και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είχαν ακόμη παρουσιαστεί εντός της ίδιας της χώρας.

Όπως φαίνεται από τις επιστολές των δύο πρωθυπουργών που αποχαρακτηρίστηκαν πρόσφατα από τη βρετανική κυβέρνηση και παρουσιάζει η «Καθημερινή», στις διαπραγματεύσεις εκείνης της εποχής η Ελλάδα ζητούσε την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα με μια νομική φόρμουλα που δεν θα αγγίζει το «αγκάθι» της ιδιοκτησίας, με αντάλλαγμα εκθέσεις των θησαυρών της.

Τον τότε πρωθυπουργό του ΠΑΣΟΚ δηλαδή δεν τον ενδιέφερε η ιδιοκτησία, αλλά μόνο η θέαση των γλυπτών για κάποιο διάστημα στην Ελλάδα.

Θυμίζουμε πάντως για όσους λησμονούν την ιστορία ότι οι συνομιλίες Σημίτη - Μπλερ για τα Γλυπτά ήταν ως γνωστόν ένα προεκλογικό χαρτί του ΠΑΣΟΚ το οποίο όμως κάηκε από τον ίδιο τον Μπλερ.

Ο ιστορικός ευτελισμός του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη είχε προβληθεί και στην ΕΡΤ. Αλήστου μνήμης ήταν η στιχομυθία του Έλληνα πρωθυπουργού κ. K. Σημίτη με τον βρετανό ομόλογό του κ. Τόνι Μπλερ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα:

– Έχεις καμιά καλή ιδέα; ρώτησε λίγο αμήχανα ο κ. Μπλερ τον κ. Σημίτη.

– Του χρόνου έχουμε εκλογές και θα ήταν χρήσιμο να έχεις εσύ μια καλή ιδέα, ήταν η μάλλον χιουμοριστική και σίγουρα υπαινικτική απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού.

Δεν υπήρξε λοιπόν καμία εθνική ζέση από τον εκσυγχρονιστή κ. Σημίτη. Ήταν όλα για προεκλογική χρήση κάτι που αποδεικνύεται και από τον σημερινό αποχαρακτηρισμό των βρετανικών εγγράφων.