ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: «Είχε προσωπική ατζέντα ο Βαρουφάκης - Δεν θα μας έβγαζα από το ευρώ»

Τσίπρας: «Είχε προσωπική ατζέντα ο Βαρουφάκης - Δεν θα μας έβγαζα από το ευρώ»

Αλέξης Τσίπρας: Ο πρώην πρωθυπουργός έδωσε την πραγματική διάσταση για όσα συνέβησαν στην περιβόητη διαπραγμάτευση του 2015 

Στο συνέδριο της «Καθημερινής» για τα 50 χρόνια από την Μεταπολίτευση, βρέθηκε ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αποκάλυψε τι έγινε το καλοκαίρι του 2015 στη διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ.

«Δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου, να διαπραγματευθώ την παρουσία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ. Το ερώτημα ήταν αν αποδεχόμαστε τη συμφωνία που μάς πρότειναν οι εταίροι και όχι: “Να παραμείνουμε στο ευρώ ή όχι”.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει μεγάλη ευθύνη, διέθετε προσωπική ατζέντα. Η προοπτική διεξόδου ήταν η αναδιάρθρωση του χρέους. Καταφέραμε τότε ένα μνημόνιο, αν και φυσικά, δεν θέλαμε αυτήν την εξέλιξη. Τελικά, πετύχαμε ως χώρα να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα με αρχή, μέση και τέλος, ώστε να υπάρξει μία ομαλή δημοσιονομική προσαρμογή.

Η στρατηγική μου, η οποία ήταν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ, ήταν γνωστή στον κ. Παυλόπουλο (σ.σ. τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας)», προσέθεσε ο κ. Τσίπρας.