ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάχη μέχρις εσχάτων στην Κεντροαριστερά: Τι κρύβει η από κοινού επίθεση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-Νέας Αριστεράς,

Μάχη μέχρις εσχάτων στην Κεντροαριστερά: Τι κρύβει η από κοινού επίθεση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-Νέας Αριστεράς,

Ο ρόλος των δημοσκοπήσεων στις επόμενες κινήσεις της Κεντροαριστεράς

Να βρουν λύση στα πολιτικά αδιέξοδα που προκαλεί η ταύτιση τους με τη Νέα Δημοκρατία σε μια σειρά από ζητήματα, επιχειρούν Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη. Τα δύο κόμματα της Κεντροαριστεράς, αδυνατούν να «ξεκολλήσουν» δημοσκοπικά, παρά τις κυβερνητικές επιλογές που προκαλούν αντιδράσεις στην κοινωνία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, με ταυτόσημες ανακοινώσεις που διαστρεβλώνουν τα λεγόμενα του Δημήτρη Κουτσούμπα -ο οποίος περιέγραψε ένα υπαρκτό ζήτημα, το οποίο έχουν καταγράψει τα μεγαλύτερα Μέσα Ενημέρωσης του πλανήτη- ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επιτέθηκαν στο ΚΚΕ, το οποίο καθημερινά δυναμώνει στις δημοσκοπήσεις, κατηγορώντας το, μάλιστα, για «σεξισμό».

Δημοσκοπική «φτώχεια»

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος μεγάλος γνώστης των πολιτικών παρασκηνίων για να αντιληφθεί ότι τα κόμματα που ερίζουν για την επικράτηση τους στην ευρύτερη Κεντροαριστερά, αδυνατούν να σηκώσουν κεφάλι. Και όλα αυτά, σε μια περίοδο όπου «φουντώνουν» τα κινήματα των αγροτών και των φοιτητών, ενώ η ακρίβεια τσακίζει τα λαϊκά εισοδήματα.

Από τη στιγμή που δεν μπορούν να αποτελέσουν πραγματικό κίνδυνο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αναλώνονται σε έναν «πόλεμο χαρακωμάτων», με στόχο να κερδίσουν τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές. Πιστεύουν ότι έτσι, θα έχουν την ευκαιρία να δυναμώσουν κατά την επόμενη τριετία και να μπουν σε κυβερνητική τροχιά. Το πρόβλημα, όμως, για τα δύο κόμματα, είναι ότι δεν πείθουν τους πολίτες.

«Συναινετική αντιπολίτευση»

Ο βασικός λόγος που δεν πείθουν, είναι πως σε μεγάλο βαθμό ταυτίστηκαν με τη Νέα Δημοκρατία. Και όχι μόνο επειδή και τα δύο εφάρμοσαν σκληρά μνημόνια, αλλά και γιατί τα τελευταία πέντε χρόνια μοιάζουν με αυτό που στις πολιτικές επιστήμες ονομάζεται «συναινετική αντιπολίτευση». Δηλαδή, στον πυρήνα των πολιτικών που εκφράζουν, δεν διαφέρουν με το αντίπαλο δέος, δηλαδή τη συντηρητική παράταξη – χωρίς, βέβαια, να σημαίνει ότι είναι και ίδιοι.

Μετά από πολλές παλινωδίες και αφού πρώτα βουλευτές του είχαν ταχθεί ανοιχτά υπέρ των ιδιωτικών ΑΕΙ ή συμφωνούσαν με την επιβολή διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια, ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε κατά του κυβερνητικού νομοσχεδίου. Προφανώς για ψηφοθηρικούς λόγους, καθώς και ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης, για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν έδινε ξεκάθαρο στίγμα για το τι πιστεύει επί του θέματος.

Το δε ΠΑΣΟΚ έκανε την ανάγκη φιλοτιμία. Για να διαφοροποιηθεί, κάπως, από την απόλυτη ταύτιση που είχε με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο 2019-2023 -όπου και ψήφισε το 70%, σχεδόν, των νομοσχεδίων της- δήλωσε κατά του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Και έτσι βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Όχι μόνο γιατί υπήρξαν βουλευτές του, όπως η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, τάχθηκαν ξεκάθαρα υπέρ των ιδιωτικών ΑΕΙ, αλλά και γιατί σε όλες τις δημοσκοπήσεις, οι μισοί ψηφοφόροι του δηλώνουν υπέρ του εν λόγω νομοσχεδίου.

Υπό αυτές τις συνθήκες, αναγκάστηκε να καταφύγει σε πολιτικές ακροβασίες. Υποστήριξε ότι δεν συμφωνεί με το κυβερνητικό σχέδιο νόμου που ιδιωτικοποιεί τη τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά συμφωνεί με το λεγόμενο «σκανδιναβικό μοντέλο» - το οποίο στην ουσία του, ελάχιστα διαφέρει με τα υπόλοιπα συστήματα που επιτρέπουν ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Τρομάζουν από την άνοδο του ΚΚΕ

Την ίδια στιγμή που ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αδυνατούν να κερδίσουν από τη λαϊκή δυσαρέσκεια, βλέπουν τον Περισσό να δυναμώνει. Αρχικά, με την εκλογική άνοδο που σημείωσε το καλοκαίρι. Και έκτοτε, να κερδίζει ολοένα και περισσότερο στις δημοσκοπήσεις.

Το ΚΚΕ, σε αντίθεση με τα δύο κόμματα που ερίζουν για την κυριαρχία στην Κεντροαριστερά, είναι ο ισχυρότερος πόλος στα δύο κινήματα που τους τελευταίους μήνες αμφισβητούν την κυβερνητική πολιτική. Τους αγρότες και τους φοιτητές. Και προφανώς αυτό ενοχλεί Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη.