ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεφαλογιάννης για ελληνοτουρκικά: «Δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός, παρά το ήρεμο κλίμα»

Κεφαλογιάννης για ελληνοτουρκικά: «Δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός, παρά το ήρεμο κλίμα»
EUROKINISSI.

Τι ανέφερε ο Υφυπουργός Άμυνας αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις μεταναστευτικές ροές, τη συμμετοχή της φρεγάτας «Ύδρα» στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες», τη βοήθεια προς την Ουκρανία και την εθελοντική στράτευση των γυναικών.

Ο Υφυπουργός Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, παραχώρησε σήμερα (16/03) συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο OPEN, μιλώντας μεταξύ άλλων θεμάτων για τα ελληνοτουρκικά, την επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα με τη συμμετοχή της Ελλάδας, αλλά και τις –αυξανόμενες κατά το τελευταίο διάστημα– μεταναστευτικές ροές.

Για την Τουρκία, ανέφερε ότι «από τον Φεβρουάριο του 2023, υπάρχει μία ύφεση σε σχέση με τις παραβάσεις τόσο του εναερίου χώρου, όσο και των θαλασσίων ζωνών της χώρας μας. Προφανώς πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός.

Το Υπουργείο Άμυνας έχει λάβει σειρά πρωτοβουλιών, τόσο σε επίπεδο εξοπλιστικών προγραμμάτων, όσο και σε επίπεδο αύξησης της μαχητικής ικανότητας, ώστε, ανά πάσα στιγμή, να αντιμετωπισθεί οιοδήποτε ενδεχόμενο».

Για τις μεταναστευτικές ροές «που έχουν αυξηθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στα νότια της Κρήτης στη Γαύδο», τόνισε ότι «είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που θα συζητηθούν στη συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο Σίσι. Η Αίγυπτος αποτελεί στρατηγικό σύμμαχο της Ελλάδας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».

Αναφερόμενος «στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ή προσφυγικών ροών», ο κ. Κεφαλογιάννης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «η συλλογή και η επεξεργασία πληροφοριών για τέτοιου είδους ζητήματα είναι εθνικής σημασίας. Η Ελλάδα, ούσα χώρα υποδοχής ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος του Σένγκεν και ευρισκόμενοι στην περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει συνεργασία σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο».

Για τη φρεγάτα «Ύδρα», επανέλαβε ότι «βασικός λόγος για την συμμετοχή της χώρας, είναι το γεγονός πως πρέπει να παραμείνει ανοιχτό ένα από τα σημαντικότερα περάσματα για τις θαλάσσιες μεταφορές παγκοσμίως. Στην ουσία, αποτρέπουμε μελλοντικές ανατιμήσεις στα προϊόντα, που οφείλονται στον κύκλο της Αφρικής που θα πρέπει να διανυθεί, προκειμένου να μεταφέρονται από την Ασία προς την Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει γεωστρατηγική σημασία και το να παραμείνει ανοιχτός ο δίαυλος, επιφέρει άμεσα έσοδα προς την ελληνική οικονομία».

Για την αμυντική στήριξη στην Ουκρανία, ο κ. Κεφαλογιάννης επανέλαβε ότι «στεκόμαστε στο πλευρό του ουκρανικού λαού παντί τρόπω, μέσω της αποστολής ανθρωπιστικού και αμυντικού υλικού. Οτιδήποτε φεύγει από τη χώρα, ασχέτως αν προορίζεται για την Ουκρανία ή όχι, είναι επιχειρησιακά μη αναγκαίος εξοπλισμός σύμφωνα με τα Επιτελεία».

Ακόμη, προσέθεσε πως «όλες οι διαδικασίες, θέλω σε αυτό να είμαι ξεκάθαρος, δεν έχουν αποκρύπτει από τα κόμματα και τη Βουλή. Έχουν γίνει συζητήσεις στην επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων, βεβαίως κεκλεισμένων των θυρών και με απόρρητο».

Για την εθελοντική στράτευση γυναικών, επεσήμανε ότι «σε πρώτη φάση δεν αναφερόμαστε στο γενικό πληθυσμό, αλλά θα προσπαθήσουμε μέσα από μία διαδικασία, όπως είναι οι έφεδροι αξιωματικοί, να αξιοποιήσουμε την επιστημοσύνη των γυναικών προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων».

Για τη στρατιωτική θητεία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «ο κ. Κασσελάκης, όπως κάθε Έλληνας πολίτης, υπηρετεί τη θητεία του με βάση την κείμενη νομοθεσία χωρίς να έχει το παραμικρό προνόμιο σε σύγκριση με τους υπολοίπους».

Σχετικές ειδήσεις