ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι ψάχνουν από τις ευρωεκλογές ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Τι ψάχνουν από τις ευρωεκλογές ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας έχει ενδιαφέρον η ανάλυση που κάνουν τα στρατόπεδα των τριών πρώτων κομμάτων της Βουλής ενόψει των ευρωεκλογών.

Οι έρευνες της κοινής γνώμης δείχνουν σαφέστατα φθορά της κυβέρνησης η οποία κατέχει παρόλα αυτά το προβάδισμα, περίπου με δεκαοκτώ μονάδες, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που φαίνεται να διατηρεί τη 2η θέση. Παρά τις ελπίδες του κ. Στέφανου Κασσελάκη ότι το κόμμα του έχει πήχη το 17%, κάτι τέτοιο δεν προκύπτει, όπως δεν προκύπτει και η σιγουριά του κ. Νίκου Ανδρουλάκη ότι θα είναι το δεύτερο κόμμα και θα κάνει την μεγάλη ανατροπή.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το εκλογικό σώμα δυσκολεύεται να βαφτίσει κάποιον από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς «πρωθυπουργίσιμους» και αυτό δυσκολεύει κυρίως το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Το «μετά τον Μητσοτάκη ποιος;» είναι ένα ερώτημα που δύσκολα μπορεί να απαντηθεί, ακόμα και από τους δυσαρεστημένους…

Και αυτό, διότι όπως παρατηρούν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, σε μία δύσκολη για την κυβέρνηση συγκυρία, με νωπές τις αντιδράσεις στο νομοσχέδιο για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, με εκκωφαντικό τον «θόρυβο» της αντιπολίτευσης για την υπόθεση των Τεμπών, με την ακρίβεια να εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τους πολίτες, τόσο η κυβερνητική παράταξη όσο και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένουν πολιτικά κυρίαρχοι στην πολιτική σκηνή.

Ενδεικτικά, στην τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse ( Skai), η οποία διενεργήθηκε στο διάστημα από 1 με 3 Απριλίου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 33%, ο ΣΥΡΙΖΑ 15%, το ΠΑΣΟΚ 12,5% και ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 9%, το ΚΚΕ με 8,5%, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας με 3,5% και οι Σπαρτιάτες, η Νέα Αριστερά με 3% και οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου 1,8%.

Κατά τις ίδιες πηγές, από την παραπάνω εικόνα μπορούν να εξαχθούν μία σειρά από πολιτικά συμπεράσματα, με βασικότερα τα εξής :

  • Παρά τα όποια προβλήματα, οι πολίτες εξακολουθούν να εμπιστεύονται κυρίως τον πρωθυπουργό για την επίλυση των προβλημάτων τους. «Ξορκίζουν», μάλιστα, τις πρόωρες εκλογές, όπως ζητάει μετ’ επιτάσεως ο κ. Κασσελάκης, την ώρα που ο ίδιος βάζει τον πήχη των Ευρωεκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ στο 17% (!)
  • Κατά τον ίδιο τρόπο και παρά το καταγεγραμμένο, συντριπτικό αίτημα για πλήρη διαλεύκανση των συνεπειών και τυχόν ευθυνών για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που πρωτοστάτησε στην κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν ανέβηκαν αλλά παρέμειναν καχεκτικά, με αποτέλεσμα να βλέπει, έστω και από κοντινή απόσταση την «πλάτη» του ΣΥΡΙΖΑ.
  • ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ φαίνεται να εγκλωβίστηκαν στο αρχικό διακύβευμα το οποίο είχαν θέσει για το ποιος θα καταλάβει την 2η θέση και παρά το γεγονός ότι προσπαθούν να το αλλάξουν με την τραγωδία των Τεμπών δεν δείχνουν να τα καταφέρνουν.

Ωστόσο, ο πραγματικός «αντίπαλος» του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ δεν είναι η κυβέρνηση, στην οποία δεν φαίνεται να μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές φθορές, αλλά τα κόμματα που κινούνται στα δεξιά της ΝΔ και ιδιαίτερα η Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου και δευτερευόντως η Νίκη του κ. Νατσιού, που σε αντίθεση με τα κόμματα των κ. Κασσελάκη και Ανδρουλάκη δείχνουν δυνατότητα προσέλκυσης δυσαρεστημένων ψηφοφόρων. Ειδικά ο Κυριάκος Βελόπουλος βρίσκεται μια ανάσα πίσω από την Κουμουνδούρου και την Χριλάου Τρικούπη.

«Το οξύμωρο είναι ότι αντί να έχουμε εμείς άγχος για την άνοδο των κομμάτων στα δεξιά του πολιτικού φάσματος, έχουν στην κεντροαριστερά» λένε κυβερνητικά και γαλάζια κομματικά στελέχη, τα οποία, θέλοντας να ερμηνεύσουν το φαινόμενο, το αποδίδουν στο γεγονός ότι τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στη Χαριλάου Τρικούπη αντιλαμβάνονται πως οι όποιες διαρροές υπάρξουν στις Ευρωεκλογές, προς τα δεξιά της κυβερνητικής παράταξης, θα μαζευτούν στις εθνικές εκλογές, γιατί τότε το δίλημμα θα είναι αμείλικτο και η απουσία εναλλακτικής πρότασης εξουσίας εμφανής!

Τα κόμματα στα δεξιά της δεξιάς πολυκατοικίας κόβουν στις ευρωεκλογές τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Το τι θα συμβεί στις εθνικές εκλογές σε τρία χρόνια είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί από τώρα.

Πάντως σύμφωνα με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη της ΝΔ, οι δημοσκοπήσεις της περιόδου, έχουν αρκετά «καμπανάκια» για την κυβερνητική παράταξη, τα οποία το επιτελείο αφουγκράζεται με ιδιαίτερη προσοχή, αλλά επιβεβαιώνουν αυτό που όλοι καταλαβαίνουν χωρίς δεύτερη σκέψη: Ότι ο αντίπαλος της ΝΔ είναι και σε αυτές τις εκλογές ο κακός της εαυτός…

Τι θα θεωρήσει νίκη η αντιπολίτευση;

Επειδή τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο μεγαλύτερο μέρος τους θα κινηθούν σε ισχνά ποσοστά που δεν θα απειλήσουν την διακυβέρνηση της ΝΔ θα θεωρήσουν νίκη την πτώση της ΝΔ σε ποσοστά κάτω των προηγούμενων ευρωεκλογών και όχι την αύξηση των δικών τους προσωπικών ποσοστών.