ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές: Η «αψήφιστη» ψήφος και το Πάσχα των γαλάζιων στο χωριό…

Ευρωεκλογές: Η «αψήφιστη» ψήφος και το Πάσχα των γαλάζιων στο χωριό…
EUROKINISSI.

Αυτό το Πάσχα αναμφίβολα θα είναι αρκετά δύσκολο για τους βουλευτές της ΝΔ που θα πρέπει να βρεθούν στα χωριά τους και να υπερασπιστούν το κυβερνητικό έργο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μια άλλη ανάγνωση αυτών των εκλογών με την χθεσινή του ανάρτηση στα σόσιαλ μίντια μιλώντας για την χαλαρή ψήφο και την αποχή.

«Η ψήφος των ευρωεκλογών δεν μπορεί να είναι ψήφος αψήφιστη και επιπόλαιη αλλά ψήφος ευθύνης, πραγματικής προόδου και δημοκρατικής εγρήγορσης. Η αποχή δεν είναι απάντηση. Όποιο κόμμα και αν στηρίζετε, στηρίζετε τελικά την ίδια τη Δημοκρατία με τη συμμετοχή σας που από φέτος γίνεται πιο εύκολη με την επιστολική ψήφο», έγραψε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η ΝΔ δίνει μάχες κατά του ακροδεξιού φασισμού: «Μαχόμαστε τον ακροδεξιό φασισμό στην πράξη, όχι στα λόγια όπως κάνουν δυστυχώς κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης».

Οι γαλάζιοι βουλευτές και υπουργοί θα πρέπει αυτό το Πάσχα να τρέξουν στις περιφέρειές τους και να αποκρούσουν όλη την συζήτηση και τον ντόρο γύρω από τις σχέσεις ΝΔ και Εκκλησίας. Μπορεί να «ξεπάγωσαν» οι σχέσεις Μητσοτάκη – Αρχιεπίσκοπου, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο στις κατά τόπους ενορίες όπου αρκετοί ιερείς κρατούν σκληρή γραμμή κυρίως για το νομοσχέδιο των ομόφυλων ζευγαριών.

Οι εντολές του Μεγάρου Μαξίμου στα γαλάζια στελέχη είναι να διατηρούν την ψυχραιμία τους και να μην παρασυρθούν από ακραίες συμπεριφορές (αν υπάρξουν).

Στόχος είναι να μην απαντούν σε προκλήσεις των πολιτικών τους αντιπάλων και να επικοινωνούν μόνο την θετική ατζέντα της κυβέρνησης.

Η μάχη του Κέντρου

Η ΝΔ φαίνεται πως κατορθώνει να επιτύχει τον σκοπό της για τις ευρωεκλογές, ήτοι να ξεπεράσει το 33%. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα ποσοστά που συγκέντρωσε η εταιρεία Marc σε νέα της δημοσκόπηση.

Συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα πιάνει το 33,4% των ερωτηθέντων, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται σε δεύτερη θέση με ποσοστό 14,7%, ενώ το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 11,4% και βρίσκεται στην τρίτη θέση.

Οι πολίτες που πήραν μέρος στο συγκεκριμένο γκάλοπ για λογαριασμό της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα", στην πλειονότητά τους αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι (26,2%) και κεντροαριστεροί (21,8%). Όσο για την κομματική τους προέλευση, δήλωσαν ότι έχουν ψηφίσει ΝΔ σε ποσοστό 28%, ΣΥΡΙΖΑ 24% και ΠΑΣΟΚ (16,7%). Αυτό το στοιχείο δείχνει πως η κρίσιμη μάχη θα δοθεί ξανά, για την επικράτηση στον χώρο του Κέντρου.

Πτωτικά δείχνει να κινείται το ΠΑΣΟΚ, το οποίο εμφανίζεται να έχει χάσει 4 μονάδες από τον περασμένο Ιανουάριο και βρίσκεται μακριά από την επιδίωξη του προέδρου του Νίκου Ανδρουλάκη να αναδειχθεί σε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και όχι μόνο αυτό. Εάν δεν σταματήσει η ανοδική τάση της "Ελληνικής Λύσης" το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να χάσει και την τρίτη θέση.

Στην ερώτηση στη δημοσκόπηση της Marc για το "Πρώτο Θέμα" για το ποιον εμπιστεύονται στο "τιμόνι" της χώρας οι πολίτες απάντησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ποσοστό 37,6% το Στέφανο Κασσελάκη με μεγάλη διαφορά 10,3% και ακολουθούν Κυριάκος Βελόπουλος με 6,7% ο Νίκος Ανδρουλάκης με 6,2%

Όσο για τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται ξανά πρώτος με ποσοστό 42,3% δεύτερος είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 35,9% τρίτη η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 33,6% τέταρτος ο Ανδρέας Λοβέρδος με 27% πέμπτος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 26,9% και έκτος ο Στέφανος Κασσελάκης με 25,9%.

Σχετικές ειδήσεις