Οριστικοποιήθηκαν οι ημερομηνίες των συζητήσεων για εξεταστική και προανακριτική
Λύση στο «αίνιγμα» για τις κοινοβουλευτικές συζητήσεις έδωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης
Ένα καυτό πολιτικό διήμερο προμηνύεται στη Βουλή, λίγο πριν κλείσει για τις θερινές διακοπές του Αυγούστου. Όπως αποκάλυψε ο Προέδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, χθες το βράδυ μιλώντας στο Action24, η πρότασή του προς τη διάσκεψη των Προέδρων θα είναι η συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ που πρότεινε η κυβέρνηση θα διεξαχθεί στις 29 Ιουλίου και η συζήτηση για τις δύο προανακρτικές που έχουν προτείνει το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη ΝΕΑΡ, θα διεξαχθεί την επόμενη ημέρα, στις 30 Ιουλίου.
Μάλιστα, εξήγησε ότι ο αρχικός φημολογούμενος προγραμματισμός για συζήτηση της εξεταστικής στις 28 Ιουλίου, τελικά άλλαξε ύστερα από αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος στις 28 Ιουλίου θα είναι προσκεκλημένος του Οικουμενικού Πατριάρχη.
Σημειώνεται ότι η Βουλή θα κλείσει την 1η Αυγούστου και θα επαναλειτουργήσει στις 24 Αυγούστου.
Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ προτείνει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τη δραστηριότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ίδρυσή του το 1998 έως και σήμερα. Η συζήτηση της 29ης Ιουλίου θα αφορά μόνο το συγκεκριμένο θέμα, ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσει η Ολομέλεια για τη διεξαγωγή προανακριτικής.
Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη ΝΕΑΡ έχουν καταθέσει δύο «δίδυμες» προτάσεις σύστασης προανακριτικής, η οποία θα διερευνήσει την εμπλοκή των πρώην υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, σύμφωνα με όσα αναφέρει στη δικογραφία που απέστειλε στη βουλή η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Αποκάλυψη Κακλαμάνη για τα εθνικά
Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Κακλαμάνης αποκάλυψε ότι ο ίδιος πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρέσβη της Αιγύπτου.
Σύμφωνα με τον κ. Κακλαμάνη, ο πρέσβης της Αιγύπτου του έδωσε να καταλάβει ότι σύντομα θα υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις στο θέμα της Μονής Σινά, οι οποίες θα ευθυγραμμίζονται με τα ελληνικά αιτήματα.
Ακόμη σημαντικότερο είναι αυτό που είπε σχετικά με το φλέγον ζήτημα του τουρκολυβικού μνημονίου.
Όπως είπε, ο πρέσβης της Αιγύπτου διασαφήνισε ότι ό,τι έχει συζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, ισχύει στο ακέραιο, εννοώντας ότι η Αίγυπτος δεν έχει αλλάξει άποψη και συνεχίζει να θεωρεί άκυρο το τουρκολυβικό μνημόνιο.