ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπανδρέου: Πολιτικά ουσιαστική η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση

Παπανδρέου: Πολιτικά ουσιαστική η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση

Την αντίθεσή του στην εισήγηση του κ. Ευ. Βενιζέλου να μη συμμετάσχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας πολιτικά στελέχη του κόμματος εξέφρασε στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ο πρώην πρόεδρος κ. Γ. Παπανδρέου.

«Η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση πρέπει να είναι πολιτικά ουσιαστική», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, ενώ αναφέρθηκε στις θεσμικές αλλαγές που οφείλει να προωθήσει νέα κυβέρνηση και στο μνημόνιο.

Αναλυτικά η εισήγηση του κ. Παπανδρέου:

«Μέριμνά μας η σταθερή πορεία της χώρας. Να οικοδομήσουμε πάνω στις κατακτήσεις των 2,5 τελευταίων χρόνων. Πρέπει να αναδείξουμε το θετικό φορτίο της κυβέρνησής μας.

Από την εμπειρία που έχουμε, ο στόχος είναι διπλός. Από τη μια, ο καλύτερος συντονισμός της διαπραγμάτευσης. Από την άλλη, η προώθηση των μεγάλων θεσμικών αλλαγών.

Το μνημόνιο είχε δυο πλευρές. Η μια αφορά στην δημοσιονομική κατάσταση, που δυστυχώς επέβαλε την λήψη οριζόντιων μέτρων λιτότητας.

Αυτή η πλευρά δεν ήταν στο πρόγραμμά μας. Άλλο θέμα η δημοσιονομική υπευθυνότητα, με την οποία συμφωνούμε. Η άλλη, αφορά τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Διαφάνεια, αντιμετώπιση διαφθοράς, αξιοκρατία, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τοπική αυτοδιοίκηση, Βουλή, πολιτικό σύστημα, τράπεζες (κοινές μετοχές), άδειες ΜΜΕ, ηλεκτρονικός έλεγχος προμηθειών, αξιοποίηση εθνικού πλούτου.

Οι αλλαγές σε αυτά τα μέτωπα, είναι απαραίτητες σε κάθε περίπτωση. Με ή χωρίς μνημόνιο. Όποια και αν είναι τα αποτελέσματα μιας διαπραγμάτευσης, οι αλλαγές είναι προϋπόθεση για να βγει η χώρα οριστικά από την κρίση.

Παράλληλα, πρέπει να αγωνιστούμε για την προώθηση αλλαγών στην ΕΕ.
Τραπεζική Ένωση, Οικονομική Ένωση (ευρωομόλογα, φορολογική πολιτική, καταπολέμηση φορολογικών παραδείσων κλπ), Αναπτυξιακή Πολιτική, αντιμετώπιση της Ανεργίας.

Οι αλλαγές στη χώρα, σε συνδυασμό με τις θεσμικές και άλλες αλλαγές που προτείνουμε για την ΕΕ, διαμορφώνουν τη δική μας προοδευτική, μεταρρυθμιστική, αριστερή ατζέντα. Είναι οι αλλαγές που θέλουν οι πολίτες.

Επομένως, η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση πρέπει να είναι πολιτικά ουσιαστική. Όποιος και αν είναι ο τρόπος με τον οποίο θα συμμετάσχουμε στο κυβερνητικό σχήμα.

Για αυτό το θέμα ο Πρόεδρος θα ακούσει τις απόψεις, θα συνθέσει και θα αποφασίσει πως θα το χειριστεί.

Σημασία έχουν τρία πράγματα:

Το πολιτικό πλαίσιο στην βάση του οποίου θα υπάρξει η κυβέρνηση και η ανάδειξη της δικής μας ατζέντας. Ο έλεγχος στην εφαρμογή του πολιτικού πλαισίου. Η αξιοπιστία μας. Η ανάληψη της ευθύνης που μας αναλογεί μαζί με τη στήριξη της κυβέρνησης. Όλα αυτά αναδεικνύουν την πατριωτική και προοδευτική μας ταυτότητα».