ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα το κρίσιμο ραντεβού Μέρκελ-Σαμαρά

Σήμερα το κρίσιμο ραντεβού Μέρκελ-Σαμαρά

Μία από τις πλέον κρίσιμες συναντήσεις θα έχει σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος βρίσκεται από χθες το απόγευμα στο Βερολίνο.

Στις 11:45 ο κ. Σαμαράς θα βρεθεί με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, με το θέμα της επιμήκυνσης να συμπεριλαμβάνεται στην ατζέντα των δυο αρχηγών.

Τι θα ζητήσει ο Α. Σαμαράς

Βασική επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι να αναστρέψει το μέχρι σήμερα αρνητικό κλίμα για τη χώρα μας και να «αποσπάσει» από το Βερολίνο μηνύματα εμπιστοσύνης που θα βοηθήσουν στην προσέλκυση επενδυτών.

Ο κ. Σαμαράς ο οποίος επιδιώκει την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας μας θα υποστηρίξει ότι η Ελλάδα έχει κάνει ήδη σημαντικά βήματα και το επόμενο διάστημα θα κάνει περισσότερα στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης, της επιτάχυνσης των αποκρατικοποιήσεων και της προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών.

Επίσης στην ατζέντα του κ. Σαμαρά υπάρχει και η πρόταση για έμμεσο τρόπο χρηματοδότησης με τη χρησιμοποίηση κονδυλίων του ΔΝΤ, ύψους 8,2 δις ευρώ αλλά και η παράταση της αποπληρωμής του αρχικού δανείου από την τρόικα.

Τι θα δώσει η Μέρκελ

Καταλύτης για όλα τα ελληνικά αιτήματα θα είναι η έκθεση της τρόικας, πριν την οποία-όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως η Μέρκελ-δεν μπορεί να ληφθεί καμία απόφαση. Έτσι η σημερινή συνάντηση, κύριο σκοπό έχει τη δημιουργία ενός καλού κλίματος μεταξύ των δυο χωρών που ίσως οδηγήσει στη συνέχεια και σε παραχωρήσεις από τους εταίρους.

Αύριο Σάββατο, ο κ. Σαμαράς, θα συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Μια συνάντηση που θεωρείται «πιο εύκολη» από την σημερινή.

Διαβάστε επίσης:

Μέρκελ: Η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο

Η κυβέρνηση σχεδιάζει επιμήκυνση χωρίς νέα χρηματοδότηση