ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την επιτήρηση της χώρας μας για διαφθορά

Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την επιτήρηση της χώρας μας για διαφθορά

Σε ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης προχώρησαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επιτήρηση που μπήκε η χώρα μας από το Συμβούλιο της Ευρώπης για αδράνεια κατά της διαφθοράς.

Η ερώτηση των βουλευτών Δημήτρη Παπαδημούλη, Ζωής Κωνσταντοπούλου, Σοφίας Σακοράφα, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη αναφέρει συγκεκριμένα: «Όπως έγινε γνωστό από το σύνολο του διεθνούς και του ελληνικού τύπου, η χώρα μας τίθεται σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης μέχρι το τέλος του έτους από την Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO). Σύμφωνα με την Έκθεση του Συμβουλίου, η Ελλάδα παρουσιάζει πλήρη ανεπάρκεια στον τομέα πάταξης της διαφθοράς στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στη διασφάλιση της διαφάνειας στη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων. Αναφέρεται δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές εφάρμοσαν μόνο μία από τις 27 συστάσεις που είχε απευθύνει η Επιτροπή πριν από δύο χρόνια.

Δεδομένου ότι τέτοιες αποφάσεις πλήττουν την αξιοπιστία της χώρας μας και διασύρουν διεθνώς το όνομά της. Ερωτώνται οι υπουργοί. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να συμμορφωθεί προς τις συστάσεις της Επιτροπής. Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η κατάργηση της προθεσμίας παραγραφής για την άσκηση ποινικών διώξεων σε μέλη και πρώην μέλη των ελληνικών κυβερνήσεων που κατηγορούνται για διαφθορά; Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η θεσμοθέτηση ευρύτερα του αδικήματος της διαφθοράς για δικαστές και μέλη των εθνικών επιτροπών, ξένων και διεθνών συμφερόντων, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα; Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων»;

Διαβάστε επίσης:

Σε επιτήρηση για τη διαφθορά η Ελλάδα από το Συμβούλιο της Ευρώπης